Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Προσωπικός γιατρός: «Χαλαρό» μοντέλο συνεργασίας με ιδιώτες γιατρούς το plan C του υπουργείου Υγείας

Στο plan C για την ενίσχυση του θεσμού προχωρά το υπουργείο Υγείας
Protothema.gr

Ένα (ακόμη) εναλλακτικό σχέδιο για την στέρεη οικοδόμηση του «Προσωπικού Γιατρού», πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ξεδιπλώνει το υπουργείο Υγείας, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό την προσπάθεια να εξασφαλίσει τον αναγκαίο αριθμό γιατρών για τον θεσμό και την κάλυψη όλων των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα στο σύστημα βρίσκονται περίπου 3.500 γιατροί, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη δεξαμενή των Κέντρων Υγείας, ενώ έχουν εγγραφεί 4,6 εκατομμύρια πολίτες.

Έτσι, μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για εγγραφές παθολόγων και γενικών γιατρών το περασμένο καλοκαίρι και στη συνέχεια για εγγραφές ειδικευμένων γιατρών, όπως οι καρδιολόγοι και οι πνευμονολόγοι, το επόμενο εναλλακτικό σχέδιο για να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων γιατρών θα βασίζεται στη δυνατότητα του Προσωπικού Γιατρού να δέχεται πολίτες όχι μόνο στο πλαίσιο του δικτύου της δωρεάν ΠΦΥ αλλά και ιδιωτικά.

Τα τελευταία 24ωρα έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), ενώ χθες, Πέμπτη (3/11) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους, συμμετείχαν σε τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των παθολόγων και των γενικών γιατρών. Στις συναντήσεις, κατά πληροφορίες, παρουσιάστηκαν οι όροι που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών, λαμβάνοντας υπόψη και όσα ζητούν οι ίδιοι.

Αυτό που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία και με τους εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου είναι να βρεθεί σημείο σύγκλισης στο πρόβλημα της χαμηλής ανταπόκρισης ιδιωτών γιατρών στην πρόσκληση του υπουργείου να στηρίξουν το δίκτυο του Προσωπικού Γιατρού.

Στο πλαίσιο αυτό το plan C περιλαμβάνει και ένα πιο «χαλαρό» μοντέλο συνεργασίας με τους ιδιώτες γιατρούς που να επιτρέπει την ένταξή τους στο δίκτυο και την κάλυψη πληθυσμού ευθύνης τόσο μέσω του συστήματος υγείας όσο και ιδιωτικά, δηλαδή με απόφαση και δαπάνη των πολιτών. Οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι αυτό το μοντέλο ένταξης των ιδιωτών γιατρών ίσως εξασφαλίσει μεγαλύτερη συμμετοχή από την πλευρά των γιατρών.

Με βάση όσα συζητούνται, οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να συμβληθούν με το υπουργείο Υγείας για συγκεκριμένο αριθμό ασθενών, λιγότερους από 1.000, την ώρα που ο πληθυσμός ευθύνης για τον Προσωπικό Γιατρό είναι τώρα 2.000 πολίτες, και παράλληλα να έχουν το δικαίωμα να εγγράφουν ιδιωτικά και άλλους πολίτες, χωρίς περιορισμό, με αμοιβή που θα καθορίζει ο ίδιος. Οι πολίτες αυτοί θα θεωρούνται εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Γιατρό, παρότι θα καταβάλουν αμοιβή για τις επισκέψεις τους, χωρίς να επιβαρύνονται με όσα προβλέπει η μη συμμετοχή στη νέα μεταρρύθμιση, πχ αυξημένη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

16 σχόλια:

  1. Θα πρεπει να αντιληφθουν οι γιατροι οτι η διαχρονικη αναξιοπιστια αποτελει κακο παρελθον και να μην ασχοληθουν καθολου με τον προσ γιατρο ,οσα plan κι αν φερει το υπυγ .Θα περιμενα και οι συλλογοι να το καταλαβουν αυτο ,αλλα βεβαια εκει τα πραγματα ειναι διαφορετικα διοτι τα συμφεροντα τους απεχουν παρα πολυ απο αυτα των μελων τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λάθος των συναδέλφων που δε στηρίζουν την προσπάθεια του υπουργείου.Η Σύμβαση είναι υπέροχη.Απλά κάνουν αντιπολίτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι.....είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει......90% στους ιατρούς .....ψευτοσυναδελφε 1.34.....

      Διαγραφή
    2. Οχι συναδελφε δεν ειναι ετσι ,μελετησε το και θα καταλαβεις οτι κανεις λαθος

      Διαγραφή
    3. Συνάδελφε εάν εσύ θες νταβατζή στο μαγαζί σου,η συντριπτική πλειοψηφεία των συναδέλφων μας ΔΕΝ επιθυμει.Μην συγχέεις την πολιτική σου προτίμηση με τα συμφέροντα σου, εγκληματείς κατά του εαυτού σου.

      Διαγραφή
    4. Προφανως εισαι Λιγουρης

      Διαγραφή
  3. Το αγγλικο αλφαβητο εχει 26 γραμματα και ειμαστε στο C ακομη .Exoυμε καιρο κε κομισαριε ,σας βλεπω συντομα σπιτι σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειμαι γιατρος Γ.Ι. και το ιατρείο μου δουλεύει με 300 - 400 ασθενείς σε εντατικούς ρυθμούς. Ενοείται οτι δεν θα μπορώ να ανταπεξέλθω σε 875 εγγεγραμένους που προτείνονται στο plan C. Επίσης όλοι οι ελεύθεροι ασθενείς μου που τώρα με πληρώνουν, του χρόνου θα εγγραφούν και πλέον θα αναγκάζομαι να τους βλέπω δωρεάν. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;. Η λύση είναι οι πλεονάζοντες επιμελητές στα ΚΥ και ΠΙ της υπαίθρου να μετακινούνται κάποιες ημέρες στα αστικά κέντρα ) όπου και η κατοικία τους). Τα ΚΥ να δουλευουν σε 8ωρες βάρδιες και η εφημερίες να γίνεται αποκλειστικά από αγροτικούς γιατρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aκριβώς έτσι βλέπω και εγώ τα πράγματα Έχετε απόλυτο δίκιο.

      Διαγραφή
  5. Η υπουργαρα εχει μπλεξει το δημοσιο με το ιδιωτικο. Σαν να λεμε αγγουρια καλυβιωτικα με κρεμμυδια βατικιωτικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήδη πέσανε οι πρωτοι, καλοι μισθοι.Οταν ολοκληρωθουν οι εγγραφες, μετα,καποιοι θα κλαινε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μισθοί , όπως το είπες!Για υπαλλήλους.

      Διαγραφή
    2. Γιατι ποσα μιλαμε??? Ετσι να ξερουμε και μεις που ειμαστε απεξω...

      Διαγραφή
  7. Δεν υπαρχει περιπτωση να δουλεψει ουτε αυτο το πλανο κ.Υπουργε! το μοναδικο που θα ειχε τυχη θα ηταν 7ωρο την ημερα δωρεαν με ραντεβου στα πλαισια του προσωπικου γιατρου με τις υπαρχουσες αμοιβες και οποιος θελει το απογευμα ιδιωτικα ειναι δεν ειναι στην λιστα του προσωπικου γιατρου εγγεγραμενος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο τελος θα βαφτισει ΠΙ τους μοναδικους που εχουν ηδη συμβαση με τπν ΧΡΕοπυυ, τους μικροβιολογους, πυρηνικους και ακτινολογους. Ετσι κι αλλιως οι ΠΙ μονο για συνταγογραφιση θα ειναι , ο κοσμος ξερει οτι για το προβλημα του θα πρεπει το γιατρο να τον πληρωσει και στον ιδιωτη θα πηγαινει, οι ΠΙ θα ειναι μονο για τις αγγαρειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μία είναι η λύση. Να εγγράφεται ο ασθενής στο Κ.Υ. της περιοχής του,χωρίς όνομα γιατρού.
    Εκεί να υπάρχουν γιατροί πρωί-απόγευμα για να εξυπηρετήσουν τον ασθενή.
    Ολα τα άλλα είναι λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή