Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Ζεστό χρήμα 4 δισ. περιμένει το ΥΠΟΙΚ από τους θεσμούς έως 31/12

Του Τάσου Δασόπουλου - Capital.gr

Κοινοτικά κεφάλαια ύψους 4,2 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου περιμένει το ΥΠΟΙΚ, με πρώτη την τελευταία δόση από τα κέρδη των ομολόγων ύψους περίπου 640 εκατ. ευρώ και μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου τη δεύτερη δόση ύψους 3,56 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η δόση που εκκρεμεί από την ενισχυμένη εποπτεία θα φτάνει συνολικά τα 760 εκατ. Τούτο διότι, μαζί με τα μετρητά ύψους 640 εκατ. ευρώ για τα ομόλογα, θα δοθεί και η εξόφληση από ένα έμμεσο κέρδος που προκύπτει από τη μη πληρωμή του επιτοκιακού πέναλτι που θα πλήρωνε η χώρα για δάνειο 12 δισ. ευρώ από τον EFSF που έγινε στις αρχές του 2012, με στόχο την επαναγορά ισόποσου ακριβού χρέους. Το έμμεσο κέρδος, σε ετήσια βάση, είναι 220 εκατ. ευρώ, αλλά επειδή τόσο τα κέρδη των ομολόγων όσο και αναστολή του step up επιτοκίου είναι εξαμηνιαία, το κέρδος και στην τελευταία δόση θα είναι 110 εκατ. ευρώ. Η δόση έρχεται μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση της χώρας, μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Με την τελευταία αυτή δόση, η Ελλάδα θα έχει λάβει το σύνολο των 5,2 δισ. ευρώ από κέρδη που είχαν η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα, τα οποία αγοράστηκαν και δεν αναχρηματοδοτήθηκαν ούτε και συμμετείχαν στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, στο τέλος του 2011 και τις αρχές του 2012, το γνωστό PSI. Τα χρήματα αυτά θα επιστρέφονταν κατά τη διάρκεια του 2ου Μνημονίου, το οποίο όμως έληξε… άδοξα το καλοκαίρι του 2015. Επειδή όμως ήταν υποχρεωτικό να επιστραφούν στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου, οι εκπρόσωποι των θεσμών ενσωμάτωσαν τα χρήματα αυτά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η δε καταβολή τους αποφασίστηκε να γίνει σε εξαμηνιαίες δόσεις, η εκταμίευση των οποίων θα συνδέονταν με την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας

Η δεύτερη δόση του ΤΑΑ

Στο τέλος Δεκεμβρίου ή το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται και η δεύτερη -διπλή- δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού τα 3,56 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Ελλάδα περιλαμβάνουν τις επιδοτήσεις ύψους 1,72 δισ. ευρώ που αποτελούν την κανονική δεύτερη δόση και το κομμάτι των δανείων της τρίτης δόσης ύψους 1,84 δισ. ευρώ.

Το δικαίωμα αυτό το είχε η Ελλάδα από τη στιγμή που ολοκλήρωσε με επιτυχία τα 28 ορόσημα της δεύτερης δόσης και 3 ορόσημα που αφορούσαν το κομμάτι των δανείων της τρίτης δόσης

Με τη δόση αυτή η Ελλάδα θα έχει βάλει στα δημόσια ταμεία τα 11 από τα συνολικά 30,4 δισ. που έχει εξασφαλίσει για το εθνικό πρόγραμμα "Ελλάδα 2.0" από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τούτο, αν υπολογίσει κανείς ότι της δόσης που περιμένουμε το επόμενο διάστημα έχει προηγηθεί η πρώτη δόση, που εκταμιεύτηκε στις 8 Απριλίου του 2022, η οποία ήταν επίσης 3,56 δισ. ευρώ (1,72 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις και 1,84 δισ. ευρώ για δάνεια). Ακόμη, νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2021 μετά την έγκριση του ελληνικού προγράμματος (του "Ελλάδα 2.0") η Ελλάδα έλαβε την προκαταβολή ύψους 4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 13% (3,96 δισ. ευρώ) των χρημάτων που αναλογούν στην Ελλάδα από το ΤΑΑ.

Πώς θα διατεθούν

Το ποσό των 4,2 δισ. θα αυξήσει ισόποσα τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου. Τα 3,56 δισ. από το ΤΑΑ είναι σαφές ότι θα παραμείνουν στους λογαριασμούς της ΤτΕ μέχρι να διατεθούν σε επενδύσεις ή μεταρρυθμίσεις του ελληνικού προγράμματος. Σε ό,τι αφορά τα 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων, επειδή δεν εγγράφονται στα έσοδα μπορούν να αποτελέσουν μόνο ταμειακή στήριξη, αλλά όχι χρήματα για νέα μέτρα στήριξης. Μπορούν, για παράδειγμα, να συνδράμουν για να αποφύγει το Δημόσιο μια ακριβή έκδοση χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου