Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

“Τρολάρει” ο Πολάκης την ΠΟΕΔΗΝ


Σε προσωπική κόντρα μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, τείνει να εξελιχθεί η αντιπαράθεση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία, ως αποτέλεσμα των διαχρονικά ασκούμενων πολιτικών.

Το «τρολάρισμα» του Π. Πολάκη στο Μ. Γιαννάκο μετά απ’ όσα εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής (ολιγομελούς ομολογουμένως) κινητοποίησης στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και η μήνυση του τελευταίου στον πρώτο (εδώ), είναι χαρακτηριστικά δείγματα της τροπής που λαμβάνει αυτός ο «πόλεμος» που ολοένα κι απομακρύνεται από την ουσία των πραγμάτων.

«14 «συνδικαλιστές» σε πορεία, 24 κάμερες να καταγράφουν και 314 ψέμματα το δευτερόλεπτο στις δηλώσεις. Δεν χρήζει πολιτικής απάντησης το ζήτημα πλέον, αλλά θεραπευτικής προσέγγισης», σχολιάζει σε ανάρτησή του στο fb ο κ. Πολάκης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό, τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, αποτελούν προϊόντα σκηνοθεσίας.

«Όσο το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίζει και θα εντείνει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά του, ο κος Γιαννάκος θα έχει το χρόνο να σκηνοθετεί κινηματογραφικές ταινίες με πρωταγωνιστές μια κατσαρίδα, μια απούσα μαξιλαροθήκη και ότι άλλο «γράφει» στην κάμερα της καθημερινής του προπαγάνδας» λέει.

Διαψεύδει δε τα οικονομικά στοιχεία που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της, με ένα καταφανώς περιπαικτικό σχόλιο: «Προφανώς συντάχθηκε σε κατάσταση σύγχυσης, μπερδεύοντας οικονομικά στοιχεία του ΟΟΣΑ με στοιχεία προφανώς δρομολογίων του ΟΑΣΣΑ».

Ο αναπληρωτής Υπουργός επικαλείται, παράλληλα, τα επίσημα στοιχεία της Δ/νσης Οικονομικού του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα οποία ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία του 2016 είχε ως εξής:

Έσοδα 2,095 δις ευρώ, τα οποία αναλύονται ως εξής:
Επιχορήγηση τακτικού προϋπολογισμού 1,156 δις. ευρώ.
Μεταβιβάσεις ΕΟΠΥΥ 752 εκατ. ευρώ.
Ίδια έσοδα 77 εκατ. ευρώ.
Επιστροφή Claw Back 110 εκατ. ευρώ.

«Μέγιστο όριο δαπανών (έξοδα) 1,634 δις. ευρώ, ποσό το οποίο κατά τη διάρκεια της χρονιάς και κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς ανήλθε στο 1,753 δις. ευρώ, έναντι 1,404 δις. ευρώ που προβλεπόταν από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, τον Απρίλιο του 2014» υπογραμμίζει ο κος Πολάκης.

Με βάση την ίδια πηγή, ο αντίστοιχος προϋπολογισμός για το 2017 έχει ως εξής:

Έσοδα 2,136 δις. ευρώ, τα οποία αναλύονται ως εξής:
Επιχορήγηση τακτικού προϋπολογισμού 1,156 δις. Ευρώ
Μεταβιβάσεις από ΕΟΠΥΥ 740 εκατ. ευρώ
Ίδια έσοδα 90 εκατ. ευρώ.
Επιστροφή Claw Back 150 εκατ. ευρώ
Μέγιστο όριο δαπανών (έξοδα) 1,654 δις. ευρώ, έναντι 1,42 δις. ευρώ που προβλεπόταν από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, τον Απρίλιο του 2014.

«Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των Υγειονομικών Περιφερειών, για το 2016 ανήλθε στα 150 εκατ. ευρώ, αντί 112 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, τον Απρίλιο του 2014» τονίζει ο αναπλ. Υπουργός, σημειώνοντας ότι το ίδιο ποσό (150 εκατ. ευρώ) έχει προϋπολογισθεί και το 2017.

«Όσον αφορά τώρα στα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων για το 2016, προφανώς ο κος Γιαννάκος τα πολλαπλασιάζει με συντελεστή 3,6+» συμπληρώνει, υποστηρίζοντας ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία τα ληξιπρόθεσμα + ανεξόφλητα (οφειλές εντός τριμήνου) των νοσοκομείων έχουν ως εξής:
Δεκέμβριος 2015 – 1,202 δις. ευρώ
Δεκέμβριος 2016 – λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ, για τα οποία τα νοσοκομεία έχουν ταμειακό διαθέσιμο τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ και καθημερινά αποπληρώνουν οφειλές.

«Είναι προφανές πως όσα ευρηματικά πανό κι αν φτιάξουν, όσα μουλάρια κι αν επιστρατεύσουν, όσα μπαλόνια κι αν φουσκώσουν, ο κος Γιαννάκος και οι συν αυτώ παρατρεχάμενοι έχουν μείνει απελπιστικά μόνοι. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχουν αντιληφθεί πλήρως την προσπάθεια της κυβέρνησης για βελτίωσή του και με περίσσεια ευσυνειδησίας τη στηρίζουν. Η μεγάλη πλειοψηφία των ιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού γνωρίζουν καλά το ρόλο που διαδραματίζουν διαχρονικά οι δήθεν συνδικαλιστές και τους έχουν απομονώσει» καταλήγει ο Π. Πολάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου