Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Στη Βουλή εντός της εβδομάδος το νομοσχέδιο Γκάγκα αλλά χωρίς ιδιωτικά ιατρεία για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ – Ποιοι εξαιρούνται

Υπουργείο Υγείας: Στη Βουλή εντός της εβδομάδος το νομοσχέδιο Γκάγκα αλλά χωρίς ιδιωτικά ιατρεία για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ – Ποιοι εξαιρούνται

Με αλλαγές αναμένεται να φθάσει το νομοσχέδιο Γκάγκα στη Βουλή μετά τη θύελλα αντιδράσεων

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Στη βουλή αλλά με αλλαγές αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδος το νομοσχέδιο Γκάγκα το οποίο εκτός των άλλων προβλέπει τη δυνατότητα που θα έχουν οι γιατροί του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα.

Μία ρύθμιση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ακόμη και σε «γαλάζιους» γιατρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο συγκεκριμένο άρθρο για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ, ώστε να καθησυχαστεί ο ιατρικός κόσμος.

Είναι ενδεικτικό ότι οι φορείς των γιατρών είναι σε συνεχείς συσκέψεις για το θέμα ενώ την Τετάρτη συνεδριάζουν όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας (ΕΙΝΑΠ). Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς ζητά μεταξύ άλλων την άμεση και εξ ολοκλήρου απόσυρση του νομοσχεδίου Γκάγκα.

Αλλαγές στο νομοσχέδιο Γκάγκα

Το HealthReport.gr είχε αποκαλύψει εδώ και μέρες ότι ήδη το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονταν αλλαγές αλλά βασικά τη κατάργηση του επίμαχου άρθρου προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω αντιδράσεις. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Υπουργείο Υγείας: Στη Βουλή με αλλαγές το νομοσχέδιο Γκάγκα – Τι θα γίνει με τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ»

Εξάλλου οι αντιδράσεις είναι συνεχείς και προέρχονται σχεδόν από όλη την Ελλάδα τόσο από γιατρούς του Δημοσίου όσο και από ιδιώτες γιατρούς. Οι αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στο νομοσχέδιο Γκάγκα το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή ώστε σε δύο με τρεις εβδομάδες να έχει ψηφιστεί, είναι σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr:

-Η ηγεσία του υπουργείου υγείας θα αλλάξει το άρθρο 10 ώστε να μην έχουν όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ τη δυνατότητα να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο ή να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά μόνο συγκεκριμένες ειδικότητες.

-Το σχέδιο είναι να εφαρμοσθεί πιλοτικά η δυνατότητα για ιδιωτικό έργο μόνο για τις ειδικότητες που παρουσιάζουν σήμερα κενά στο ΕΣΥ. Δηλαδή σε αναισθησιολόγους, σε ακτινοδιαγνώστες και σε νεφρολόγους. Εάν διαπιστωθεί ότι «κυλά» καλά η διπλή απασχόληση για τους γιατρούς αυτούς, τότε δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί για όλο το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ αλλά μετά τις εκλογές.

-Ταυτόχρονα η διπλή εργασία θα είναι δυνατή ειδικά σε θέσεις που είναι άγονες, δηλαδή έχουν προκηρυχθεί πολλές φορές και παρ’ αυτά δεν έχουν καλυφθεί. Στις περιπτώσεις αυτές θα επιτρέπεται η διπλή απασχόληση, ενώ θα μπορούν να εργασθούν και ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ για να παράσχουν υπηρεσίες.

Πάντως όσοι γιατροί του ΕΣΥ έχουν τις ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη, θα έχουν και διαφορετικό εργασιακό καθεστώς αφού θα πάψουν να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να μπορούν να εργασθούν και στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου