Με κυνικότητα υπερασπίστηκε το μέτρο του ανώτατου ορίου στη συνταγογράφηση, μειωμένου κατά 20% σε σχέση με το 2013, ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρά το γεγονός ότι έχει προκαλέσει τις οργισμένες αντιδράσεις των γιατρών και τεράστια ταλαιπωρία στους ασθενείς.
Αυτή τη φορά, ο κ. Γεωργιάδης βρέθηκε ενώπιον εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), οι οποίοι ζήτησαν και αυτοί την απόσυρση του μέτρου, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται ομαλά οι ασθενείς.
Η απάντηση του υπουργού Υγείας «έβγαλε» τους παρευρισκόμενους από τα ρούχα τους: «Αν καταργηθεί λοιπόν αυτό το πλαφόν, το claw back θα φθάσει 600 εκατ. ευρώ. Εγώ δεν έχω πρόβλημα αν εσείς μπορείτε να τα πληρώσετε».
Πρότεινε στην ουσία το διπλασιασμό του claw back, δηλαδή της αυτόματης επιστροφής χρημάτων από τις φαρμακοβιομηχανίες με την υπέρβαση του προϋπολογισμού, ενός μνημονιακού μέτρου που μαζί με το επίσης μνημονιακό rebate έχουν οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό, κυρίως τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Άλλωστε οι εταιρείες καλούνται να καταβάλλουν επιστροφές και εκπτώσεις την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστά χρήματα από φάρμακα που έχουν πουλήσει εδώ και χρόνια.
Στο εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε απάντησε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας: «Φοβάμαι, όμως, πως 600 εκατομμύρια ευρώ claw back δεν θα το αντέξουν ούτε οι εγχώριες εταιρείες, που θα απειληθούν με λουκέτο, ούτε οι ξένες, που θα σκεφτούν σοβαρά να φύγουν».
Δηλαδή, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, ο ελληνικός λαός θα μείνει χωρίς φάρμακα. Ήδη τα προβλήματα είναι τεράστια για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που ψάχνουν γιατρό ο οποίος να μην έχει υπερβεί το πλαφόν, για να τους «γράψει» τα αναγκαία τους φάρμακα. Αν δεν βρουν, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ήδη το είχαν φτάσει από τις 20 Ιανουαρίου, αναγκάζονται να πληρώσουν τα φάρμακα από την τσέπη τους. Όσοι έχουν. Όσοι δεν έχουν θα μείνουν χωρίς τη φαρμακευτική τους αγωγή.
Επιπλέον, η ΗΔΙΚΑ ήδη «κλείδωσε» τους κωδικούς συνταγογράφησης των γιατρών που υπερέβησαν το 20% το πλαφόν, αφαιρώντας τους τη δυνατότητα να γράψουν φάρμακα για τους ασθενείς τους.
Το πρόβλημα αναμένεται να γίνει ακόμα πιο έντονο τους επόμενους μήνες, καθώς τώρα εφαρμόστηκε μόλις μισό μήνα και παρόλα αυτά δημιούργησε τέτοια αναστάτωση σε γιατρούς και ασθενείς.
Πάντως, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει καλέσει τα μέλη του να αγνοήσουν το πλαφόν και να συνεχίσουν την ιατρική τους λειτουργία, όπως αυτή επιβάλλεται από τις αρχές της ιατρικής, της ηθικής και της δεοντολογίας. Επίσης, θα προστατεύσει κάθε μέλος του από τυχόν κυρώσεις.
Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ, πέταξε για άλλη μια φορά το «καρότο» των ισοδύναμων, λέγοντας ότι μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο μέτρο θα ισχύει η μείωση του 20% στο όριο της συνταγογράφησης. Άλλωστε θέλει να κινείται «γρηγορότερα από την τρόικα» και να κάνει πράγματα «πριν μας το πουν», είπε από το μικρόφωνο, περνώντας από τον τίτλο του μνημονιακότερου των υπουργών, σε αυτόν του μνημονιακότερου της ίδιας της τρόικας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου