Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Φαγητό με…delivery στους ασθενείς του ΕΣΥ! Έρχονται λουκέτα σε μαγειρεία νοσοκομείων




Λουκέτα ακόμη και στα μαγειρεία των νοσοκομείων ετοιμάζει ο Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια. To… delivery για να μπορούν να σιτίζονται οι ασθενείς θα αναλάβουν τα κοντινά νοσοκομεία


Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Πολυτέλεια θεωρείται πλέον όπως φαίνεται ακόμη και η παρασκευή φαγητού για τα δημόσια νοσοκομεία και τους ασθενείς καθώς ετοιμάζονται λουκέτα και συγχωνεύσεις σε μαγειρεία. Και όπως όλα δείχνουν ο τελικός στόχος είναι να δοθούν και τα εναπομείναντα μαγειρεία σε ιδιώτες (σε πολλά νοσοκομεία ήδη έχουν αναλάβει τη σίτιση ιδιώτες) καθώς η Α Υγειονομική Περιφέρεια με το επιχείρημα ότι κοστίζουν ακριβά σκοπεύει να κλείσει ορισμένα από αυτά και μάλιστα σε μεγάλα νοσοκομεία. 

Ειδικότερα υπουργείο Υγείας και Α Υγειονομική περιφέρεια σχεδιάζουν τη συγχώνευση μαγειρείων με το πρόσχημα ότι είναι υποστελεχωμένα ή ότι δε διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά ποιότητας. 

Σύμφωνα με έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα η Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών, βασική αφορμή προτάσσεται η έλλειψη πιστοποίησης (HACCP) και τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετά μαγειρεία Νοσοκομείων. Έτσι το επόμενο διάστημα αναμένεται να μπει λουκέτο σε κάποια μαγειρεία και τα νοσοκομεία θα εξυπηρετούν τους ασθενείς τους με ..δανεικά φαγητά καθώς τα γεύματα θα μεταφέρονται από κοντινά νοσηλευτικά ιδρύματα ενώ σχεδιάζεται ακόμη και να καταβάλει το ένα νοσοκομείο χρήματα στο άλλο. 
Μάλιστα για το σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί και ειδική επιτροπή η οποία θα εκπονήσει όλο το σχέδιο και θα το υλοποιήσει. 

Ένα από τα έγγραφα με τις προτάσεις της Επιτροπής για τα μαγειρεία Νοσοκομείων

Και βέβαια για την προώθηση των συγχωνεύσεων προτάσσεται το ζήτημα των …ακριβών γευμάτων που αυξάνουν το κόστος λειτουργίας στο ΕΣΥ. 
Οι σχετικές πληροφορίες έχουν φθάσει ήδη στους εργαζόμενους του ΕΣΥ οι οποίοι φοβούνται νέες αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις δεδομένου ότι αναμένουν ιδιωτικοποίηση και των …γευμάτων των ασθενών. 

Με βάση τους σχεδιασμούς αλλά και τα έγγραφα που δημοσιοποίησε η Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών ο Ερυθρός Σταυρός θα τροφοδοτεί με φαγητό το Ελπίς, το Ιπποκράτειο το Ανδρέας Συγγρός και το Σισμανόγλειο το Παίδων Βόρειας Αττικής. Επίσης στην περίπτωση που λειτουργήσει το μαγειρείο του Ογκολογικού Νοσοκομείου της Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι» ετοιμάζεται να εξυπηρετεί εκείνο τα νοσοκομεία της Βόρειας Αθήνας όπως το Σισμανόγλειο, το ΚΑΤ κλπ. Και το νοσοκομείο Αλεξάνδρα προτείνεται να τροφοδοτεί με γεύματα τα κοντινά πανεπιστημιακά νοσοκομεία. 

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός είχαν καταγγείλει πάρτι ιδιωτικών εταιρειών με τα γεύματα του νοσοκομείου. Όπως σημείωναν ιδιωτικές εταιρείες αλωνίζουν στο ΕΣΥ αναλαμβάνοντας υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι υπάλληλοι των νοσοκομείων. 

Ο Σύλλογος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Α.Συγγρός είχε καταγγείλει μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση όπου το νοσηλευτικό ίδρυμα έδινε «υπερδιπλάσιο ποσό, 130.000 ευρώ ετησίως για 4 τραπεζοκόμες», τη στιγμή που θα μπορούσε με λιγότερα από τα μισά χρήματα, να είχε προσλάβει το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου