Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Το νομοσχέδιο της σύγκρουσης και ο προβληματισμός των γιατρών της ΝΔ


Ανεξάρτητα εάν το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας ψηφισθεί από τους βουλευτές και γίνει τελικά νόμος του κράτους (που είναι το πιο πιθανό) αυτό που θα θυμούνται για πολύ καιρό οι πολίτες και όλοι οι υγειονομικοί φορείς, είναι η τεράστια φασαρία και σύγκρουση που δημιούργησε μεταξύ ιατρικής κοινότητας και πολιτικών κομμάτων.

Και βεβαίως μπορεί να πείτε ότι καμία μεταρρύθμιση δεν υλοποιήθηκε στην χώρα μας χωρίς αναβρασμό και συγκρούσεις, ωστόσο δεν είναι δυνατόν, όλοι οι γιατροί και ακόμη αυτοί που είναι βουλευτές (!), να μην θέλουν το… καλό τους! Εκτός από κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις, δεν υπάρχει αυτή την στιγμή γιατρός, είτε του ΕΟΠΥΥ, είτε συμβεβλημένος, είτε νοσοκομειακός, είτε ιδιώτης, είτε με θεσμική ιδιότητα, που να έχει αποδεχθεί το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ (ΠΕΔΥ) και το νέο ρόλο του ΕΟΠΥΥ. Σχεδόν ομόφωνα όλη η ιατρική κοινότητα ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο όπως τονίζουν φέρνει κατεδάφιση και όχι πραγματική περίθαλψη στην χώρα.

Το πιο εντυπωσιακό όμως, είναι το γεγονός ότι ακόμη και οι γιατροί που προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία, πνέουν μένεα κατά του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και μάλιστα για τον λόγο αυτό απόψε το βράδυ (Πέμπτη) θα συναντηθούν στην Συγγρού στα γραφεία της Ν. Δημοκρατίας για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Σήμερα επίσης, ο υπουργός Υγείας αναμένεται να ανακοινώσεις τις αλλαγές που θα εισάγει στο νομοσχέδιο, μετά από μία πολύ εκρηκτική διήμερη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των υγειονομικών φορέων.

Χθες κατά την διάρκεια της συζήτησης πάντως, η οργή και οι κόντρες μεταξύ υπουργού Υγείας, γιατρών και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων περίσσεψαν. Την παράσταση έκλεψε ο διάλογος μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και προέδρου της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρη Βαρνάβα, με τον δεύτερο να αποκαλεί τον υπουργό Ηρόστρατο (παροιμιώδης εμπρηστής από την Έφεσο το 356 πΧ που προκειμένου να μείνει στην ιστορία πυρπόλησε τον ναό της Αρτέμιδος) και τον πρώτο να λέει ότι ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών είναι «κωλοτούμπας».

Αλλά και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για μετάλλαξη του συστήματος «..από ΕΣΥ, σε ΕΣΥ πληρώνεις…».

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, στόχος του νομοθετήματος είναι πρωτίστως η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στο χώρο της Υγείας και δευτερευόντως επιχειρείται μία συνολικότερη αναδιάρθρωσης στη λογική της συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης σε ένα ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών.

Για το ότι το νομοσχέδιο περικλείει περισσότερα άρθρα για την διαθεσιμότητα παρά για μία πραγματική μεταρρύθμιση όμως, μιλάνε και άλλοι γιατροί και εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων όπως και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στον διάλογο για την Μεταρρύθμιση κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το νομοσχέδιο μιλάει περισσότερο για απολύσεις και αυτοαπολύσεις και λιγότερο για μεταρρύθμιση, πράγμα που είναι ανήθικο. Μόνο αυτό ενδιαφέρει τον υπουργό Υγείας και όχι η υγεία και περίθαλψη των πολιτών, τονίζει η κυρία Ανεμοδουρά, η οποία προσθέτει ότι δεν μπορούμε να έχουμε υγεία με λιγότερους λειτουργούς. Επίσης η πρόεδρος του ΙΣΠ κάνει λόγο για βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, η οποία μπορεί να επιφέρει κυρώσεις. «Δεν είναι δυνατόν σε μία εβδομάδα, ούτε σε ένα μήνα να κλείσουν βιβλία και να αλλάξουν εργασιακές σχέσεις οι γιατροί, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να το κάνει αυτό» σχολιάζει. 

Απευθύνει δε για ακόμη μία φορά έκκληση, να αναλάβει πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός προκειμένου να δοθεί μία λύση άνωθεν για το επίμαχο νομοσχέδιο.



4 σχόλια:

  1. Πλακα μας κανετε...δλδ ο Ιατρικος κοσμος, υποστηριζει την ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΒΟΛΕΜΕΝΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΜΕΝΚΛΑΤΟΥΡΑ? Κοιμαστε ΟΡΘΙΟΙ....καντε εκλογες αυριο να φατε μαυρο!

    Ποιος λογικος, μη βολεμενος, τιμιος Ιατρος, δε θελει πρωτοβαθμια υγεια , 24 ωρες το 24 ωρο?
    Ποιος Ιατρος θελει να υπαρχουν διπλοθεσιτες, βολεμενοι ιατροι, που να συχνωτιζονται ως κρατικοι λειτουργοι με τις ιδωτικες εταιριες?
    Ποιος ιδιωτης ιατρος, ανεχεται ακομα, αθεμιτο ανταγωνισμο, απο τους κρατικοδιαιτους ιδιωτες του συστηματος της μεταπολιτευσης που το βαφτισατε ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ?
    Ποιους Ιατρους τελικα νομιζετε οτι ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ? .

    Ταιστε τα κομματοσκυλα σας, λιγο ακομα...θα σας εξηγησουν ομως το συστημα οι γερμανοι....γιατι εσεις απο δημοκρατια και ισονομια στη Υγεια, δε μαθατε ποτε,
    Σοβιετοδεξιοδημοκρατοχουνταρες ολοι σας!

    Τελειωσατε βολεμενοι, βυσματιες, αφισοκολλητες της Υγειας...δε το χετε χωνεψει ακομα.

    Νομιζετε οτι εκβιαζοντας μια κυβερνηση ΝΔ-Πασοκ, με τον μπαμπουλα του Συριζα, θα κρατησετε τα προκλητικα προνομια, μιας Υγειας με δανεικα....

    Σας εχουμε νεα....και ο Συριζα, στο τελος θα κοιταξει το συμφερον της Πατριδας, και οχι της οποιασδηποτε βολεμενης μεριδας εργαζομενων του ΔΗΜΟΣΙΟΥ....

    ΜΟΝΟ Ο ΙΔΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ την εχει πληρωσει σε αυτη τη χωρα, οι συνταξιουχοι και οι χαμηλομισθοι, οι υπολοιποι που παιρνετε πανω απο 1000 ευρω το μηνα, και κοροιδευετε οτι δουλευετε φουλ και κλαιγεστε, σας περιμενει ο γερμανος στη γωνια....γιατι φαινεται οτι Ελληνας πολιτικος δε σας αρκει για να μαθετε πως και ποσο σκληρα εργαζονται στο Δημοσιο στην υπολοιπη Ευρωπη.

    Τεμπελχανοκομματοσκυλα του Δημοσιου ολα σας...μας πρηξατε...πειτε μας, ΠΟΤΕ θα ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΜΑΣ?

    ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΕΙΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ?

    ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΑΠΕΡΓΗΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ?

    Α ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΡΕ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως φαινεται ειναι αδυνατον να γραψουν σχολια οι φυσιολογικοι γιατροι εκτος απο τους γνωστους ανωνυμους. Τι ιατρικο blog ειναι αυτο που απαγορευει την ελευθερη εκφραση και δινει το βημα σε υβρεολογια;

      Διαγραφή
  2. Yπογραψε με το ονομα σου αν τολμας,η αν εχεις ονομα.ΒΑΣΩ ΔΡΟΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιος κανει την εγκριση;Ειναι δυνατον να εγκριθηκε τοσο υβριστικο σχολιο οπως το προηγουμενο του ανωνυμου;Μηπως ειναι κολπο για να μην γραφει κανεις σχολιο εκτος απο εναν "ανωνυμο"; ΒΑΣΩ ΔΡΟΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή