Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Σόιμπλε: Δεν στηρίζουμε νέο πρόγραμμα εάν το ΔΝΤ δεν μπει στο Μνημόνιο



Capital.gr

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble προειδοποίησε πως δεν θα στηρίξει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας πως η Γερμανία εμμένει στους βασικούς της κανόνες για τη χρηματοδοτική διάσωση της Ελλάδας.

"Το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται από την αρχή του, το 2010 στη συμμετοχή του ΔΝΤ", είπε Schaeuble σε συνέντευξή του στο Bloomberg από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Εξήγησε πως έαν το Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει, αυτό θα αποτελέσει ένδειξη πως οι Έλληνες δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους και "το πρόγραμμα θα τερματιστεί επειδή θα έχει καταστραφεί η προϋπόθεση ύπαρξής του, η βάση του".

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρει: "Μπορεί να θυμάστε ότι ο κ. Τσίπρας προσέφυγε στις κάλπες για επανεκλογή επειδή είπε ότι (το πρόγραμμα) είναι το αντίθετο από αυτό που σας υποσχέθηκα πριν από μισό χρόνο. Κέρδισε και τώρα το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί".

Ερωτηθείς για το αν πιστεύει ότι Ελλάδα και Ευρώπη θα ήταν σε πιο υγιή κατάσταση αν η χώρα είχε βγει από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα το 2010, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι "δεν έχει νόημα να κάνουμε εικασίες για το τι θα είχε συμβεί αν είχαμε λάβει άλλες αποφάσεις" και όταν ο δημοσιογράφος σχολίασε πως "πολλοί πολιτικοί θα ήθελαν να ξέρουν ότι είχαν δίκιο" ο κ΄. Schaeuble, είπε πως "αν είσαι μέλος της κυβέρνησης, δεν θα πρέπει να το κάνεις αυτό δημοσίως".

Ο Schaeuble και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel έχουν ασκήσει επανειλημμένως πιέσεις σε βουλευτές για να διασφαλίσουν την κοινοβουλευτική στήριξη για πακέτα διάσωσης της Ευρωζώνης, το οποίο απαιτείται προκειμένου η Γερμανία να συμβάλει στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων. Στη δήλωσή του, η οποία μπορεί να νοηθεί ως προειδοποίηση προς το ΔΝΤ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Schaeuble ανέφερε πως δεν θα προωθούσε νέο ελληνικό "πακέτο" στη Βουλή έαν το ΔΝΤ έμενε εκτός.

"Δεν θα συμβούλευα πως πρέπει να προσπαθήσουμε να πάρουμε την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου", είπε. Οι βουλευτές θα έλεγαν πως εάν οι ελληνικές αρχές "δεν είναι ικανές με την ευελιξία που τους παραχωρούν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί να συμμορφωθούν με αυτά που έχουν εγκριθεί, τότε δεν πληρείται πλέον η προϋπόθεση ενός προγράμματος".

Τον περασμένο μήνα το ΔΝΤ επανέλαβε το αίτημά του η Ελλάδα να υιοθετήσει αξιόπιστους στόχους προϋπολογισμού, λέγοντας πως οι στόχοι που έχει θέσει η χώρα απαιτούν επίπεδα δημοσιονομικής λιτότητας που θα έπνιγαν την ανάπτυξη. Η Ελλάδα χρειάζεται "μια ριζική αναδιάρθρωση" του δημόσιου τομέα της για να καταγράψει ακόμη και ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και να πετύχει τους μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς της στόχους, ανέφεραν σε καταχώρηση σε blog του ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Maurice Obstfeld και ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών υποθέσεων Poul Τhomsen. To Ταμείο θα στήριζε ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, έγραψαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου