Άλλη μία δραματική χρονιά για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα είναι το 2014!
Βασίλης Βενιζέλος - Protagon
Παρά το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στον χώρο του φαρμάκου, ακόμη και ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας, επισημαίνουν ότι η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη δεν αντέχει σε άλλη περιστολή, έχει ξεπεράσει τα ανεκτά όριά της προς τα κάτω, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και οι επικεφαλής της τρόικας συμφώνησαν τελικά τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου σε περαιτέρω περιστολή της...
Έτσι, ενώ η δαπάνη για τη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη φαίνεται ότι θα «κλείσει» σαφώς πάνω από τα 2,4 δισ. ευρώ για το 2013, ο Άδωνις Γεωργιάδης και οι επικεφαλής της τρόικας συμφώνησαν η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη να «κλείσει» αυστηρώς στα... 2 δισ. ευρώ για το 2014!
«Θα κλείσουν σπίτια», σχολίαζε τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου παράγοντας της αγοράς φαρμάκου της χώρας μας, ο οποίος γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι τα 2 δισ. ευρώ για τη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη θα σημάνει νέες «αιματηρές» περικοπές για τη φαρμακευτική περίθαλψη των 10,5 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και μεγαλύτερες καθυστερήσεις για τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας στην εξόφληση των εκτελεσμένων συνταγών του ΕΟΠΥΥ.
Η νέα απόφαση του υπουργού Υγείας και των επικεφαλής της τρόικας για την περαιτέρω συμπίεση της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης έρχεται λίγες μόνον ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Υγεία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δαπανά στην Υγεία... 1.000 ευρώ κατά κεφαλήν λιγότερα από τον μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των χωρών του ΟΟΣΑ!
Δεν έχει καθόλου άδικο, λοιπόν, ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης όταν τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι οι «αιματηρές» περικοπές δαπανών τις οποίες υφίσταται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας διαμορφώνουν όλες τις προϋποθέσεις για την εκτίναξη των αναγκών για δευτεροβάθμια, νοσοκομειακή περίθαλψη, και μάλιστα για νοσηλείες με μεγάλους χρόνους παραμονής των ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ... Ανορθολογισμός στην πράξη με ψυχρές, γραφειοκρατικές λογιστικές αλχημείες, οι οποίες οδηγούν τον ΕΟΠΥΥ σε κατάσταση περαιτέρω παρακμής και τους ασφαλισμένους στις ουρές για νοσηλεία, καθώς η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ιθμός στη μαζική προσέλευση ασθενών στο ΕΣΥ.
Όχι μόνον ο Κυριάκος Σουλιώτης, αλλά και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) Γιάννης Κυριόπουλος υπογράμμιζε πολύ πρόσφατα ότι «το μνημόνιο έχει εξαντλήσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, με τις δραματικές περικοπές δαπανών τις οποίες επιβάλλει», ενώ ζήτησε και αυτός ριζική «στροφή» στον τρόπο με τον οποίο τρόικα και υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζουν την Υγεία, έναν από τους βασικούς πυλώνες για μία ενδεχόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας, με άμεσο προσανατολισμό στη διαχείριση της γεωμετρικά αυξανόμενης ζήτησης υπηρεσιών Υγείας, την οποία καταγράφουν όλες οι σχετικές μετρήσεις, όλοι οι σχετικοί δείκτες και, βεβαίως, η καθημερινή κοινωνική εμπειρία όλων μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου