Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Ενστάσεις των γιατρών σε διατάξεις του νομοσχεδίου

Συντάκτης:
Virus

Αντίθετο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με σειρά διατάξεων του Νομοσχεδίου που αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών του Ε.Σ.Υ. Σε έκτακτη συνεδρίασή του το Δ.Σ. ανέλυσε τις διατάξεις του νομοσχεδίου που έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Ο ΠΙΣ θεωρεί ως μοναδική λύση την επένδυση με ανθρώπινους πόρους στο Ε.Σ.Υ. και ειδικότερα ζητά να προχωρήσει η κυβέρνηση σε προσλήψεις μόνιμων ιατρών και να μεριμνήσει για την αύξηση των μισθών τους, οι οποίοι όπως τονίζει «παραμένουν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη». Την αύξηση των μισθών επικύρωσε και σχετική απόφαση του ΣτΕ. «Θέση μας είναι ότι οι μόνιμοι ιατροί του Ε.Σ.Υ. πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, με μισθούς αντίστοιχους των μισθών που υπάρχουν στις χώρες της ευρωζώνης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΠΙΣ. Συνεπώς καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να καλύψει τις κενές θέσεις στο Ε.Σ.Υ. και να προχωρήσει σε μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών μετά από αξιολόγηση. Στην κατεύθυνση της πίεσης της Πολιτείας ο ΠΙΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των Νοσοκομειακών Ιατρών.

Αίτημα του ΠΙΣ αποτελεί η αλλαγή του τρόπου κρίσης των ιατρών του Ε.Σ.Υ.. Συγκεκριμένα ο ΠΙΣ προκρίνει τη θεσπιση «αντικειμενικών κριτηρίων και μικρότερων αριθμητικά Eπιτροπών». Μάλιστα, ο σύλλογος ζητά να μην συμετέχουν σε αυτές οι Διοικητές των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ, «ώστε οι διαδικασίες να διενεργούνται με ταχύτητα και αποκλειστικά ιατρικά κριτήρια. Η δημιουργία διπλών Συμβουλίων Κρίσης (ΥΠΕ και Νοσοκομείων) δεν συμβάλει στην ταχύτητα και στην αξιοκρατία των κρίσεων» σχολιάζει ο σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Προτεραιότητα ζητά να δοθεί στη διασφάλιση «των εκπαιδευτικών αναγκών των ειδικευομένων σε όλες τις σχετικές ρυθμίσεις, ως μοναδικό κριτήριο για τις τοποθετήσεις τους σε Κλινικές και Εκπαιδευτικά Κέντρα». Για να επιτευχθεί η κυκλική εκπαίδευση των ειδικευόμενων θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η συνεχιζόμενη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Η διαδικασία θα πρέπει να είναι ομοιογενής σε όλη την χώρας και στην ίδια την ΥΠΕ . Τέλος ο ΠΙΣ ζητά επιτακτικά να διατηρηθούν δύο εκπροσώποι του Π.Ι.Σ. στο ΚΕΣΥ, κατ’ αναλογία της από το Νόμο αποστολής του και την αποκλειστική υπόδειξή τους από το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου