Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Στη σύσκεψη του ΔΣ του ΙΣΑ, παρέστη ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης

Γ.Πατούλης : «Η χώρα του Ιπποκράτη οφείλει να έχει ένα σύστημα Υγείας που δίνει έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας με την συμβολή των τοπικών κοινωνιών»

Οι θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας, το Clawback και τα αλλά κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον ιατρικό κλάδο παρουσιάστηκαν στον Υπουργό υγείας κ. Θάνο Πλεύρη που παρέστη στη σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ.

Ο Προέδρος Γ.Πατούλης τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών στο υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα για ένα ανοιχτό σύστημα ΠΦΥ με τη συμμετοχή όσων ιατρών επιθυμούν και μάλιστα το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθούν σταδιακά οι δυνατότητες που δίνει. Επεσήμανε επίσης ότι το χρονικό πλαίσιο εργασίας θα είναι σε ρεαλιστική βάση. Ειδικότερα ανέφερε ότι το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο λειτουργίας του ιατρείου θα καθορίζεται κατά αναλογία με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στη λίστα, με μέγιστο τις 35 ώρες την εβδομάδα,(1712-2000 ασθενείς) και ελάχιστο τις 15 ώρες (λιγότεροι από 817). Επίσης από 850 -1.143 ασθενείς 20 ώρες, 1444 -1.429 25 ώρες, 1430-1714 30 ώρες την εβδομάδα.

Τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ ζήτησαν από τον Υπουργό Υγείας να υπάρχει χρονικό όριο στη διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης, με βάση τις εισηγήσεις των Επιστημονικών Εταιριών.
Ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι ο προσωπικός ιατρός δεν θα υποχρεούται σε κατ’ οίκον επίσκεψη ενώ η αμοιβή του εάν επιλέξει να κάνει θα ορίζεται από τον ίδιο τον ιατρό. Επίσης ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση στους εξειδικευμένους ιατρούς χωρίς παραπεμπτικό ενώ παραμένει το καθεστώς της αμοιβής κατά πράξη και περίπτωση.
Στη συνέχεια συζητήθηκε το κρίσιμο ζήτημα του Clawback που έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τους ιδιωτικούς φορείς ΠΦΥ. Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η φετινή χρονιά ξεκίνησε με επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ και εκτίμησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα που θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων ΠΦΥ θα ανακοινωθούν σημαντικές παρεμβάσεις. Μάλιστα μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξει δέσμευση της πολιτείας, με ρήτρα συνυπαιτιότητας που θα αυξάνεται για την πολιτεία με στόχο να καταργηθεί το Clawback, στο τέλος της τριετίας. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ ζήτησε να υπογράφουν Συλλογικές συμβάσεις με τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και να διασφαλιστεί η επιβίωση του κλάδου.
Παράλληλα ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στην εκλογική διαδικασία των Ιατρικών Συλλόγων προκειμένου να υπάρξει καλύτερη εκπροσώπηση και ζήτησε την άποψη του Δ.Σ. του ΙΣΑ.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αγαστή συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας που θα αποβεί προς όφελος του ιατρικού κλάδου και του ασθενή.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής :
«Υπάρχει μια δυναμική προσέγγιση στην οικοδόμηση του νέου συστήματος ΠΦΥ που εκτιμούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς ικανοποιούνται πάγια αιτήματα του ΙΣΑ ενώ λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας που έχει πολλούς υψηλά εξειδικευμένους γιατρούς. Η χώρα του Ιπποκράτη οφείλει να έχει ένα σύστημα Υγείας που δίνει έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας, με την συμβολή των τοπικών κοινωνιών. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων που θα καταστήσουν το σύστημα βιώσιμο.»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

5 σχόλια:

 1. ΑΣΑΦΕΣ ΤΟ ΦΕΚ.ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΠΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ(ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕ) ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ?ΜΗΠΩΣ ΠΙΣΩ ΑΠΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ Κ ΟΙ ΕΠΙΤΑΞΕΙΣ ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ωραίος λαγός ο κ. Πατούλης.....ενθουσιάστηκε με το σχέδιο! Δεν μας λέει όμως τίποτα για την αμοιβή των υπολοίπων συμβεβλημένων ούτε για τα μη εξασφαλισμένα κονδύλια ούτε για τον κλειστό προυπολογισμό που καταγγέλουν οι συνδικαλιστές μας......! Και κάτι ακόμη , τον ΣΥΡΙΖΑ τον κράζαμε όταν μας έβαλε δεκαπεντάλεπτη επίσκεψη , τώρα....παρακαλάμε να μας ορίσει τον χρόνο η .....ΝΔ? Πάτε καλά?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 5500 ΠΙ επί 60000 ευρώ ίσον 330 εκ. ευρώ μόνο για τους ΠΙ! Το..... πιστεύετε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΣΥΡΙΖΑ και παλι .Καλυτερα ιδεοληψια παρα κοροιδια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ντροπη στον ΙΣΑ .Ασχοληθειτε σοβαρα με τα προβληματα και οχι με δημοσιες σχεσεις επιτελους .

  ΑπάντησηΔιαγραφή