Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΡΕΘΥΜΝΟ: ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ. Ζητούν τη στελέχωση του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς

• Να επισπευθούν οι διαδικασίες ανανέωσης των συμβάσεων θα απαιτήσει εκ νέου ο διευθυντής του ιδρύματος σε συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης, από την κατάληψη των ιατρείων της υγειονομικής μονάδας του ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο προσανατολίζονται οι συνταξιούχοι του νομού, διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές ελλείψεις γιατρών το τελευταίο δίμηνο μετά και την λήξη των συμβάσεων του προσωπικού του ιδρύματος που εργάζονταν με συμβάσεις έργου.

Μετά το δίμηνο ταλαιπωρίας για τους χιλιάδες ασφαλισμένους του νομού που δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι οκτώ συμβάσεις των γιατρών που έληξαν σταδιακά, αποτελούν το 45% του συνολικού δυναμικού του ιατρικού προσωπικού της μονάδας η υπομονή εξαντλήθηκε και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, όπως λένε χαρακτηριστικά. Παρά τις υποσχέσεις που υπήρχαν ότι αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα ανανεώνονταν οι συμβάσεις των γιατρών κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Για το λόγο αυτό, χθες αντιπροσωπεία των σωματείων συνταξιούχων του νομού, επισκέφτηκε τον διευθυντή της Μονάδας προκειμένου να ενημερωθεί για τυχόν εξελίξεις στο θέμα και να του γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους για κινητοποιήσεις, καθώς, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, δεν έχουν άλλο τρόπο αντίδρασης και διαμαρτυρίας για ένα ζήτημα που τους απασχολεί καθημερινά.

Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του ο κ. Λευτέρης Κοτσαρίδης, πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου, τόνισε: «Συναντηθήκαμε με τον διευθυντή των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ και συζητήσαμε το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης γιατρών. Μας είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το Πάσχα θα είχαν προσληφθεί οι γιατροί, των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει και βλέπουμε ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια. Οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται σε σημείο αφάνταστο. Μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο και πρέπει οπωσδήποτε και άμεσα να γίνουν αυτές οι προσλήψεις. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε γιατρούς. Πληρώνουν ενοίκια στο κτίριο ουσιαστικά τσάμπα, αφού είναι άδειο. Εμείς μια ζωή πληρώναμε για να έχουμε μια αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη και έχουμε φτάσει σήμερα στο σημείο μηδέν. Αυτό που είπαμε στον κ. Τσουπάκη είναι ότι στις 25 Μαΐου θα πραγματοποιήσουμε κατάληψη των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ. Ο κόμπος έχει φτάσει πλέον στο χτένι».

Ο Βαγγέλης Δεσποτάκης, γραμματέας του Συνδέσμου Συνταξιούχων των Σωμάτων Ασφαλείας τόνισε: «Πληρώναμε μια ζωή και συνεχίζουμε να πληρώνουμε για περίθαλψη και δυστυχώς περίθαλψη δεν έχουμε. 13 γιατροί του ΕΟΠΥΥ για να εξυπηρετήσουν όλους τους ασφαλισμένους του νομού. Δυστυχώς το Ρέθυμνο ήταν και παραμένει παντέρμο Ρέθεμνος».

Υπενθυμίζεται, ότι από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο αποχώρησαν ήδη: ένας ενδοκρινολόγος, ένας ακτινολόγος, ένας ωτορινολαρυγγολόγος, μια παθολόγος, ένας καρδιολόγος, μια παιδίατρος και μια μικροβιολόγος. Την αποδυνάμωση των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ παραδέχεται ο διευθυντής της Μονάδας, ο οποίος ωστόσο προσπαθεί ασκώντας πιέσεις στην κεντρική διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να επισπευθούν οι διαδικασίες ανανέωσης των συμβάσεων των γιατρών. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει πρόβλημα στην μονάδα μας, όπως υπάρχει και σε πολλές υγειονομικές μονάδες της χώρας λόγω της απομάκρυνσης των γιατρών με συμβάσεις έργου που δημιούργησε τεράστιες ελλείψεις. Τα ραντεβού έχουν πάει πολύ μακριά, δεν υπάρχουν γιατροί για τα έκτακτα περιστατικά, δεν υπάρχουν γιατροί για πολλές άλλες ειδικότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μας» ανέφερε ο κ. Τσουπάκης.

Ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ θα έχει την επόμενη εβδομάδα νέα συνάντηση στην Αθήνα για το θέμα αυτό, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις επόμενες κιόλας μέρες θα επισπευθούν οι διαδικασίες, ώστε τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο να στελεχωθούν με τον απαραίτητο αριθμό ιατρικού προσωπικού: «Είμαστε σε επαφή με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Μου είχαν υποσχεθεί ότι μέχρι το Πάσχα θα γίνει νομοθετική ρύθμιση και θα επανέλθουν οι γιατροί στις θέσεις τους και ότι επιπλέον θα γίνουν κάποιες νέες προσλήψεις. Προς το παρόν δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Από ότι με ενημέρωσαν από τότε (πριν ένα μήνα), είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία από τον ΕΟΠΥΥ, είχε πάει το σχετικό έγγραφο στον υφυπουργό Υγείας, όμως από εκεί και πέρα χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες ότι κάτι θα γίνει. Εγώ βέβαια την επόμενη εβδομάδα, θα ανέβω στην Αθήνα για το θέμα αυτό και θα δω μήπως μπορέσουμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία αυτή. Είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους άλλους διευθυντές της χώρας γιατί το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και άλλοι νομοί έχουν το ίδιο πρόβλημα, ίσως και μεγαλύτερο αλλά το θέμα είναι πως εμείς θα βοηθήσουμε το δικό μας νομό. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό είναι μεγάλο» είπε χαρακτηριστικά.              
http://www.rethnea.gr/article.aspx?id=4704

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου