Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Τ.Σ.Α.Υ : Ώρα μηδέν !

Προς τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών


κον Γεώργιον Πατούλη

Κοινοποίηση : Υπουργείο Προνοίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Κοινοποίηση : Τ.Σ.Α.Υ.

Κύριε Πρόεδρε,

Είναι σε όλους, τους διαχειριζόμενους ασφαλιστικά θέματα, γνωστό, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα ενός ασφαλιστικού ταμείου είναι η αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους τουλάχιστον 4/1. Στο Τ.Σ.Α.Υ. η απαραίτητη αυτή προϋπόθεση πληρούται. Αντιθέτως, σε άλλα μεγάλα και μικρά Ταμεία η απαραίτητη αυτή προϋπόθεση δεν υπάρχει. Στο ΝΑΤ η αναλογία είναι 0,7 : 1 και το Ταμείο ζει δια των απεργιών των ενδιαφερομένων, στο ΙΚΑ η αναλογία είναι 1,8:1 και το Ταμείο ζει οριακά από φόρους υπέρ τρίτων, πράγμα το οποίο απαγορεύεται από τους ευρωπαϊκούς νόμους. Παρ΄όλες τις ευμενείς προδιαγραφές, το Τ.Σ.Α.Υ. βρίσκεται στην ίδια αδιέξοδη και αξιοθρήνητη μοίρα των μη βιώσιμων ταμείων.

Πέραν τούτου οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται, ο αριθμός των ασφαλισμένων επίσης αυξάνεται (ουδέν κακόν αμιγές καλού) και ταυτοχρόνως οι παροχές μειώνονται δραματικά. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι οι παροχές είναι αόριστες και πρακτικά άγνωστες στους ασφαλισμένους. Κατώτατο όριο παροχών δεν ορίζεται.

Οι διορισμένες διοικήσεις επιλέγονται χωρίς να λαμβάνονται υπ΄όψιν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, εκ του πολιτικού ή συνδικαλιστικού χώρου. Το φυσικό επακόλουθο είναι να ορίζονται άσχετες, ύποπτες, αδιάφορες ή ενδεχομένως καλοπροαίρετες μωροφιλόδοξες διοικήσεις. Το προκύπτον (προβλέψιμο) διοικητικό κενό καλύπτεται από την υπαλληλική διοίκηση, η οποία λειτουργεί ανεξέλεγκτα, με χαρακτηριστική δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Οι υπάλληλοι αδιάφοροι, αγενείς και κυρίως αναποτελεσματικοί.

Χαρακτηριστικά της γενικής ανεπάρκειας στη διοίκηση είναι :

- Ισολογισμός δεν δημοσιοποιείται (εδώ και χρόνια)ως ορίζει ο νόμος.

- Η οικονομική θέση του Ταμείου είναι άγνωστη.

- Μηχανοργάνωση δεν υφίσταται.

- Η υπηρεσιακή μεταχείριση των ασφαλισμένων είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Και η εικόνα αυτή παραμένει διαχρονικά αμετάβλητη.

Εκμεταλλευόμενοι την χαοτική αυτή κατάσταση οι διοικητικοί υπάλληλοι, αν και δεν είναι υγειονομικοί, δια καταλλήλων ενεργειών επέτυχαν την ένταξή τους στο Ταμείο, βλάπτοντας τα συμφέροντά μας, δεδομένου ότι οι εισφορές (ιδίως χωρίς εργοδοτικές εισφορές) είναι κατώτερες των παροχών.

Προς δε τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (στον οποίο ανήκει το 25% του συνόλου των ασφαλισμένων) θα ήθελα να πω, με όλη τη δύναμη της φωνής μου, ότι θεάρεστο το έργο της υλικής και επιστημονικής συνδρομής προς τους ανασφάλιστους, αλλά ο σύλλογος θα κριθεί από την οφειλόμενη προσφορά υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Συμπερασματικά προκύπτει, ότι ένας οικονομικός οργανισμός (ΤΑΜΕΙΟ) με όλες τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας και αειφόρου ανάπτυξης έχει παταγωδώς χρεοκοπήσει.

Το πλέον, όμως, απογοητευτικό συμπέρασμα είναι η αδιάφορη έως μοιρολατρική στάση των φύσει και θέσει ενδιαφερομένων. Η παρατήρηση απευθύνεται τόσο στους ιατρικούς συλλόγους, όσο και κυρίως στους άμεσα ενδιαφερομένους ασφαλισμένους.

Με τιμή

Dr Μιχάλης Μάντακας
Ιατρός
ΙΑΤROI.EU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου