Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Υπουργείο Υγείας: «Βατερλώ» Πλεύρη σε 3 μέτωπα - Πού ηττήθηκε


EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Σε Βατερλώ αποδεικνύονται μεγάλες αλλαγές που σχεδίαζε η κυβέρνηση για τον τομέα της Υγείας με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να βρίσκεται στο επίκεντρο του «πολέμου» που έχει ξεσπάσει με εργαζόμενους στο ΕΣΥ, τον ιατρικό κόσμο αλλά και την αντιπολίτευση.

Παρότι ο Θάνος Πλεύρης δεν φαίνεται να ήταν ο εμπνευστής όλων των αλλαγών είναι εκείνος που δέχεται όλα τα πυρά, καθώς ως υπουργός Υγείαςυπερασπίστηκε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Τα τρία μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο Θάνος Πλεύρης και φαίνεται πως θα κοστίσουν πολιτικά τόσο γενικότερα στην κυβέρνηση όσο και στον ίδιο, είναι το περιβόητο νομοσχέδιο Γκάγκα που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να κάνουν και ιδιωτικό έργο, ο προσωπικός γιατρός που σκάλωσε από την έναρξή του κιόλας και οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να επιστρέψουν στο σύστημα υγείας μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Νομοσχέδιο Γκάγκα

Το νομοσχέδιο Γκάγκα που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή και βρίσκεται προς συζήτηση στις επιτροπές, έχει ανάψει φωτιά στην κυβέρνηση. Και αυτό διότι δεν ευνοεί κανέναν από τους εμπλεκόμενους στο ΕΣΥ. Πρωτίστως θίγει τους ασθενείς που πλέον θα πάψουν να απολαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες μετά από δεκαετίες.

Η δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο Γκάγκα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να ανοίξουν ιδιωτικά ιατρεία και να χειρουργούν και σε ιδιωτικές κλινικές θα δημιουργήσει έναν νέο κύκλο προώθησης των ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα με το πρόσχημα ότι για να εξυπηρετηθούν άμεσα θα πρέπει να πάνε σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικά ιατρεία. Διαφορετικά θα μπορούν να περιμένουν μήνες στο ΕΣΥ για να εξυπηρετηθούν. Ταυτόχρονα όμως θα προκαλέσει και μία προκλητή ζήτηση αφού σε περιπτώσεις που θα μπορούσαν και να αποφευχθούν επεμβάσεις, τώρα θα επιδιώκονται προκειμένου να υπάρχει η σχετική αμοιβή.

Η ρύθμιση του νομοσχεδίου προκαλεί αντιδράσεις στους ίδιους τους νοσοκομειακούς γιατρούς αφού όσοι δεν κατέχουν υψηλές θέσεις στο ΕΣΥ δεν θα έχουν και τη δυνατότητα να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο λόγω του κόστους, ενώ ταυτόχρονα θα χάσουν και τη μονιμότητα στο σύστημα αφού δεν θα είναι πια πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όσοι εργασθούν και στον ιδιωτικό τομέα.

Ένα σύστημα δηλαδή δύο ταχυτήτων μέσα στους κόλπους του ΕΣΥ

Το νομοσχέδιο Γκάγκα δημιουργεί όμως και έναν αθέμιτο ανταγωνισμό στους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους συναδέλφους τους από τον δημόσιο τομέα οι οποίοι βέβαια θα έχουν πλεονεκτήματα, καθώς θα μπορούν με ευκολία να «ψαρεύουν» ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία.

Ευνοημένοι είναι ορισμένοι Διευθυντές του ΕΣΥ ή καθηγητές ιατρικής που δεν κάνουν εφημερίες στο ΕΣΥ και θα μπορούν χωρίς να δίνουν αναφορά σε κανέναν να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές ή στα ιατρεία τους. Άλλωστε οι δικλείδες ασφαλείας που θα ορισθούν με υπουργική απόφαση, όπως πάντα στο ΕΣΥ, δεν θα ελέγχονται και δεν θα εφαρμοσθούν από κανέναν.

Παρότι αποτελεί δημιούργημα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, αυτό δεν σημαίνει ότι η εμπνεύστρια δέχεται τα πυρά. Αντίθετα, τα βέλη κατευθύνονται προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί ότι είχε αντιρρήσεις με τις αλλαγές, αλλά τελικώς θα κατόρθωσε να περάσει τις απόψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο Γκάγκα, αφού όλο το διάστημα που οι αλλαγές στο ΕΣΥ είχαν δημοσιοποιηθεί, η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανεμική, προκαλώντας ερωτηματικά στους εργαζόμενους του τομέα της υγείας.

Οι Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από την άλλη αποτελούν άλλη μία πληγή για την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας τα χρόνια της πανδημίας. Η απόφαση του ΣτΕ που ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως για να επιστρέψουν οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάστηκαν, αποτελεί «κόμπο» στο λαιμό για την κυβέρνηση, καθώς εμφανίζεται να έχει ηττηθεί σε έναν τομέα που με στόμφο υποστήριζαν τα στελέχη της. Πρώτος και καλύτερος ο Θάνος Πλεύρης που μήνες τώρα υποστηρίζει πως δεν μπορούν να εργάζονται υγειονομικοί στο ΕΣΥ που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η τοποθέτηση του αυτή όμως προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς η χώρα δεν τηρεί πλέον κανένα μέτρο για την πανδημία.

Το επιχείρημα Πλεύρη ότι θα πρέπει να προστατευθεί η δημόσια υγεία από τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς προφανώς και δεν αφορά όλους όσοι είναι σε αναστολή, αφού μεταξύ αυτών είναι και διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΣΥ.

Το ναυάγιο του Προσωπικού Γιατρού

Και ο προσωπικός γιατρός όμως δεν έφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα για το υπουργείο Υγείας αλλά ούτε και για τον Θάνο Πλεύρη. Παρότι το νέο εγχείρημα δεν δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, αλλά όπως φαίνεται από πρόσωπα που δεν γνωρίζουν τίποτε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτελεί άλλη μία μεγάλη ήττα για την κυβέρνηση.

Ο «προσωπικός γιατρός» παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες αφού μόνο οι μισοί δικαιούχοι πολίτες βρήκαν ελεύθερο γιατρό για να εγγραφούν, και αυτοί σε γιατρούς που μπορεί να απέχουν χιλιόμετρα από το σπίτι τους μόνο και μόνο για να αποφύγουν τις ποινές που προβλέπονται.

Οι υπόλοιποι πολίτες είναι άγνωστο πως θα εγγραφούν στο νέο σύστημααφού ο ιατρικός κόσμος παραμένει αρνητικός στο να συμμετάσχει στον θεσμό λόγω διαφόρων προβλημάτων και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους.

Τα μέτωπα της Υγείας πάντως που έχει ανοίξει το υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται να ευνοούν τα κυβερνητικά ποσοστά που παρουσιάζονται μειωμένα το τελευταίο διάστημα λόγω βέβαια διαφόρων κοινωνικών προβλημάτων όπως είναι η ακρίβεια, η ενέργεια κλπ. Τώρα, εάν η αντίδραση των πολιτών και του ιατρικού κόσμου αποτυπωθεί και στην κάλπη, σύντομα θα φανεί…

12 σχόλια:

  1. Εμείς τα λέγαμε από την πρώτη στιγμή ! Μην τα βάζετε με τον τίμιο αγωνιζόμενο βιοπαλαιστή ιατρό ......, δεν μας ακούσατε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει και 4ο :η προ κράτηση του claw back που στραγγάλισε τα εργαστήρια και έδιωξε χιλιάδες ακτινολόγους στο εξωτερικό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτελους μια κυβέρνηση με μυαλό.....οι πανεπιστημιακοι και οι στρατιωτικοί δεν αποτελούν κανένα πρόβλημα στους ανεγκέφαλος που υποστηρίζουν αυτό το ανεγκέφαλος σύστημα που πέθανε....στο τέλος αντί για γιατρούς θα μείνουν μόνο οικαρεκκες αν συνεχιστεί αυτή η παρωδία...μπράβο στη κυρία Γκαγκα....ελπίζω η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να περάσει το νομοσχέδιο αμεσα ....και να ψηφιστεί και από το ΣΥΡΙΖΑ....να τελειώσει πλέον το σύστημα των κηφήνων συνδικαλιστές του ΕΣΥ που δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους ....αυτά τελείωσαν πλέον καιρός το σύστημα να επανδρώσει με νέους ταλαντούχους επιστήμονες που τους χαίρονται αυτοί που που χρέωσαν την Ελλάδα και στοχεύουν στην καταστροφή της....κύριε Πλευρη.....πρέπει να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων να μην ακούσεις κανέναν και να στηρίξεις την κ.Γκαγκα ....αλλιώς ήρθε το τέλος το απόλυτο χάος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.....Πλεύρη 3.33 άσε τα σχόλια και άρχισε να ψάχνεις μια κανονική δουλεια game over

      Διαγραφή
    2. Εσύ σίγουρα γιορτάζεις την 21 η Απριλίου μαζί με τον Θάνο τον Άδωνι και τον Μακη

      Διαγραφή
    3. εσύ σίγουρα το Στάλιν....χαχαχααα

      Διαγραφή
    4. 11.03 ο Γεννηματας φασιστακό 11.03 έστησε το ΕΣΥ.....

      Διαγραφή
    5. Βεβαια ,μαγαζι γωνια .Τεραστια προσφορα .Και το στελεχωσε με πρασινοφρουσρους και πρασινοκηπουρους .

      Διαγραφή
  4. αν δεν έχεις κάτσει στην καρέκλα ενός ιατρού ή αν δεν έχεις ιδρώσει σε μια εφημερία είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίστουν τα προβλήματα στον τομέα υγείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να είναι Δημόσιο και δωρεάν. Οι ασθενείς θα πρέπει να εξυπηρετούνται ολοι δωρεάν.
    Τα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία θα πρέπει να καταργηθούν.
    Οι γιατροί να εργάζονται εκεί με σύμβαση 5ετίας σε όλες τις βαθμίδες. Το ιδιωτικό επάγγελμα όλων των γιατρών να γίνεται ΕΞΩ από το νοσοκομείο.
    Αυτηρά μέτρα μπορούν να αποκλείσουν εκτροπές και λαμογιές στο δημόσιο νοσοκομείο. Θέληση χρειάζεται και τρόποι υπάρχουν.
    Συμπερασματικά. Κατάργηση μονιμότητας και αποκλειστικής απασχόλησης.
    Συμβάσεις 5ετίας σε όλους τους γιατρούς με όρους διακοπής της σύμβασης στην πρώτη ατασθαλία.
    Ολοι να μπορούν να εργασθούν ιδιωτικά ΕΞΩ από το νοσοκομείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφήστε τους νεκρούς να προχωρούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή