Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η μάχη της ασπιρίνης! Προς απελευθέρωση οι τιμές στα φάρμακα χωρίς συνταγές


Συνεχίζεται η μάχη για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) με την κυβέρνηση να προωθεί την απελευθέρωση των τιμών και τους φαρμακοποιούς να είναι στα …κάγκελα. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - iatropedia

Προς απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ φαίνεται πως προσανατολίζεται η κυβέρνηση δεδομένου ότι η τρόικα στηριζόμενη σε έκθεση του ΟΟΣΑ επιμένει να ανοίξει οι αγοράκαι να πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ. 

Δεδομένης όμως και της άρνησης του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να διατίθενται και σε αλυσίδες λιανικής πώλησης, η κυβέρνηση προωθεί τώρα την απελευθέρωση των τιμών. 

Άλλωστε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επιμένει ότι αν διατεθούν στην ελεύθερη αγορά δηλαδή και στα σούπερ μάρκετ, οι τιμές θα πέσουν λόγω ανταγωνισμού. Τιμές οι οποίες όπως υποστηρίζει είναι υψηλότερες στη χώρα μας από ότι στις άλλες Ευρωπαικές χώρες. 

«Θα ακριβύνουν τα ΜΗΣΥΦΑ αν βγουν στα σούπερ μάρκετ» ανταπαντούν οι φαρμακοποιοί εκτοξεύοντας μάλιστα κατηγορίες εναντίον του κ.Χατζηδάκη. «Οι προτάσεις Χατζηδάκη δεν εξυπηρετούν καμιά λαϊκή ανάγκη. Εξυπηρετούν μόνο τους σχεδιασμούς αλυσίδων σουπερ μάρκετ και ΠΑΙΧΝΙΔΑΔΙΚΩΝ να εισβάλουν και στο χώρο του Φαρμάκου» τονίζει χαρακτηριστικά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ακριβή μου …ασπιρίνη

Πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης εμμένει ότι όπου τα ΜΗΣΥΦΑ πωλούνται στα σούπερ μάρκετ οι τιμές έπεσαν. Φέρνει μάλιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα. 
«Κατά την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι τιμές στα ΜΗΣΥΦΑ από την απελευθέρωση της τιμής και των σημείων διάθεσης αναμένεται να πέσουν, καθώς «σε χώρες όπου η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων γίνεται μόνο από τα φαρμακεία και οι τιμές ελέγχονται σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, η λιανική προ φόρων τιμή ανά μονάδα δραστικής ουσίας είναι υψηλότερη κατά μέσο όρο κατά 27,6 %» υπογραμμίζει ο κ.Χατζηδάκης.

Ενδεικτικά αναφέρει: 

- Στην Ιταλία, στον ένα χρόνο μετά την απελευθέρωση της αγοράς, οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ μειώθηκαν κατά 6,6%

- Στη Δανία, οι τιμές μειώθηκαν κατά 5%-15% μετά την απελευθέρωση.

- Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι διαφορές τιμής ανάμεσα σε εναλλακτικά σημεία πώλησης έφθασαν στο 10%-30%.

Πάντως στην απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ συμφωνεί και ο Άδωνις Γεωργιάδης αλλά με τη διευκρίνιση: «απελευθέρωση αλλά με τις τιμές προς τα κάτω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου