Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Δεν θα γίνεται προμήθεια βιο – ομοειδών από τα νοσοκομεία

Τα προϊόντα αυτά δεν είναι πανομοιότυπα ή ταυτόσημα με τα βιολογικά προϊόντα αναφοράς, καθώς δεν ακολουθείται η ίδια ακριβώς διαδικασία παραγωγής.


Δεν επιτρέπεται η προμήθεια βιο – ομοειδών φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία.

iatronet

Στο πρόγραμμα προμηθειών υπηρεσιών και φαρμάκων υγείας (ΠΠΥΦΥ) για το 2014 δεν μπορούν να περιληφθούν προϊόντα αυτού του είδους και – όπου έχουν περιληφθεί – να ματαιωθεί η σχετική διαδικασία.

Τα παραπάνω επισημαίνει με εγκύκλιό της η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου (φωτό).

Επισημαίνει ότι τα βιο - ομοειδή προϊόντα δεν είναι γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα και δεν ενδείκνυται η αυτόματη υποκατάσταση πρωτοτύπωνφαρμάκων από βιο - ομοειδή, είτε βιο - ομοειδών είτε από άλλα βιο - ομοειδή.

Τα προϊόντα αυτά δεν είναι πανομοιότυπα ή ταυτόσημα με τα βιολογικά προϊόντα αναφοράς, καθώς δεν ακολουθείται η ίδια ακριβώς διαδικασία παραγωγής.

Συστήνει, δε, η συνταγογράφηση τόσο των βιολογικών προϊόντων αναφοράς όσο και των βιο - ομοειδών φαρμακευτικών προϊόντων να γίνεται με την εμπορική τους ονομασία, προκειμένου να είναι εφικτή η ιχνηλασιμότητα και ο έλεγχος της ασφάλειας του ασθενούς που τα λαμβάνει.

Κατάλογος

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει διαμορφώσει ειδικό κατάλογο με τα εν λόγω προϊόντα, ο οποίος παρατίθεται πιο κάτω.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, ένα φαρμακευτικό βιο - ομοειδές προϊόν είναι «παρόμοιο» με ένα βιολογικό φάρμακο που έχει άδεια κυκλοφορίας.

Η δραστική του ουσία είναι «παρόμοια» με εκείνη του βιολογικού προϊόντος αναφοράς.

Το βιο-ομοειδές και το βιολογικό προϊόν αναφοράς χρησιμοποιούνται κατά κανόνα στην ίδια δόση και για την αντιμετώπιση της ίδιας νόσου.

Δ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου