Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Τι προτείνουν οι Γερμανοί επιστήμονες για τις αναμνηστικές δόσεις κατά της CoViD

Οι επισημάνσεις της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (STIKO) και τα δεδομένα που προβάλλονται.

Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ

Τρία εμβόλια κατά της CoViD -19 έχουν εγκριθεί αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση στην Γερμανία. Πώς διαφέρουν αυτά τα προσαρμοσμένα εμβόλια από τα πρωτότυπα και ποιος πρέπει να τα λαμβάνει και πότε;

Τα εμβόλια δεύτερης γενιάς CoVid -19 που έχουν εγκριθεί για αναμνηστικό εμβολιασμό στην ΕΕ είναι συνθετικά εμβόλια, καθένα από τα οποία περιέχει δύο αγγελιοφόρα RNA (mRNA).Το ένα mRNA κωδικοποιεί την πρωτεΐνη spike του ιού άγριου τύπου, το άλλο την πρωτεΐνη spike μιας παραλλαγής Όμικρον. Σε δύο περιπτώσεις ο τελευταίος είναι η υποπαραλλαγή BA.1, σε μία περίπτωση οι υποπαραλλαγές BA.4 /BA.5.

Δεδομένου ότι αυτή η υποπαραλλαγή είναι επί του παρόντος κυρίαρχη, το "Comirnaty® Original/Omicron BA.4-5" είναι πιθανώς το σημαντικότερο εμβόλιο δεύτερης γενιάς επί του παρόντος, σύμφωνα με αναλύσεις που γίνονται σε γερμανικά ιατρικά έντυπα.

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα σχετικά με αυτά τα εμβόλια. Υπήρχε η ελπίδα ότι θα διεγείρουν πιο αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Και τώρα υπάρχουν εικασίες και συζητήσεις όσον αφορά το γιατί αυτή η ελπίδα διαψεύστηκε.

Σε αυτή την περίπτωση, η σύσταση εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες στην Γερμανία, η σύσταση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (STIKO) δεν ήταν ακόμη διαθέσιμη. Όπως θα δούμε όμως παρακάτω ανακοινώθηκε τώρα επίσημα η σύστασή της.

Μέχρι τώρα πάντως στην Γερμανία, όσοι αναζητούσαν μία σύσταση για δράση πέραν της έγκρισης, έπρεπε να βασιστούν σε μια σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών της Σαξονίας (SIKO).

H προκαταρκτική έκδοση της πολυαναμενόμενης σύστασης της STIKO για αναμνηστική χορήγηση των προσαρμοσμένων εμβολίων, όπως είπα και θα δούμε παρακάτω, δόθηκε τελικά στην δημοσιότητα.

Ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να κυκλοφορεί ευρέως στον γερμανικό πληθυσμό και μπορεί να εξαπλωθεί όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI).

Προκειμένου να μειωθεί η μετάδοση του SARS-CoV-2, αλλά και άλλων αναπνευστικών παθογόνων το φθινόπωρο και το χειμώνα, το RKI συνεχίζει να συνιστά την τήρηση των κανόνων υγιεινής, τη χρήση μάσκας κατά τη συγκέντρωση σε εσωτερικούς χώρους και τον τακτικό αερισμό (shock ventilation), την παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση αναπνευστικών συμπτωμάτων και τη συμβουλή γιατρού εάν είναι απαραίτητο, καθώς και τη διασφάλιση πλήρους εμβολιαστικής προστασίας.

Το Ινστιτούτο Robert Koch καταγράφει συνεχώς την κατάσταση, δίνει συστάσεις και εκτιμά τον κίνδυνο για τον πληθυσμό της Γερμανίας.

Προσαρμοσμένο στην Όμικρον

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) πάντως εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία συνιστά πριν λίγες ημέρες (26.10.2022) κατά προτίμηση τη χρήση ενός προσαρμοσμένου στην Όμικρον δισθενούς εμβολίου mRNA για όλους τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς από την ηλικία των 12 ετών.

Αυτό ισχύει τόσο για τα προσαρμοσμένα εμβόλια BA.1 όσο και για το BA.4/5, καθώς και τα δύο προκαλούν βελτιωμένη αντισωματική απόκριση έναντι διαφορετικών παραλλαγών της Όμικρον σε σύγκριση με τα προηγούμενα μονοδύναμα εμβόλια mRNA και επιτυγχάνουν σταθερά καλή αντισωματική απόκριση έναντι του ιού άγριου τύπου.Από την ηλικία των 12 ετών μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα "Comirnaty Original/Omicron BA.1" ή "Comirnaty Original/Omicron BA.4/BA.5"

Από την ηλικία των 30 ετών μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά το "Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1".

Εάν υπάρχει ένδειξη για αναμνηστικό εμβολιασμό στην ηλικία των 5-11 ετών, θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται τα μονοδύναμα εμβόλια άγριου τύπου που συνιστώνται και εγκρίνονται για την ηλικιακή αυτή ομάδα.

Η STIKO είναι πεποισμένη ότι ειδικά τα άτομα που δεν έχουν ακόμη υποστεί λοίμωξη από SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια του κύματος Όμικρον, το οποίο έχει εμφανιστεί από τον Δεκέμβριο του 2021, θα επωφεληθούν από έναν αναμνηστικό εμβολιασμό με εμβόλιο προσαρμοσμένο στην Όμικρον, καθώς τα άτομα αυτά είναι πιθανό να έχουν λιγότερο ευρεία ανοσολογική απόκριση όσον αφορά τις παραλλαγμένες πρωτεΐνες αιχμής της Όμικρον.

Τα υγιή άτομα που έχουν ήδη κάνει τις 3 δόσεις εμβολίου εξακολουθούν να είναι καλά προστατευμένα έναντι σοβαρής εξέλιξης της COVID-19, σύμφωνα με τη STIKO, ακόμη και αν δεν έχουν εκτεθεί σε μόλυνση από την Όμικρον. Ως εκ τούτου, δεν συνιστάται επί του παρόντος περαιτέρω αναμνηστικός εμβολιασμός γι' αυτή την ομάδα.

Ο δεύτερος αναμνηστικός εμβολιασμός εξακολουθεί να συνιστάται μόνο για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και για άτομα αυξημένου κινδύνου.

Ανάλογα με τις προηγούμενες επαφές με τον SARS-CoV-2 (λοιμώξεις και εμβολιασμοί), μπορεί να είναι σκόπιμο να χορηγηθεί άλλη μια δόση εμβολίου μετά το 4ο συμβάν (π.χ. 2ος αναμνηστικός εμβολιασμός) για άτομα που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο (π.χ. πολύ ηλικιωμένοι, κάτοικοι οίκων ευγηρίας, άτομα με ανοσοανεπάρκεια).

Οι πάσχοντες θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους για περαιτέρω πληροφορίες, αναφέρει η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών. Οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να αποφασίζουν ατομικά, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της υγείας και τον κίνδυνο, εάν υπάρχει ένδειξη.

Εναλλακτικά:

Ως εναλλακτική λύση στα ήδη συνιστώμενα εμβόλια κατά της CoViD -19, η STIKO συνιστά τώρα επίσης το εμβόλιο κατά της CoViD-19 Valneva για τη βασική ανοσοποίηση κατά του ιού για άτομα ≥ 18 έως 50 ετών με δύο δόσεις εμβολίου και με διαφορά τουλάχιστον 4 εβδομάδων.

Ν ασημειωθεί εδώ ότι η ανάπτυξη και διανομή αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου κατά της CοViD-19 αποτελεί λύση με διάρκεια και ακρογωνιαίο λίθο της αντίδρασης της ΕΕ στην πανδημία.

Η χρήση του Valneva πάντως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού δεν συνιστάται προς το παρόν λόγω έλλειψης δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου.

Τα ανεμβολίαστα άτομα που έχουν υποστεί λοίμωξη από SARS-CoV-2 μπορούν να λάβουν μία δόση εμβολίου CoViD-19 Valneva για να ολοκληρώσουν τη βασική ανοσοποίηση.

Αποτελεσματικότητα αναμνηστικού εμβολιασμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της STIKO, η αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών εμβολίων ανέρχεται το 2022 (σε χρονικό διάστημα κοινοποίησης 32-35 εβδομάδων) στην ηλικιακή ομάδα 18-59 ετών έναντι της νοσοκομειακής εντατικής περίθαλψης στο 85,9 και σε 76,6 στην ηλικιακή ομάδα 60+.

Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν πως, έως τον Οκτώβριο του 2021, είχαν εμβολιαστεί πλήρως τρεις στους τέσσερις ενήλικες στην ΕΕ. Έως τον Φεβρουάριο του 2022 είχαν εμβολιαστεί πλήρως τέσσερις στους πέντε ενήλικες στην ΕΕ. Έως τον Ιούνιο του 2022 είχε εμβολιαστεί πλήρως το 86% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ.

Το χαρτοφυλάκιο της ΕΕ περιλαμβάνει εμβόλια που βασίζονται σε τέσσερις διαφορετικές τεχνολογίες:mRNA (χρησιμοποιεί μέρος του γενετικού κωδικού του κορωνοϊού).
ιικού φορέα (γενετικά τροποποιημένος ιός μεταφέρει μέρος του DNA του κορωνοϊού).
βάσει πρωτεΐνης (περιέχει τμήματα πρωτεΐνης που βρίσκεται μόνο στον κορωνοϊό).
αδρανοποιημένου ιού (παράγεται από τον ζωντανό ιό μέσω χημικής αδρανοποίησης).

Εμβόλια mRNA

Το μόριο mRNA χρησιμοποιείται φυσιολογικά στον οργανισμό μας μεταφέροντας οδηγίες για την παραγωγή όλων των πρωτεϊνών που χρειαζόμαστε. Οι επιστήμονες στηρίχθηκαν σε δεκαετίες έρευνας γύρω από το mRNA προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν ως βάση για την ανάπτυξη του εμβολίου.

Μελετώντας τον κορωνοϊό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη του ιού που του επιτρέπει να εισβάλλει και να προσβάλλει τα κύτταρα του ανθρώπου, τη λεγόμενη "πρωτεΐνη ακίδα". Αναπαρήγαγαν τις οδηγίες για την παραγωγή της ιικής πρωτεΐνης ακίδας, οι οποίες περιέχονται στον λεγόμενο αγγελιοφόρο RNA, ή mRNA. Οι οδηγίες αυτές είναι το βασικό συστατικό του εμβολίου.

Πρόκειται για μια νέα εμβολιαστική μέθοδο, καθώς το εμβόλιο δεν περιέχει κανένα μέρος του ιού, αλλά δίνει οδηγίες στα κύτταρα ώστε αυτά να παραγάγουν πρωτεΐνη παρόμοια με αυτή του κορωνοϊού, να πυροδοτήσουν ανοσολογική αντίδραση και να δώσουν στον οργανισμό τα εφόδια να καταπολεμήσει τον πραγματικό ιό.

Τα εμβόλια της BioNTech/Pfizer και της Moderna κατά της CοViD - 19, τα οποία εγκρίθηκαν για χρήση στην ΕΕ, χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου