Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Στοχοποίηση των ακτινολογικών εργαστηρίων. ΓΙΑΤΙ;

Στην πρόσφατη απεργία της πρωτοβάθμιας τα βασικά αιτήματα ήταν δύο:

1. Να δοθεί μία σοβαρή λύση στο claw back

2. Τα ποιοτικά κριτήρια που καταδικάζουν μεγάλο αριθμό εργαστηρίων

Όλο αυτόν τον καιρό που συζητάμε για ποιοτικά κριτήρια έχουν γραφτεί πολλά και έχουν γίνει πολλές τεχνικοοικονομικές αναλύσεις. Το επιχείρημα του υπουργείου είναι ότι μεριμνά για την υγεία του λαού. Και για αυτό αποφασίζει εν’ ολίγοις ότι το εργαστήριο ή πρέπει να βάλει καινούργια μηχανήματα ή να κλείσει αφού προβλέπει ανά πενταετία έκπτωση της αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ μέχρι και 40%, οπότε εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατή η λειτουργία του.

Δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το υψηλό claw back τις χαμηλές ασφαλιστικές τιμές από το 1991, τον τρέχοντα υψηλό πληθωρισμό που δοκιμάζει την χώρα, δεν προβλέπει κρατική βοήθεια (επιδότηση ΕΣΠΑ κ.λ.π).

Εκείνο όμως που πραγματικά κάνει, εντύπωση είναι ότι αγνοεί ότι το αποτέλεσμα μίας απεικονιστικής εξέτασης είναι πολυπαραγοντικό και ο σπουδαιότερος παράγων είναι ο παράγων γιατρός. Με αυτό το νομοσχέδιο ο γιατρός αγνοείται επιδεικτικά και αποδίδεται το άπαν της ποιότητας στα σίδερα ενός μηχανήματος.

Πρότασή μας λοιπόν με γνώμονα την ποιοτική προσφορά υγείας στον Ελληνικό λαό, να συσταθεί μία επιστημονική επιτροπή που θα καθορίζει με δειγματοληπτικό έλεγχο το ποιοτικό επίπεδο των απεικονιστικών εξετάσεων. Διότι είναι σύνηθες στον χώρο μία εξέταση από refurbished αδειοδοτημένο νόμιμα μηχάνημα με σωστή επεξεργασία και σωστή διάγνωση να παράγει ποιοτικότερο αποτέλεσμα από ένα καινούργιο.

Σαφώς λοιπόν λέμε ναι στην παροχή ποιοτικών απεικονιστικών υπηρεσιών.

Όμως λέμε όχι στα ξεκάθαρα εμπορικά κριτήρια που εισάγει το νομοσχέδιο για την ακτινολογικά μηχανήματα που καταδικάζουν κυνικά και απροκάλυπτα τα μικρομεσαία εργαστήρια.

Εφ’ όσον θέλει να πριμοδοτήσει το καινούργιο μηχάνημα μπορεί να θεσπίσει ένα μπόνους καινούργιου μηχανήματος. Ήδη υπάρχει οικονομική κατηγοριοποίηση στην αγορανομική τιμή του ΕΟΠΥΥ ανάλογα με τις τομές και τα tesla ενός μηχανήματος. Ας συσταθεί και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα ελέγχει δειγματοληπτικά την ποιότητα των εργαστηρίων. Όμως η παλαιότητα ανά πενταετία και οι συνοδές εκπτώσεις μέχρι και 40% πρέπει άμεσα να αποσυρθούν.

Με αυτά τα μέτρα οι Έλληνες Ακτινολόγοι βρίσκονται αιφνίδια και αναίτια στο εδώλιο του κατηγορούμενου και απειλούνται με μία ποινή εξοντωτική που θα κλείσει τα εργαστήρια τους και θα στείλει του ίδιους στη φυλακή.

Τα ανωτέρω μέτρα απαξιώνουν τα μηχανήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που αγοράστηκαν με ιδρώτα και αίμα και η συνοδός μείωση της αγορανομικής τιμής του ΕΟΠΥΥ μέχρι και 40% θα στεγνώσει οικονομικά τα εργαστήρια και θα τα οδηγήσει στο κλείσιμο και εκτός από το κλείσιμο θα στείλει τους γιατρούς στην φυλακή δοθέντας ότι όλα τα εργαστήρια είναι χρεωμένα είτε στις τράπεζες λόγω leasing μηχανημάτων είτε στον ΕΟΠΥΥ λόγω claw back

Όλα τα κράτη του νότου υπερασπίζονται τις μικρομεσαίες μονάδες και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Αυτό το νομοσχέδιο σκοπό έχει να τους εξοντώσει. Γιατί;


Σύνδεσμος Εργαστηριακών γιατρών Νομού Δράμας

Σύνδεσμος Εργαστηριακών γιατρών Νομού Έβρου

Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων

1 σχόλιο:

  1. ΟΣΟΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΟΠΥΥ ΤΑ ΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ? ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΝΑΙ.ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή