Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Διπλή 'βουτιά' για τις δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα




Μειωμένη σε απόλυτες τιμές και ως ποσοστό του ΑΕΠ, εμφανίζεται η δημόσια δαπάνη στη χώρα μας, εξαιτίας της κρίσης και των περικοπών.

Του Δημήτρη Καραγιώργου - IATRONET

Σημαντική είναι η μείωση των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού επισημαίνουν ότι οι δαπάνες έχουν μειωθεί τόσο σε απόλυτες τιμές, όσο και ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ έχει σημειώσει σημαντική μείωση, λόγω κρίσης.

Η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη, καθώς τα στοιχεία αφορούν το 2011 και έκτοτε έχουν σημειωθεί επιπλέον μειώσεις στο σύνολο σχεδόν των παροχών περίθαλψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι ελληνικές δαπάνες για την Υγεία αντιπροσωπεύουν το 9,1% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο υστερεί σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (9,3%).

Κρίση

Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ σημειώνουν ότι η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση οδήγησε αρχικά σε ένα αύξηση στις δαπάνες για την Υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς η ελληνική οικονομία υποχωρούσε, ενώ οι δαπάνες περίθαλψης παρέμεναν σταθερές.

Ακολούθησε, όμως, 'ψαλίδι' και σε αυτές, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μείωσή τους και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα κατατάσσεται κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ όσον αφορά τις δαπάνες Υγείας ανά κάτοικο, καθώς αναλογούν ετησίως 1.763 ευρώ, έναντι 2.494 ευρώ στους άλλους λαούς.

Οι δαπάνες για την Υγεία στη χώρα μας αυξάνονταν με ταχύ ρυθμό 5,7% ετησίως, μεταξύ 2000 και 2009, αλλά μειώθηκε κατά 11% τόσο το 2010 όσο και το 2011.

Ο δημόσιος τομέας είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης της Υγείας σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, με εξαίρεση τη Χιλή, το Μεξικό και την Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Ελλάδα, το 65% των δαπανών υγείας που χρηματοδοτούνται από δημόσιες πηγές υστερεί σημαντικά σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (72%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου