Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Πως θα βρίσκουν γιατρό σε έναν μήνα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στο νέο σύστημα Άδωνι! Όλες οι αλλαγές



Αλλάζουν σε περίπου έναν μήνα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εξυπηρετούνται οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Που θα βρίσκουν γιατρό κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας αλλά και που με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Ανατροπές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και μάλιστα άμεσα θα δούνε οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς σιγά σιγά και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του Άδωνι Γεωργιάδη θα πρέπει να μάθουν να βρίσκουν -θέλοντας και μη – με διαφορετικό τρόπο το γιατρό τους. 

Καταρχάς σε περίπου 20 μέρες οπότε και αναμένεται το νομοσχέδιο να πάρει το πράσινο φως από τη βουλή- εκτός απρόοπτου- θα μπει λουκέτο στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ τα οποία ούτως ή άλλως εδώ και περίπου δύο μήνες υπολειτουργούν λόγω της απεργίας των γιατρών. 

Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας, τους συμβεβλημένους γιατρούς που όμως δεν ξεπερνούν τις 4000 σε όλη τη χώρα αλλά και από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων επικουρικά όμως όπως τονίζεται από το υπουργείο Υγείας, Και πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα για ένα ραντεβού απαιτείται αναμονή μηνών. 

Αμέσως μετά στο νέο σύστημα και όταν βεβαίως αυτό οργανωθεί, οι ασθενείς θα πηγαίνουν στα Κέντρα Υγείας τα οποία θα λειτουργούν με βάση τους σχεδιασμούς 24ωρες το 24ωρο επί 7 ημέρες. 
Μέχρι όμως να οργανωθούν και να δοθούν οι λεπτομέρειες της λειτουργίας τους, θα πραγματοποιούν και εφημερίες μαζί με τα νοσοκομεία. Βασικό πρόβλημα είναι βέβαια ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα δε διαθέτουν Κέντρα Υγείας παρά ελάχιστα αστικού τύπου. 

Στο νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι θα έχουν ξανά πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς που θα συμβληθούν με το ενιαίο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά πιθανώς και σε μικρές ιδιωτικές μονάδες δεδομένου ότι ήδη πολλοί ιδιώτες σκέφτονται να δημιουργήσουν μικρά κέντρα αφού το νομοσχέδιο Άδωνι ανοίγει διάπλατα την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως κάθε ασφαλσιμένος θα έχει και τον δικό του προσωπικό γιατρό τον λεγόμενο οικογενειακό γιατρό στον οποίο θα μπορεί να απευθύνεται για τα πρώτα προβλήματα υγείας. 
Η πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς ισχύει κανονικά για όλους τους ασφαλισμένους σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου