Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Βόλος: Ζητείται η κατάργηση υψηλής χρέωσης για ραντεβού με τον ΕΟΠΥΥ

Επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο απέστειλε ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας κ. Παύλος Μαρκάκης ζητώντας την κατάργηση των πενταψήφιων αριθμών για τηλεφωνικό ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Το βασικό επιχείρημα είναι το υψηλότατο κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι για την επικοινωνία. 

Ειδικότερα στην επιστολή του ο κ. Μαρκάκης αναφέρει: «Από τον περασμένο Νοέμβριο υπήρξε σαφής δέσμευση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ για κατάργηση των τηλεφωνικών γραμμών με τα πενταψήφια νούμερα που υποχρεώνουν δια της βίας τους ασφαλισμένους του Οργανισμού να χρυσοπληρώσουν το κλείσιμο ενός ραντεβού με τους γιατρούς τους και ταυτόχρονη απόφαση για επιστροφή στο παλιό σύστημα του 3ψηφιου αριθμού.

Μέχρι σήμερα όμως, 7 μήνες μετά, όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ, αλλά ο Οργανισμός αρνείται στους ασθενείς να κλείσουν δια ζώσης ραντεβού με τον γιατρό τους στα κατά τόπους υποκαταστήματα, δηλαδή η μόνη τους επιλογή είναι να τηλεφωνούν από το σπίτι τους στη γραμμή υψηλής χρέωσης. Επιπλέον, τα τηλεφωνικά κέντρα των εταιριών αρνούνταν στο ίδιο τηλεφώνημα να κλείσουν δεύτερο ραντεβού, με άλλο γιατρό, στο ίδιο πρόσωπο. Δηλαδή ο ασθενής πρέπει να κλείσει το τηλέφωνο, να ξανακαλέσει και φυσικά να ξαναχρεωθεί. Παράλληλα, ο συνεχιζόμενος «βομβαρδισμός» με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις από τις εταιρείες των πενταψήφιων αριθμών, καταδεικνύει και το μέγεθος των κερδών που αποκομίζουν οι Εταιρίες που διαχειρίζονται τα τηλεφωνικά κέντρα του ΕΟΠΥΥ. Είναι βέβαια γνωστές και σε σας οι εκτιμήσεις, ότι το σύστημα αυτό αποφέρει, σε βάθος ενός έτους, κέρδη ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς μέσα από τις τηλεφωνικές γραμμές, διεκπεραιώνονται μηνιαίως περίπου ένα εκατομμύριο τηλεφωνήματα, τα οποία αντιστοιχούν στους περίπου 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Μπροστά στα οικονομικά αυτά μεγέθη, είναι εύλογοι οι συνειρμοί για την μη κατάργηση του υπάρχοντος συστήματος, οι οποίοι ενδεχόμενα γίνονται από τους ασφαλισμένους, καθώς από την τσέπη τους βγαίνει το σύνολο των κερδών των Εταιριών.

Ως εκ τούτου, είναι απολύτως δικαιολογημένες και οι εντονότατες διαμαρτυρίες των συμπολιτών μας, όπως και των ασφαλισμένων σε όλη τη χώρα για την πρακτική που ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού με γιατρούς, αν λάβουμε υπόψη το υψηλότατο κόστος με το οποίο επιβαρύνονται σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, ύφεσης και τραγικής μείωσης των εισοδημάτων συνταξιούχων και εργαζομένων και των θέσεων εργασίας.

Είναι αναγκαίο κ. Υπουργέ να υπάρξει άμεση και ουσιαστική παρέμβασή σας, ώστε το ταχύτερο δυνατό να αρθεί αυτή η αδικία που γίνεται σε βάρος μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας».  ΕRT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου