Από "κόσκινο” θα περνά πια ο ΕΟΠΥΥ όλες τις παροχές προς τους ασφαλισμένους. Μετά τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας στις συνεδρίες ειδικής αγωγής που αλλάζει τα δεδομένα για χιλιάδες γονείς και επιχειρήσεις, αλλά και τις αλλαγές στην προμήθεια οπτικών ειδών (θα γίνονται δεκτές μόνο ηλεκτρονικές γνωματεύσεις, ενώ θα αποζημιώνονται όσοι οπτικοί έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό), πλέον θα ελέγχονται όλες οι δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των ορθοπεδικών, των αναπνευστικών ειδών και των ακουστικών βαρηκοΐας. Όσον αφορά τα τελευταία, ο ΕΟΠΥΥ έχει ανακοινώσει πως από τις αρχές του έτους θα αποζημιώνει μόνα όσα έχουν ενταχθεί στο νέο μητρώο του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ)-ΕΟΠΥΥ και κατόπιν ειδικής έγκρισης.
Έτσι και τα καταστήματα με ορθοπεδικά είδη θα πρέπει να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και για να αποζημιωθούν καλούνται να εκδίδουν τιμολόγιο, όπου θα περιλαμβάνεται αναλυτικά η αξία των ειδών που δόθηκαν στους ασφαλισμένους και η ποσότητά τους. Στη συνέχεια οι μηνιαίες αυτές δαπάνες θα ελέγχονται, θα εκκαθαρίζονται και θα εξοφλούνται από τον Οργανισμό εντός 90 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους παρόχους (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς).
Τη "λογική” των παραπάνω παρεμβάσεων επιχείρησε να εξηγήσει ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, όχι με την αποστολή δελτίου τύπου, αλλά μέσω ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπως άλλωστε είθισται να κάνει. Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε, αποφασίστηκε για το σύνολο των παροχών να μπει όριο δαπάνης, η υπέρβαση του οποίου σημαίνει για όλες τις κατηγορίες αυτόματη περικοπή του υπερβάλλοντος ποσού από τους παρόχους. Από την άλλη πλευρά, ο καθορισμός του πλαφόν θα γίνεται, όπως αναφέρει ο Π. Πολάκης, με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες, το ύψος της δαπάνης τα προηγούμενα χρόνια, τις συγκρίσεις τιμών από άλλες χώρες, τη δυναμικότητα του δημοσίου τομέα στην κάθε κατηγορία και τη συχνότητα των παθήσεων στο γενικό πληθυσμό.
Ο αναπλ. υπουργός επεχείρησε να δώσει εξηγήσεις και για τις περικοπές στις συνεδρίες ειδικής αγωγής (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, προβλήματα γραφής, αντιμετώπιση παιδιών με αυτισμό) προκαλώντας δεκάδες αρνητικά σχόλια γονέων και επαγγελματιών. Το φετινό "μαχαίρι” στο κονδύλι για την ειδική αγωγή θα ανέλθει σε 25 εκατ. ευρώ- από 85 εκατ. ευρώ το 2016 θα οριστεί κλειστός προϋπολογισμός ύψους 60 εκατ. Ο ίδιος χαρακτήρισε "εντελώς παράλογη” την τιμολόγηση των θεραπειών: λογοθεραπεία 15 ευρώ τη συνεδρία, φυσικοθεραπεία 15 ευρώ, εργοθεραπεία 1,25 ευρώ, ψυχοθεραπεία 2,26 ευρώ.
"Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνταγογραφείται παράλογα υψηλός αριθμός λογοθεραπειών προκειμένου να φτιαχτεί ένα πακέτο θεραπείας από 240 έως 450 ευρώ το μήνα ανά παιδί, αναλόγως τη νόσο, τη βαρύτητα και τη χρονική διάρκεια της θεραπείας με σκοπό να καλυφτεί ένα μέρος του μηνιαίου κόστους από τον ΕΟΠΥΥ. Για να έχουμε μια συνολική εικόνα της τάξης μεγέθους αυτής της κατηγορίας να πω ότι το 2015 ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε για ειδική αγωγή σε όλη τη χώρα 106 εκατ. ευρώ και το 2016 85 εκατ. ευρώ (για σύγκριση σημειώστε ότι το σύνολο της δαπάνης για τους γιατρούς που έχουν σύμβαση είναι 110 εκατ. ευρώ με κόστος επίσκεψης 20 ευρώ)" σημειώνει χαρακτηριστικά.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου