Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το θέμα της επόμενης μέρας του συστήματος υγείας και τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται ανέλυσε κατά την ομιλία του στο Regional Growth Conference που πραγματοποιείται στην Πάτρα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Αναφέρθηκε εκτενώς στην μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να βλέπουμε την υγεία ολιστικά» και όχι «αποσπασματικά όπως γινόταν επί δεκαετίες».

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και στις παρεμβάσεις που έχουν ξεκινήσει, με στόχο, όπως είπε, να «διατηρήσουμε τους πολίτες υγιείς». Το πρόγραμμα ξεκινάει με 4 βασικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου: καρκίνος του μαστού, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωφελούμενοι θα είναι 1,3 εκατ. πολίτες για τον καρκίνο του μαστού και θα φτάσουν τα 2,5 εκατ. στις άλλες κατηγορίες.

«Η δημόσια υγεία απευθύνεται και στους υγιείς πολίτες» είπε ο υπουργός. Έτσι, από την πρόληψη διαμορφώνεται ένας επικαιροποιημένος φάκελος του ασθενούς που πλέον ο προσωπικός γιατρός, οργανωμένα, θα τον καθοδηγεί μέσα στο σύστημα υγείας. Θα είναι το σημείο αναφοράς, η πρώτη επαφή του πολίτη με το σύστημα υγείας. Την επόμενη εβδομάδα θα βγουν οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του.

Πρόσθεσε ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι είναι προς όφελος τους ο προσωπικός γιατρός, θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς για την εγγραφή πολιτών στο σύστημα και θα στηριχθούν οι δομές υγείας με 250 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Στο πλαίσιο που δημιουργούμε έχει κομβικό ρόλο και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Σχετικά με τον νέο χάρτη υγείας, είπε ότι πρόκειται για αναδιάταξη υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν τον πολίτη, «δεν είναι ούτε υποβάθμιση ούτε κλείσιμο δομών». Ο χάρτης υγείας τόνισε, πρέπει να γίνει με βάση τις ανάγκες του πολίτη.

Έμφαση στην ανάπτυξη τμημάτων επειγόντων περιστατικών και αναβάθμιση των δομών ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες νοσηλείας, δίνει το υπουργείο Υγείας, ανέφερε κατά την παρέμβασή της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Οι αλλαγές, είπε, θα στηριχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο, τόνισε, το βασικό μας κεφάλαιο είναι οι άνθρωποι και εκεί θα στηριχθούμε για να προχωρήσουμε.

«Η κρίση μάς έδειξε ότι το σύστημα υγείας είναι εδώ» είπε η κ. Γκάγκα, τονίζοντας ότι οι αλλαγές που προωθούνται εστιάζουν σε τρία βασικά θέματα: συνεργατικότητα, σεβασμός στον άρρωστο και επίλυση των προβλημάτων.

Για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας και τις δυνατότητες που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να εισέλθουμε στην ψηφιακή εποχή της υγείας, αναφέρθηκε ο γγ υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.

3 σχόλια:

  1. Έχετε διαλύσει το ΕΣΥ με το να μην προσλαμβάνετε κόσμο και τώρα πάτε να διαλύσετε και την ΠΦΥ κλείνοντας τα εργαστήρια και χρεοκοπώντας τους συμβεβλημένους......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντως ειναι το μοναδικο υπουργειο που με τις αστοχιες του καταφερε να βαλει το Συριζα στο παιχνιδι στο χωρο των ιατρων ,εκει που ηταν παραδομενος στη χλευη ολων .Τελικα ,ο Ξανθος αποδειχθηκε πιο ρεαλιστης και ειλικρινης ,ιδεοληπτικος βεβαια ,αλλα ζητουσε λιγοτερα απο τους γιατρους .Μηπως θελουν να χασουν τις εκλογες και ο κομισσαριος μας ειναι ο οδηγος στην προσπαθεια αυτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή