Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Κίνδυνος να μείνουν χωρίς θεραπεία καρκινοπαθείς λόγω του πλαφόν στις συνταγές

Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή - YGEIA360.GR

Σε σοβαρό κίνδυνο θέτει την πρόσβαση τους καρκινοπαθών στη θεραπείας τους, το πλαφόν συντάγογράφησης όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και απαιτεί την άμεση εξαίρεση από το μέτρο των ιατρών όλων των φαρμάκων και αναλωσίμων υλικών που αφορούν τους ογκολογικούς ασθενείς.

Όπως είναι γνωστό τα ογκολογικά φάρμακα έχουν πολύ ψηλό κόστος με αποτέλεσμα να ενδέχεται ο θεράπων γιατρός λόγω υπέρβασης του πλαφόν να μην μπορεί να γράψει συνταγή στον πάσχοντα.

Όπως τονίζει το Κ.Ε.Φ.Ι. στην ανακοίνωση του:

1. Ο καθορισμός ορίων συνταγογράφησης ανά γιατρό για το 2014 στο 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης του 2013 αποτελεί ένα οριζόντιο μέτρο που θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις, ειδικά στους χρόνια πάσχοντες, όπως οι καρκινοπαθείς

2. Το μέτρο δεν λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετεί ένας ιατρός, ούτε ότι για κάποιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, οι συνταγογραφικές ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες

3. Δεν λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη για θεραπεία με καινοτόμα φάρμακα, τα οποία καλύπτουν σημαντικά θεραπευτικά κενά, όπως συμβαίνει με τα ογκολογικά φάρμακα

Ο Σύλλογος τονίζει πως «για μια ακόμα φορά, το Υπουργείο λαμβάνοντας υπόψη μόνο οικονομικά κριτήρια κι αδιαφορώντας για την προάσπιση της υγείας των Ελλήνων πολιτών, θέλει να προχωρήσει στην εφαρμογήτης με αριθμ. οικ. 3457 Υ.Α. «Ρύθμιση θεμάτων τιμολόγησης φαρμάκων», η οποία δημοσιεύτηκε στις 16 Ιανουαρίου 2014. Η Υπουργική Απόφαση επιβάλλει για κάθε ιατρό με δικαίωμα συνταγογράφησης, μηνιαίο πλαφόν στο κόστος των φαρμάκων και αναλωσίμων υλικών που περιέχονται σε κάθε συνταγή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η εξαίρεση αυτών για τους χρονίως πάσχοντες ιδικά για τους καρκινοπαθείς το κόστος της κάθε θεραπείας είναι ιδιαίτερα υψηλό, η έλλειψη διευκρινήσεων και η οριζόντια εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την πρόσβαση τους στη θεραπεία.»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών θεωρεί ότι από το μέτρο θα έπρεπε να εξαιρεθούν συγκεκριμένες ειδικότητες όπως οι ογκολόγοι και οι αιματολόγοι, ενώ από το όριο συνταγογράφησης κάθε ιατρού θα έπρεπε επίσης να εξαιρεθούν τα φάρμακα του ειδικού καταλόγου φαρμάκων σοβαρών παθήσεων της παρ. β του άρθρου 12 του ν.3816/2010, ειδικότερα σε περιπτώσεις όπου εφαρμόζονται ήδη μέτρα ελέγχου της συνταγογραφίας όπως επιτροπές Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, registries, θεραπευτικά πρωτόκολλα, χρήση βιο-δεικτών κλπ.

«Πιστεύουμε ότι η μη εξαίρεση αντιστοιχεί στην αντιμετώπιση των καρκινοπαθών ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα στην περίθαλψη και τελικά στην ίδια τη ζωή. Την ίδια εξαίρεση για τους ογκολογικούς ασθενείς απαιτούμε και στην επερχόμενη μείωση του πλαφόν στις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες είναι εντελώς απαραίτητες για τη σωστή παρακολούθηση της πάθησης.» επισημαίνει το Κ.Ε.Φ.Ι.
Επίσης στην ανακοίνωση επισημαίνει ότι στο 2014 θα είναι διαθέσιμες νέες καινοτόμες θεραπείες (από τη στιγμή που έχουν 3 χρόνια να κυκλοφορήσουν νέα σκευάσματα), με αποτέλεσμα να μην είναι συγκρίσιμες οι 2 χρονιές. Σε αυτές τις ειδικότητες είναι απαγορευτική ακόμη και η προσθήκη ενός νέου ασθενούς σε θεραπεία με φάρμακα της λίστας Ν.3816.

«Οιασδήποτε πολιτικές εξυγίανσης του χώρου της υγείας δεν πρέπει να αγνοούν τις ανάγκες των πιο ευαίσθητα κοινωνικά ομάδων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι καρκινοπαθείς, και οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ως βασικό γνώμονα το όφελος και την προστασία του ασθενή.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου