Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

«Μπάχαλο» με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα – Δεν ξέρουν τι συμβάσεις θα κληθούν να υπογράψουν οι πάροχοι

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Στις 20 Φεβρουαρίου θα πάνε να υπογράψουν τις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ οι πάροχοι των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που είναι ουσιαστικά δύο ειδών : Οι εισαγωγείς και οι διακινητές ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να έχει και τις δύο αυτές ιδιότητες για το ίδιο ή άλλα προϊόντα. Αλλά τι θα υπογράψουν; Ποιο θα είναι το ύψος του rebate και του clawback για τους εισαγωγείς; Ένα προσχέδιο έχουν δει ήδη οι ενδιαφερόμενοι αλλά το τελικό κείμενο θα τους περιμένει έτοιμο στον ΕΟΠΥΥ για υπογραφή και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τους αρέσει….

Τα νέα είναι αδιαμφισβήτητα καλά για τους ασθενείς που κάνουν συχνή χρήση ιατροτεχνολογικών υλικών, από ορθοπεδικά βοηθήματα ως επιθέματα και από ταινίες μέτρησης σακχάρου, ως ειδικά είδη διατροφής και μάσκες οξυγόνου... Οι ασθενείς αυτοί θα μπορούν να προμηθεύονται τα προϊόντα που έχουν ανάγκη χωρίς ταλαιπωρία από τα καταστήματα που πωλούν αυτά τα υλικά και τα φαρμακεία χωρίς να πληρώνουν την αξία τους και να διεκδικούν μετά τα χρήματα από το Ταμείο. Καθώς οι πάροχοι θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, ο κόσμος απλά θα πηγαίνει με τις συνταγές του και θα παίρνει ό,τι χρειάζεται δωρεάν. Οι υπόλοιποι θα τα ...βρίσκουν μεταξύ τους!

Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Οι πάροχοι έχουν καταθέσει φακέλους για 7000 κωδικούς αλλά αυτήν την στιγμή φαίνεται να έχουν επεξεργαστεί μόνο 200 κωδικοί... Βέβαια, η ειδική επιτροπή δίνει κωδικό για κάθε είδος συνολικά ανεξαρτήτως εισαγωγέα, και έτσι οι κωδικοί λιγοστεύουν σημαντικά και η τιμή γίνεται ενιαία πχ για όλα τα επιθέματα ανεξαρτήτως μάρκας και εισαγωγέα.

Αλλά είναι όλες οι διαφορετικές μάρκες του ίδιου είδους, ίδιας ποιότητας;

Και καθώς το clawback μπαίνει στην λιανική τιμή, τι κέρδος θα απομείνει στον εισαγωγέα που το αγόρασε ένα ευρώ αλλά το προϊόν του έφτασε να πωλείται στην λιανική 3 ευρώ;

Τα μέλη του ΣΕΙΠ έκοψαν χθες βράδυ την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους και ευχήθηκαν καλή χρονιά. Είθε να την έχουν για τί απασχολούν 1000άδες εργαζόμενους! Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιριών που διακινεί επιστημονικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 141 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου