Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Πάτρα: Εκατοντάδες διαδηλωτές για το Καραμανδάνειο «των παιδιών μας»- Λύση φέρνει το Υπουργείο

Στιβαρή ασπίδα προστασίας ύψωσε χθες το απόγευμα ο πατραϊκός λαός και φώναξε «όχι στο κλείσιμο του Καραμανδανείου». Η ερχόμενη εβδομάδα θα δείξει τελικά αν τα χειρουργεία του Καραμανδανείου θα λειτουργήσουν πλήρως άμεσα.


Το ηχηρό μήνυμα που στάλθηκε στην κυβέρνηση και την 6η ΥΠΕ από τον Δήμο Πατρέων, τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, πολιτικά κόμματα και δεκάδες φορείς της πόλης ακούστηκε σε όλη τη χώρα, αφού η κινητοποίηση προσέλκυσε το ενδιαφέρον και των αθηναϊκών καναλιών. Μάλιστα, στην πλατεία Γεωργίου διακρίναμε και τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας Αντώνη Κουνάβη, με τον οποίο μάλιστα προκλήθηκε ήπιο φραστικό επεισόδιο με έναν διαδηλωτή λόγω δηλώσεων που έκανε.

ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ και ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ στην πλατεία Γεωργίου και στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 συμπολίτες, οι οποίοι χειροκρότησαν θερμά τους ομιλητές που ζητούσαν να εξασφαλιστεί ότι το Καραμανδάνειο θα είναι πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο.

Ο Κώστας Πελετίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «μπροστά στη ζωή, στην προστασία της υγείας της νέας γενιάς, όλη η πόλη μας γίνεται ένα, γίνεται μια γροθιά» και ότι «όλη η Ελλάδα γνωρίζει ότι με τον λαό της Πάτρας, όταν αυτός αποφασίζει να δείξει τη δύναμή του, δεν μπορεί να αστειεύεται κανένας».

Ο κ. Πελετίδης αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου που εξυπηρετεί 22 νομούς της ευρύτερης περιοχής και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τη λειτουργία του Καραμανδανείου και απαιτούμε να στελεχωθεί πλήρως και να λειτουργήσει άμεσα το Αναισθησιολογικό Τμήμα, με άμεση, κατεπείγουσα προκήρυξη των απαιτούμενων μόνιμων θέσεων εργασίας, αλλά και να αναβαθμιστεί περαιτέρω, με μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να μπορεί να επιτελεί το ρόλο του».

Από την ομιλία του δεν έλειψαν και πολιτικές θέσεις, όπως ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει και οδηγεί σε κλείσιμο το Καραμανδάνειο, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε το Νοσημάτων Θώρακος», ενώ παράλληλα σχολίασε αρνητικά την παρουσία του Αντ. Κουνάβη στη συγκέντρωση, λέγοντας πως «ήρθε να προκαλέσει».

Εκλεισε ο δήμαρχος τονίζοντας πως «δεν μας ξεγελούν οι κούφιες υποσχέσεις και τα μπαλώματα που η κυβέρνηση εμφανίζει ως λύσεις» και κάλεσε την κυβέρνηση να «λύσει το θέμα σήμερα το πρωί» αλλιώς η Πάτρα θα φτάσει ξανά μέχρι την Αθήνα.

Νωρίτερα, έστειλαν το μήνυμά τους εκπρόσωποι φορέων της πόλεις και γιατρών, με τον πρόεδρο της ΕΙΝΑ Δημήτρη Ζιαζιά να τονίζει ότι «η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και του υπουργείου θα έπρεπε να είχαν ξηλωθεί νύχτα για την κατάσταση του Καραμανδανείου» και τη Ράνια Κελεσίδου από την Τριμελή της ΕΙΝΑ στο Καραμανδάνειο να αναφέρεται στις προβληματικές λύσεις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα. Από το Συντονιστικό των Εργαζομένων ο Φώτης Δημακόπουλος επισήμανε την ανάγκη να συσπειρωθεί η πόλη για να σωθεί το Νοσοκομείο, ενώ το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης έστειλαν από το βήμα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτρης Μαρμούτας και ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πατρέων Τίμος Πατρινός.

ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΥΠΟ ΕΝΑΝ ΟΡΟ

Πολύ κοντά αλλά ταυτόχρονα και πολύ μακριά βρίσκεται το υπουργείο Υγείας στην αντιμετώπιση του προβλήματος με την έλλειψη αναισθησιολόγων στο Καραμανδάνειο.

Η «Π» ανέδειξε χθες τα τρία καλά νέα που δημιουργούν ελπίδες άμεσης επούλωσης της πληγής.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν εκ νέου χθες στις συναντήσεις που είχε στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα.


Ο βασικός άξονας της λύσης είναι, όπως έγραφε χθες η «Π», η πρώην διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και πρώην διευθύντρια της ΜΕΘ Παίδων του «Αγία Σοφία», Παναγούλα Μαμμή. Η αδιαμφισβήτητη εμπειρία της, η άριστη πορεία της και η αποδοχή της από τους συναδέλφους της αποτελούν εχέγγυο τόσο για τους υπάρχοντες γιατρούς του Καραμανδανείου όσο και γι’ αυτούς που θα μετακινηθούν από την Αθήνα.

Ωστόσο υπάρχει ένας όρος που θέτει τόσο η κ. Μαμμή όσο και οι άλλοι γιατροί. «Θα πρέπει η ομάδα που θα συσταθεί για να καλύψει το Καραμανδάνειο να έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μία σταθερότητα, εμπειρία και γνώση ώστε να μην τίθεται θέμα κενών και επισφάλειας. Αυτό και η κ. Μαμμή το ζητάει και οι γιατροί του νοσοκομείου που είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στην απόφασή τους για παραίτηση εάν εξασφαλιστούν οι συνθήκες ασφαλείας για τη λειτουργία του τμήματος. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μπει στη διαδικασία αν αυτά δεν ξεκαθαριστούν. Δεν δέχονται λύσεις επισφαλής και προσωρινού χαρακτήρα. Αυτά συζητήσαμε και με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας» μας μεταφέρει η κ. Μαστοράκου.

Νεότερα αναμένονται από Δευτέρα καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να διαχειριστεί και τις αντιδράσεις που υπάρχουν στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας («Αγία Σοφία», «Αγλαΐα Κυριακού», Πεντέλης) απ’ όπου πρόκειται να μετακινηθούν αναισθησιολόγοι.

2 σχόλια:

  1. Ειναι πολυ αμφιβολο αν επιθυμει βιωσιμη λυση το υπουργειο .Αν ισχυε αυτο δεν θα ειχαν φθασει τα πραγματα στο απροχωρητο.Επισης θα φροντιζε να προσλαβει με διαδικασιες εξπρες αναισθησιολογους .Μηπως πρεπει να επιληφθει αμεσα ο εισαγγελεας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιο ειναι το μελλον μιας Κ οταν αδιαφορει για την υγεια μικρων παιδιων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή