Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Καμπανάκι Παυλάκη: Η Ομικρον 5 είναι καινούριος και βαρύτερος ιός - Καταστρατηγεί τα εμβόλια που ξέρουμε

"Το κύμα έχει ήδη αρχίσει αρκετά βίαια. Είναι καρμπόν του τι έγινε πέρυσι το καλοκαίρι με τη Δέλτα", τόνισε ο κ. Παυλάκης.


Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα όπως το αν έχουμε εισέλθει σε νέο κύμα της πανδημίας, αν τα εμβόλια μας παρέχουν ανοσία από τις νέες παραλλαγές και το αν πρέπει να επιστρέψουν κάποια μέτρα περιορισμού της πανδημίας έδωσαν στην ΕΡΤ οι επιστήμονες Νίκος Τζανάκης και Γιώργος Παυλάκης.

"Υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν πείθονται με το καλό και με λογικά επιχειρήματα. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και σε αυτήν την φάση η μάσκα είναι υποχρεωτική", δήλωσε ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής και επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος δικαιολογώντας την άρση των μέτρων υποστήριξε ότι η Ελλάδα ακολούθουσε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρε ο κ. Παυλάκης ανέφερε σχετικά: "Αυτό είναι παγκόσμιο λάθος. Δυστυχώς και ο ανταγωνισμός για μια επάνοδο της οικονομίας και ιδίως των ταξιδίων και του τουρισμού, κάνει όλους να τρέχουν πίσω από αυτούς που ανοίγουν πρώτοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το σωστό".

"Φέτος θα συμβεί ότι και πέρυσι με τη Δέλτα"

Σύμφωνα με τον ερευνητή τα πράγματα στην Ελλάδα έγιναν και πάλι επικίνδυνα και θα έχουμε σίγουρα ένα επιδημικό κύμα το καλοκαίρι. "Το κύμα έχει ήδη αρχίσει αρκετά βίαια. Είναι καρμπόν του τι έγινε πέρυσι το καλοκαίρι με τη Δέλτα. Η Όμικρον 5 εμφανίστηκε μερικές εβδομάδες νωρίτερα", δήλωσε ο κ. Παυλάκης επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα στην κοινωνία δεν μετριούνται καλά.

"Το Όμικρον 5 είναι καινούριος ιός. Καταστρατηγεί τα εμβόλια που ξέρουμε. Όλοι οι εμβολιασμένοι θα κολλήσουν την Όμικρον 5 και μπορεί να βρεθούν στο νοσοκομείο. Φαίνεται ότι είναι βαρύτερος ιός", συμπλήρωσε ο επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.

"Eίμαστε ήδη στο 6ο κύμα πανδημίας"

"Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ένα επικίνδυνο, πρώιμο και καλοκαιρινό κύμα", δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης. "Είμαστε σε ένα 6ο πανδημικό κύμα, το οποίο δεν το μετράμε καλά. Πολλοί δεν τα δηλώνουν", πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο "θα πρέπει να στοχεύσουμε τις δράσεις μας σε αυτούς που πραγματικά κινδυνεύουν, αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Όλοι οι υπόλοιποι θα περάσουμε τη νόσο στο σπίτι". Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο που δεν το έχει κάνει να εμβολιαστεί και να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι είναι πάνω από πενήντα ετών.

"Ο κορονοϊός υπάρχει και θα υπάρχει, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάποιες ενέργειες μόνοι μας", επισήμανε ο κ. Τζανάκης.

Από τη μεριά του ο κ. Παυλάκης συμπλήρωσε ότι ο κορονοϊός αφήνει χρόνια νοσήματα στους ασθενείς, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι "η παραλλαγή Όμικρον 5 είναι χειρότερη".

"Η παραλλαγή Όμικρον 5 είναι χειρότερη"

Ο κ. Τζανάκης απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο κ. Παυλάκης είπε ότι τα εμβόλια προάγουν την ενδημία στην κοινωνία. "Η Όμικρον με την Όμικρον 5 είναι πολύ διαφορετικοί ιοί", υποστήριξε με έμφαση ο κ. Παυλάκης, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις εμβολιασμένων με έντονα συμπτώματα.

"Έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό ότι ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας μας δεν θα μπορέσει ποτέ να προστατευθεί πλήρως. Δεν έχει τέλος αυτή η ιστορία", είπε ο ερευνητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου