Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Προσωπικός Γιατρός: Γιατί η Αττική έμεινε εκτός – Τι εξετάζει το υπουργείο Υγείας


Η αλλαγή του τοπίου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γίνεται χωρίς τη συμμετοχή των κατοίκων της πρωτεύουσας και του Νοτίου Αιγαίου – Οι εναλλακτικές λύσεις που εξετάζει το υπουργείο Υγείας

Με γεωγραφικές εξαιρέσεις ξεκίνησε η εγγραφή των πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους στον προσωπικό γιατρό (τους).

Η επίσημη έναρξη του εγχειρήματος – μέσω του οποίου επιχειρείται η ριζική αλλαγή του τοπίου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – γίνεται χωρίς τη συμμετοχή των κατοίκων της πρωτεύουσας (εκεί όπου σημειωτέον συγκεντρώνεται άνω του 30% του πληθυσμού της χώρας) αλλά και του Νοτίου Αιγαίου, καθώς έως και σήμερα αναζητούνται γιατροί που επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα.

Το «στοίχημα»

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως φαίνεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και συγκρατημένη αισιοδοξία, με το επιχείρημα πως ήδη από το πρώτο 24ωρο της πιλοτικής εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου είναι καλυμμένες οι ανάγκες τουλάχιστον του 65%-70% των πληθυσμιακών αναγκών (πλην τον «κόκκινων» περιοχών).

Και μεταθέτουν το «στοίχημα» για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν μετά τη θερινή ραστώνη θα τεθεί σε εφαρμογή μία δυναμική εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς.
Αλλαγή νοοτροπίας

Μάλιστα και όπως υπογραμμίζει στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μία σημαντική παράμετρος που θα καθορίσει την επιτυχία του εγχειρήματος είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πολιτών που θα εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό.

«Στόχος είναι να πεισθούν, εκτός από τους ηλικιωμένους για τους οποίους τα οφέλη είναι προφανή, τα νεότερα σε ηλικία άτομα. Δηλαδή, οι 20άρηδες, οι 30άρηδες, οι 40άρηδες και γενικότερα οι πολίτες κάτω των 70 ετών, γιατί αυτό θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας σταδιακής αλλαγής στην κουλτούρα του πληθυσμού, στη νοοτροπία του σε ό,τι αφορά την πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο αλλά και τη χρήση των υπηρεσιών υγείας».

Αναιμικό ενδιαφέρον

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η καθυστέρηση της ενεργοποίησης της πλατφόρμας για τους κατοίκους της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου και παράλληλα η παράταση για τις εγγραφές των γιατρών μαρτυρούν πως μία σημαντική μερίδα ιδιωτών παθολόγων, γενικών γιατρών και γιατρών εργασίας αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τον νέο θεσμό.

Παρ’ όλα αυτά, κοιτώντας κανείς τη μεγάλη εικόνα παρατηρεί σημαντικές διακυμάνσεις ανά τη χώρα στη «δεξαμενή» των προσωπικών γιατρών. Για παράδειγμα, μπορεί στην Αττική το ενδιαφέρον των γιατρών να χαρακτηρίζεται προς το παρόν «αναιμικό», όμως σε άλλες περιοχές, όπως είναι για παράδειγμα η περιφέρεια της Ηπείρου αλλά και της Κρήτης, καταγράφεται υπερκάλυψη των αναγκών της τάξεως του 120% – σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία από την οδό Αριστοτέλους.

Στη Θεσσαλονίκη

Από την άλλη, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), όπως γνωστοποίησε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, αιτήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας παράταση ακολουθώντας το παράδειγμα της Αττικής, όμως όπως φαίνεται στην πράξη αυτό δεν έγινε δεκτό.

Πιο συγκεκριμένα, στη μεγαλύτερη πόλη της Βορείου Ελλάδας είχαν κάνει έως και την περασμένη Πέμπτη αίτηση 140 ιδιώτες γιατροί – χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ήδη συμβεβλημένων ως οικογενειακών γιατρών -, με τους εκπροσώπους του Συλλόγου να εκτιμούν πως δεν επαρκούν.
Οι «μαύρες τρύπες» και τα πρόστιμα

Εν τω μεταξύ, οι «μαύρες τρύπες» στον χάρτη και εφόσον δεν καλυφθούν τις επόμενες εβδομάδες, είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε νέες αρρυθμίες, όπως είναι για παράδειγμα η παράταση της ενεργοποίησης των ποινών – τουλάχιστον σε εκείνες τις περιοχές όπου οι γιατροί δεν επαρκούν.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Οκτωβρίου ο νομοθέτης προβλέπει πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.

Το ίδιο όμως θα ισχύει και για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ.

Επιπροσθέτως, από την 1η Ιανουαρίου 2023 (δεδομένου πως στις αρχές του χρόνου ο στόχος είναι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού να έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή) τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά 10% επιπλέον της πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής. Η ίδια επιβάρυνση δε, θα ενεργοποιείται και για εξετάσεις και νοσήλια από τις αρχές του 2023.

Χρειάζονται 5.500 επιστήμονες και έχουν ενταχθεί 3.000

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας και ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ενεργοποίηση του θεσμού, συνολικά στο σύστημα έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 3.000 προσωπικοί γιατροί. Αναλυτικότερα, πρόκειται για τους 2.163 που εργάζονται σε δημόσιες δομές, περί τους 570 ιδιώτες αλλά και 800 οικογενειακούς γιατρούς (για τους οποίους σε αρκετές περιπτώσεις εκκρεμεί η απάντηση).

Εν τούτοις και σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί δημοσίως από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της χώρας χρειάζονται περίπου 5.500 προσωπικοί γιατροί.

Το «plan B» της Αριστοτέλους

Το σχέδιο στην οδό Αριστοτέλους συμπεριλαμβάνει και τους νέους επιστήμονες που επιθυμούν να ιδιωτεύσουν. Οπως σημειώνουν στο «Βήμα» καλά πληροφορημένες πηγές, η διαδικασία εγγραφής θα παραμένει «ανοιχτή» για τους… νεοεισερχομένους στον ιδιωτικό κλάδο (το πιθανότερο είναι ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν σχετικό αίτημα τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη λειτουργία του ιατρείου τους), δημιουργώντας έτσι ένα ελαστικό πλαίσιο.

Παράλληλα, το «plan B» στην οδό Αριστοτέλους προβλέπει και την είσοδο γιατρών άλλων ειδικοτήτων, με έμφαση στη διαχείριση κυρίως χρονίως πασχόντων. Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, θα τεθεί σε εφαρμογή μόνον εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ενώ επιπρόσθετα απορρίπτουν αιτήματα που ζητούν την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους πολίτες – είτε δηλαδή αυτός είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ είτε όχι.

Τα σημεία τριβής όμως δεν σταματούν εδώ: Οι ιδιώτες γιατροί διαμαρτύρονται και για τις «γκρίζες ζώνες» στο καθηκοντολόγιό τους. Οπως για παράδειγμα τι θα γίνεται με έκτακτα περιστατικά εκτός ωαρίου, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή δεν προβλέπεται ιδιωτική αμοιβή από τον νομοθέτη. Και παρότι αναγνωρίζουν πως οι απολαβές έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν, δεν παραβλέπουν ότι υπολείπονται του ποσού που έχουν να λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους, όπως για παράδειγμα στην Κύπρο.

Μοιραία πίσω από τις κλειστές πόρτες μαίνεται ένα σκληρό «μπρα ντε φερ», με όλους τους εμπλεκομένους να πιέζουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους παρότι σε λιγότερο από ένα 24ωρο ο θεσμός του προσωπικού γιατρού παίρνει… σάρκα και οστά.

12 σχόλια:

  1. Ατελείωτα ψέματα σε όλο το ψευδορεπορταζ! Πλήρης αποτυχία και αδυναμία να βρουν ΠΙ σε Θεσσαλονικη/Σέρρες και είμαι βέβαιος και αλλού! Ειδικά για την Θεσσαλονίκη δείτε και το ρεπορτάζ της Δημητριάδου που αναφέρεται στην ίδια ημερομηνία, είχαν μόνο..... 30 νέους ιατρούς στην πραγματικότητα! Η παραπληροφορηση έχει ξεφύγει..... όσο για τους νέους επιστήμονες..... αυτούςπεριμενε και ο Ξανθοκηφηνας......χρονια και ακομη..... περιμενει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 65% καλυψη δεν εχει η χωρα σε ΠΙ αλλα τα παοαγαλακια του υπυγ που προπαγανδιζουν σε μισθολογικη καλυψη απο το υπυγ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι 5500 δεν επαρκούν. Θα επαρκούσαν εάν ο κάθε ιατρός είχε εγγεγραμμένους 2000 άτομα. Δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει κανείς ιδιώτης, που θα κλείσει το ιατρείο του για 7 ώρες. Οι περισσότεροι, από ότι ξέρω, μπαίνουν για 500 άτομα. Οι γιατροί που χρειάζονται στην πραγματικότητα είναι πάνω από 7500 και δεν νομίζω ότι υπάρχουν τόσοι ιατροί... Χώρια λου να παρακολουθείται κάποιος πρωτοβάθμια σε νοσοκομείο γίνεται μεν (πως γίνεται...) αλλά είναι ανέκδοτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πληρης αποτυχια .Κομισαριε πηγαινε σπιτι σου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσωπικός γιατρός και η προχειρότητα χτυπάει κόκκινο. 1. Η μισή Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι εκτός διαδικασίας εγγραφής.2 .Στην υπόλοιπη Ελλάδα ακόμα τρέχει η διαδικασία εγγραφής γιατρών.3. Αυτή τη στιγμή οι λίστες γιατρών που έχουν αναρτηθεί είναι λανθασμένοι.Συγκεκριμμένα ιδιώτες γιατροί των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί δεν βρίσκονται στις λίστες με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μη μπορούν να τους επιλέξουν και να στρέφονται σε άλλες επιλογές που δεν είναι της αρεσκείας τους.5.Τo Mail για την επιλογή του ωραρίου δεν έχει πάει ακόμη στους γιατρούς και ούτε προβλέπεται να σταλεί πριν το τέλος Αυγούστου.Και αυτό μπορεί να προκαλέσει το παράδοξο, δηλαδή να εγγραφούν περισσότεροι ασφαλισμένοι από ότι επιθυμεί ο γιατρός.6.Για τη διαδικασία της αίτησης γιατρών για σύμβαση μη μιλήσω.....ένας Γολγοθάς. Τέλος για τις λεπτομέρειες λειτουργίας του θεσμού -πως θα κλείνονται τα ραντεβού-πως θα κατανέμεται το ωράριο κ.λ.π θα ήταν πολυτέλεια να συζητάμε τώρα.Ελπίζω κάποιος υπεύθυνος να τα διαβάζει...θα του κάνει καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο κυριος Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ δεν απαντησε σε καμμια παρατηρηση στις παρατηρησεις των κ.κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ και ΤΣΟΥΚΑΛΟΥ,συνδικαλιστων της Ν.Δ.,στην ειδικη ημεριδα του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ,για τον Π.Ι.,και ειχε φροντισει να αποσυρθει απο την σχετικη διαδικτυακη συνδεση.Γιατι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατι δεν λετε καθαρα οτι ο θεσμος του Π.Ι.ειναι μνημονιακη υποχρεωση,ασχετα πως παει να εφαρμοσθει στη πραξη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πανωλεθρια του φαιδρο σχεδίου που ούτε ο αείμνηστος ΘΒ θα μπορούσε να συλλάβει! Απλά τα σκασμένα από την μάσα ΜΜΕ αποσιωπουν το φιάσκο και η αντιπολίτευση κοιμάται ολορθα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παντού ελάχιστοι κατάφεραν να γραφτούν στον εικονικό ΠΙ ενώ στις πιο πολλές περιοχές δεν υπάρχει καν η δυνατότητα. Τα ΜΜΕ λειτουργούν με καθεστωτικής λογική και αποκρύπτουν τα πάντα ενώ η αντιπολίτευση ανεπαρκεστατη δεν έχει ιδέα άλλωστε γιατί να φωνάξει; Πλεύρης και Ξανθός έχουν το ίδιο......όραμα για την ΠΦΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δηλαδή η υπόλοιπη Ελλάδα είναι εντός καραγκιόζηδες; Που είναι οι προσωπικοί σας ιατροί τότε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θελουν γιατρους χωρις λεφτα και δεν βαζουν μυαλο απο την ξεφτιλα που εισπραττουν μεχρι τωρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο προσωπικός γιατρός είναι ένα σύστημα δοκιμασμένο σε πολλές χώρες και πάνω σε αυτό έχει βασιστεί η λειτουργία των ΕΣΥ τους.Εκεί όμως τα πράγματα αυτά λειτουργούν δεκάδες χρόνια και πάνω στους προσωπικούς γιατρούς χτίστηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
    Στη χώρα μας πρώτα χτίστηκε το ΕΣΥ και κατόπιν εορτής πάει να δημιουργηθεί ο ΠΙ. Πώς θα λειτουργήσει αυτό; μάλλον δεν θα λειτουργήσει για τους εξής απλούς λόγους.
    Δεν υπάρχουν γιατροί. Κανείς γιατρός που σέβεται την αξιοπρέπειά του δεν δέχεται να πληρώνεται με μισθούς πείνας που καθορίζονται από υπουργούς και γιατρούς συνδικαλιστές. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί πρώτα από όλα η κατώτατη μηνιαία αποζημίωση για όλες τις ιατρικές ειδικότητες στις 5000 ευρώ κάθε μήνα και κάλυψη αστικής ευθύνης. Αν υπάρχουν συνδικαλιστές που διαφωνούν ή το θεωρούν αδύνατο να παραιτηθούν και να παραχωρήσουν τη θέση τους σε γιατρούς που θα παλέψουν ανεξάρτητα του ποιανού είναι κολλητοί και σε ποιες εκδηλώσεις καλούνται για ποτάκι και κουβεντούλα.

    Αυτή είναι η αρχή για να στήσεις ΕΣΥ. Να σέβεσαι τους γιατρούς σου. Αν δεν τους σέβεσαι λούσου την αποτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή