Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Υπουργείο Υγείας: Αγώνας δρόμου για να βγουν οι προθεσμίες του μνημονίου

Health view.gr


Αντιμέτωπη με ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του μνημονίου, είναι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις αυστηρές προθεσμίες που θέτει το 3ο μνημόνιο: 

Έως τον Οκτώβριο, το υπουργείου Υγείας θα πρέπει να αποφασίσει αν θα επαναφέρει το τέλος των 5 ευρώ ή αν θα λάβει ισοδύναµα δηµοσιονοµικά µέτρα. Σημειώνεται ότι από την κατάργηση του 5ευρω τα δημόσια νοσοκομεία «χάνουν» περί τα 20 εκατ. το χρόνο. Παράλληλα, θα πρέπει να περιορίσει τις τιµές των διαγνωστικών εξετάσεων ώστε να ευθυγραµµιστούν οι διαρθρωτικές δαπάνες µε τους στόχους για τις εισπράξεις επιστροφών. 

Έως το Δεκέµβριο, το υπουργείο θα πρέπει να λάβει περαιτέρω µέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, «για να εξασφαλιστεί ότι οι δαπάνες για το 2016 είναι σύµφωνες µε τα ανώτατα όρια εισπράξεων επιστροφών». Το νέο «πακέτο» μέτρων αφορά την κατάρτιση νέων πρωτοκόλλων για τις πιο ακριβές φαρµακευτικές δραστικές ουσίες και διαγνωστικές διαδικασίες. 

Στο ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε νέα μείωση των τιµών των γενόσηµων. Προτείνεται μάλιστα, μεταξύ άλλων, η μείωση αυτή να επιτευχθεί, µε τη µεγαλύτερη χρήση συµφωνιών συσχέτισης τιµής και ποσότητας. 

Επίσης, εως το Δεκέµβριο, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να λάβει συγκεκριµένα µέτρα για την αύξηση του ποσοστού των προµηθειών που διενεργούνται συγκεντρωτικά στο 60% (και στο 80 τοις εκατό), του µεριδίου των γενόσηµων φαρµάκων για εξωτερικούς ασθενείς κατά όγκο στο 40% (και στο 60%), των γενόσηµων φαρµάκων για ενδονοσοκοµειακούς ασθενείς στο 50% (και στο 60%) και του µεριδίου των προµηθειών φαρµακευτικών προϊόντων ανά δραστική ουσία από τα νοσοκοµεία στα 2/3 (και στα 3/4) του συνόλου, σύµφωνα µε τους συµφωνηθέντες στόχους. Η διείσδυση των γενόσηµων θα πρέπει να υποστηριχθεί µε περαιτέρω δράσεις για τη βελτίωση της διάρθρωσης των κινήτρων των φαρµακοποιών, µεταξύ άλλων όσον αφορά τη διάρθρωση του κέρδους, έως τον Αύγουστο του 2016. 

Για τη βελτίωση της δηµοσιονοµικής διαχείρισης των νοσοκοµείων, µέχρι το Δεκέµβριο, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να καταρτίσει σχέδιο για να εφαρµόσει στα νοσοκοµεία το σύστηµα κλειστών ενοποιηµένων νοσηλίων (ΚΕΝ-DRG). 

Στο μνημόνιο υπογραμμίζεται επίσης ότι άμεσα: 
το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει σε νέο νόμο για τον διορισμό των διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία.
Να επιβάλει νέες κυρώσεις και ποινές στους γιατρούς - κατόπιν αξιολόγησης και καταγγελίας- για ανάρµοστη συµπεριφορά και σύγκρουση συµφερόντων κατά τη συνταγογράφηση και για µη συµµόρφωση µε τις οδηγίες του ΕΟΦ περί συνταγογράφησης. 

Σημειώνεται ότι στο μνημόνιο υπάρχουν και άλλα μέτρα με πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείο Υγείας, στη διάρκεια της θητείας της φρόντισε για την υλοποίησή τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις αποφάσεις για την επαναφορά της δραστικής ουσίας στην συνταγογράφηση, για τη μείωση κατά 50% των τιµών όλων των off patent φαρµάκων και κατά 32,5% όλων των γενόσηµων φαρµάκων, για το clawback το 2015 για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις ιδιωτικές κλινικές.

2 σχόλια:

  1. Ο στόχος των γενοσήμων επιτυγχάνεται με 3 πανευκολους τρόπους;
    1. Νομοθέτηση του κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή με αυστηρές ποινές για τους μπακάληδες-φαρμάκοπωλες που δινουν τα φάρμακα λες και πουλάνε στραγάλια
    2. Επαναφορά της εμπορικής ονομασίας
    3. Απαγορευση να επιλέγει ο ασθενής με μια υπογραφή το σκεύασμα που θέλει (βραβείο παγκόσμιας πρωτοτυπίας στην ηλιθιότητα αλλα δεν επιβαρύνει τα ταμεία του κράτους γιαυτο και έγινε αποδεκτό απο την Τρόικα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πρεπει να ξεχναμε οτι στοχος της κυβερνησης ειναι η παση θυσια υλοποιηση του μνημονιου και οχι η υγεια των ελληνων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή