Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Έρχεται άγριο "ψαλίδι" 20% στις διαγνωστικές εξετάσεις

Θέμα χρόνου αποτελεί η περικοπή των τιμών με τις οποίες θα αποζημιώνονται τα διαγνωστικά κέντρα για 694 εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργούν, καθώς μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα και με το νέο μνημόνιο, οι δαπάνες για τις εξετάσεις που κάνουν οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. 

Το "ψαλίδι”, όπως εξηγεί στο Capital.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων Γιώργος Βουγιούκας αναμένεται να αγγίξει κατά μέσο όρο το 20%: σε 54 περίπου συχνές εξετάσεις, όπως η γενική αίματος και ούρων, η μείωση στην τιμή αποζημίωσης των κέντρων εκτιμάται πως θα είναι 5%, όμως σε εξετάσεις όπως αυτή για τον προστάτη (PSA), η μείωση μπορεί να φθάσει ακόμη και το 35%. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι τιμές αποζημίωσης στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με τα διαγνωστικά κέντρα πάντως να απαντούν πως αφενός το κόστος των υλικών, όπως για παράδειγμα των αντιδραστηρίων, είναι πολύ πιο υψηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες (στη Γερμανία ενδεικτικά όπου παράγονται αντιδραστήρια η τιμή τους είναι η μισή σε σχέση με την Ελλάδα), αφετέρου ότι ο αριθμός των εξετάσεων που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ μεγάλος. Πιο συγκεκριμένα, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα φαίνεται να εξυπηρετούν το 90% των ασφαλισμένων και μόνο ένα μικρό ποσοστό απευθύνεται στις δημόσιες δομές.

Ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του Συνδέσμου των διαγνωστικών κέντρων, αφού η ανατιμολόγηση των εξετάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο. Σύμφωνα το ρεπορτάζ έχει από τώρα εξαντληθεί το διαθέσιμο ετήσιο κονδύλι του Οργανισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου η υπέρβαση αναμένεται να αγγίξει τα 140- 150 εκατ. ευρώ. Κάθε μήνα δαπανώνται περίπου 15 εκατ. παραπάνω από όσα έχει προβλέψει ο ΕΟΠΥΥ και αυτό διότι από τη στιγμή που οι γιατροί δίνουν παραπεμτπικά για εξετάσεις, τα κέντρα οφείλουν να τις εκτελέσουν.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, φέτος και για τα επόμενα τρία χρόνια, οι δαπάνες των διαγνωστικών κέντρων δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν ετησίως τα 302 εκατ. ευρώ, δηλαδή το όριο έχει καθοριστεί στα 25,1 εκατ. το μήνα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς εντούτοις, οι δαπάνες των διαγνωστικών θα κυμανθούν στα 450 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, ενώ πέρσι είχαν φθάσει τα 600 εκατ. 

Το υπουργείο Υγείας φαίνεται να προσανατολίζεται στην ανατιμολόγηση εργαστηριακών εξετάσεων σε συνδυασμό με κλιμακωτές εκπτώσεις (rebate) με βάση τον όγκο, καθώς και με κατευθυντήριες διαγνωστικές οδηγίες και έλεγχο των παραπεμπτικών σε πραγματικό χρόνο. Στο ίδιο πλαίσιο θα μελετηθεί και η ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με σκοπό την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης.

Ο Σύνδεσμος των διαγνωστικών κέντρων έχει ζητήσει συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, δηλώνοντας πως αυτές δεν θα αντέξουν για ακόμη μια χρονιά να καλύπτουν την υπέρβαση της δαπάνης. Οι επιχειρήσεις θα έχουν πληρωθεί μέσα στην εβδομάδα από τον ΕΟΠΥΥ για το μήνα Απρίλιο και όλα δείχνουν πως μέχρι να τελειώσει η χρονιά, ο Οργανισμός θα εξοφλήσει έναν ακόμη μήνα Στο σύνολο δηλαδή θα έχουν εξοφληθεί μόνοπέντε μήνες, ενώ οι υπόλοιποι επτά θα παρακρατηθούν όπως όλα δείχνουν για να καλυφθεί η υπέρβαση στο κονδύλι των διαγνωστικών.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

5 σχόλια:

  1. ΑΡΑ ΑΠΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥΣ.ΕΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΚΑΛΑ.
      ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΠΑΡΟΧΟΣ(cb k rb) ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ.
      ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ.ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ.

      Διαγραφή
  2. Γράφουν και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα Για να έχουν αναγνωσιμότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν ακολουθείτε το Πλαφόν τότε μόνον το rebateθ α περικοπεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον Σπανό τον ρώτησες...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή