Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Έκτακτη σύσκεψη στον ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων – Ποιοι θα συμμετάσχουν

Υπουργείο Υγείας: Έκτακτη σύσκεψη στον ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων – Ποιοι θα συμμετάσχουν

Το υπουργείο Υγείας συγκαλεί σύσκεψη στον ΕΟΦ για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί το υπουργείο Υγείας την ερχόμενη Τρίτη 15 Νοεμβρίου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, με πρωτοβουλία του υπουργού υγείας Θάνου Πλεύρη και του προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου, όλοι οι παράγοντες του φαρμάκου θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να βρεθεί μία λύση για το πρόβλημα που ταλανίζει ολόκληρη την αγορά.

Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς.

Μέχρι στιγμής από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν τουλάχιστον 150 βασικά φάρμακα, δημιουργώντας σοβαρές δυσλειτουργίες στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά κυρίως στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Ωστόσο σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογος Αττικής τα φάρμακα που απουσιάζουν από τα ράφια είναι πολύ περισσότερα και αγγίζουν τα 400.

Μάλιστα όπως πρόσφατα κατήγγειλε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης, από την αγορά λείπουν βασικά και αναντικατάστατα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά κ.ά., ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν ακόμη και σε γειτονικές πόλεις για να βρουν τα σκευάσματα που χρειάζονται.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ζητήσει από τους εμπλεκόμενους φορείς τις προτάσεις τους ώστε να καταπολεμηθούν οι μεγάλες ελλείψεις στην αγορά φαρμάκου το αμέσως επόμενο διάστημα.

Γιατί λείπουν φάρμακα από την αγορά

Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων οφείλεται σε πολλούς παράγοντες οι οποίοι όμως δυσκολεύουν τη ζωή των ασθενών.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές. Κάποιες φαρμακαποθήκες …φροντίζουν να εξάγουν βασικά φάρμακα στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες. Αποτέλεσμα όμως είναι τα φάρμακα αυτά να απουσιάζουν από την ελληνική αγορά και τους Έλληνες ασθενείς.

Πάντως ο ΕΟΦ συχνά πυκνά απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές για συγκεκριμένα σκευάσματα ώστε να προστατευθούν οι ασθενείς, τακτική όμως που δεν αποδίδει πάντα.

Την περίοδο αυτή πάντως καταγράφονται ελλείψεις σε βασικά φάρμακα λόγω και της απουσίας βασικών υλών από την παγκόσμια αγορά που αποδίδονται και στην υγειονομική κρίση.

2 σχόλια:

  1. Έτσι πρέπει να κάνουν και οι εργαστηριακοί γιατροί… να σταματήσουν την δωρεάν παροχή υπηρεσιών και να τα κλείσουν όλα για 10 μέρες
    Να πηγαίνουν στο μαναβικό της γειτονιάς για υπερήχους και γενικές αίματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΔούλα! Ολοταχώς προς τον τρίτο κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή