Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Φόροι 13,9 δισ. έμειναν απλήρωτοι το 2016


Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι σοκαριστικά και δείχνουν ότι ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και συγκεκριμένα χρωστούν συνολικά στο ελληνικό Δημόσιο 95,3 δισ. ευρώ, σχεδόν το 50% του ΑΕΠ.

Αν και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση των εσόδων το 2016 (κατά 1,7 δισ. ευρώ), ωστόσο φαίνεται να παραβλέπει ότι το προηγούμενο έτος εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις 13,9 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 12,157 δισ. ευρώ είναι φόροι και τα υπόλοιπα πρόστιμα) εξαιτίας των σκληρών φόρων που επιβλήθηκαν. Ο όγκος των φορολογικών επιβαρύνσεων είναι τέτοιου μεγέθους που επιτρέπει την παράλληλη εντυπωσιακή αύξηση των εισπράξεων αλλά και των φόρων που μένουν απλήρωτοι.

Την ίδια στιγμή για περίπου 839.056 φορολογούμενους η εφορία έχει λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με κατασχέσεις κινητών και ακινήτων και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι σοκαριστικά και δείχνουν ότι ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και συγκεκριμένα χρωστούν συνολικά στο ελληνικό Δημόσιο 95,3 δισ. ευρώ, σχεδόν το 50% του ΑΕΠ. Στελέχη της αγοράς αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το 2017 οι οφειλέτες του Δημοσίου θα αυξηθούν συνεπεία των σκληρών φορολογικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί αλλά και των νέων αυξημένων εισφορών που καλούνται να πληρώσουν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2017 τα εκκαθαριστικά των φορολογουμένων θα είναι φουσκωμένα, καθώς πολλοί θα πληρώσουν αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν μεγαλύτερη προκαταβολή φόρου, όπως μεγαλύτερος θα είναι και ο φόρος εισοδήματος για αρκετές κατηγορίες επαγγελμάτων όπως για παράδειγμα οι αγρότες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

1. Ενας στους δύο φορολογούμενους ή 4.146.483 άτομα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία.

2. Για 839.056 οφειλέτες έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

3. Με κατασχέσεις απειλούνται ακόμη 1.647.771 οφειλέτες.

4. Μόνο το 2016 πραγματοποιήθηκαν 143.982 κατασχέσεις.

5. Από τα νέα χρέη ύψους 13,906 δισ. ευρώ η εφορία έχει εισπράξει 2,727 δισ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 81,384 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις αρχές του 2016 ανέρχονται σε 2,475 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας τον ετήσιο στόχο των 2 δισ. ευρώ.

6. Το 2016 δεν καταβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 13,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο, καθώς δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων, καθώς και οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί στα τελωνεία.

7. Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν πριν από το 2016, διαμορφώθηκαν στα 81,38 δισ. ευρώ εκ των οποίων:

• Περισσότερα από 8 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι δημοτικές επιχειρήσεις.

• Περίπου 12 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, ποσό το οποίο δεν πρόκειται να εισπραχθεί από το ελληνικό Δημόσιο.

• Περισσότερα από 61,8 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.

• Περί τα 157 εκατ. ευρώ οφείλονται από εταιρείες-μαϊμού και πλασματικούς ΑΦΜ.

Ταυτόχρονα αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύουν να βρεθούν 2.473 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν το προηγούμενο έτος να χρωστούν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 3,799 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου