Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

«Σαρώνουν» οι ιώσεις: Τριδυμία ιών «χτυπούν» τα παιδιά – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

«Σαρώνουν» οι ιώσεις: Τριδυμία ιών «χτυπούν» τα παιδιά – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Σε έξαρση αυτή την περίοδο οι ιώσεις που «χτυπούν» κυρίως τα παιδιά

HR

Θερίζουν οι ιώσεις γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε ειδικούς και γονείς. Εκτός από τον κορονοϊό, ο ιός της γρίπης αλλά και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) σαρώνουν τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη, «παρατηρείται μια τεράστια έξαρση των ιώσεων αυτή την εποχή. Σχεδόν κάθε εβδομάδα, αυτή η νοσηρότητα ανεβαίνει κατά 20%. Από μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια, ποτέ δεν έχει συμβεί ξανά το φαινόμενο που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Οι λόγοι για αυτή την έξαρση είναι οι εξής:

Όλες οι ιώσεις έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα φέτος από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές. Όσο ο καιρός θα κρυώνει, τα κρούσματα θα αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

Υπάρχουν ταυτόχρονα πάρα πολλές διαφορετικές ιώσεις, με κοινά συμπτώματα, αφού πλήττουν περισσότερο το αναπνευστικό σύστημα (κορονοϊός, γρίπη, RSV). Μπορούν ταυτόχρονα σε ένα μικρό παιδί να υπάρχουν δύο και τρεις ιοί.

Σε επιφυλακή το ECDC

Στην πρόσφατη έκθεση του, το ECDC αναφέρει αύξηση κρουσμάτων από τον Οκτώβριο έως τα μέσα Νοεμβρίου. Σε ετήσια βάση,οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως νοσηλεύονται στην Ευρώπη με RSV περισσότερα από 200.000 παιδιά κάτω των 5 ετών και περισσότεροι από 150.000 άτομα άνω των 65 ετών.

Τόσο οι επιστήμονες του ECDC όσο και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έχουν προειδοποιήσει φέτος για πιθανή συγκυκλοφορία κορονοϊού και γρίπης, που αν συνδυαστεί με έξαρση των λοιμώξεων από RSV μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη πίεση τα ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας.

Παράλληλα επισημαίνουν πως οι περισσότερες λοιμώξεις υποχωρούν από μόνες τους σε μία ή δύο εβδομάδες, αλλά ενδέχεται να προκληθούν σοβαρές λοιμώξεις, όπως:

βρογχιολίτιδα,

φλεγμονή των μικρών αεραγωγών στον πνεύμονα και πνευμονία,

λοίμωξη των πνευμόνων.

Σχεδόν όλα τα παιδιά μολύνονται από τον RSV στην ηλικία των 2 ετών και οι επαναμολύνσεις είναι συχνές. Αν και η μόλυνση είναι σχεδόν αναπόφευκτη στα περισσότερα παιδιά, θα πρέπει να καταβληθούν ιδιαίτερες προσπάθειες για την προστασία των πρόωρων μωρών και των βρεφών μικρότερα των 6 μηνών.

Επιπλέον, τα νήπια που δεν έχουν αντιμετωπίσει RSV κατά τη διάρκεια της πανδημίας CoViD, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Τα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση των ιώσεων περιλαμβάνουν:

Κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν φτερνίζεστε, αποφυγή στενής επαφής και τακτικό πλύσιμο των χεριών και χρήση απολυμαντικού χεριών.

Τα παιδιά δεν πρέπει να πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς ή στο σχολείο και οι ενήλικοι δεν πρέπει να πηγαίνουν στο χώρο εργασίας τους εάν έχουν συμπτώματα.

Τα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα θα πρέπει να απομονώνονται στο σπίτι για 48 ώρες μετά την άρση των συμπτωμάτων.

Σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό, οι γονείς με παιδιά υψηλού κινδύνου θα πρέπει να περιορίζουν τον χρόνο που περνά το παιδί σε παιδικούς σταθμούς

Να αποφεύγεται η στενή επαφή με άρρωστα άτομα,

Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα

Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για τους ηλικιωμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου