Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Μέσα στο καλοκαίρι οι πρώτες μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών – Ποιοι θα προηγηθούν

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Προ των πυλών είναι οι πρώτες μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για τις προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες, ενώ οι προσλήψεις θα γίνουν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.

Οι προσλήψεις και η προτεραιότητα

Με βάση τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς (ΟΕΝΓΕ), ο προγραμματισμός για το 2022 είναι να προκηρυχθούν 700 θέσεις Γιατρών, 4000 νοσηλευτών και 910 θέσεις λοιπού προσωπικού.

Οι μόνιμες προσλήψεις δεν θα γίνουν στο σύνολό τους την ίδια περίοδο, καθώς η κυβέρνηση προτίθεται να προκηρύσσει ανά ομάδες τις θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν στο ΕΣΥ, σταδιακά έως το τέλος του έτους.

Μόνιμες θέσεις θα μπορούν να βρουν γιατροί και νοσηλευτές στην πρώτη φάση σε απομακρυσμένες περιοχές όπου οι Μονάδες Υγείας έχουν τις σοβαρότερες ελλείψεις προσωπικού. Ειδικότερα προτεραιότητα θα έχουν οι χαρακτηρισμένες ως άγονες περιοχές όπου λείπουν σημαντικές υπηρεσίες υγείας, αφού οι δομές έχουν κενές θέσεις προσωπικού.

Τα Κέντρα Υγείας

Σε ό,τι αφορά στα Κέντρα Υγείας το μεγαλύτερο μέρος των ελλείψεων που υπάρχουν θα καλυφθούν με ιδιώτες γιατρούς. Συγκεκριμένα θα καλυφθούν με τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που έχουν σύμβαση και αναμένεται να αναλάβουν τον ρόλο του προσωπικού γιατρού, κάτι που άλλωστε προβλέπεται και στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Μάλιστα ήδη είναι έτοιμη η σχετική υπουργική απόφαση που θα είναι διευκρινιστική του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θα υποχρεώνει τους ιδιώτες γιατρούς (προσωπικούς γιατρούς) να κάνουν δύο εφημερίες το μήνα σε Κέντρα Υγείας ώστε να καλύπτουν τα κενά.

Στη δεύτερη φάση είναι πιθανό να επιλεγούν κάποιες θέσεις ώστε να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό, αλλά είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τα διαθέσιμα κονδύλια.

Χαρακτηριστικό πάντως των ελλείψεων που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας είναι το γεγονός ότι πρόσφατα η 1η Υγειονομική Περιφέρεια με έγγραφό της υποχρέωσε τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας της Αθήνας να μετακινούνται σε διαφορετικές μονάδες ανάλογα με τις ανάγκες, ώστε να καλύψουν τα κενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου