Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Αλλάζει άρδην το ΕΚΕΠΥ! Τι σχεδιάζει το υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Ριζικές αλλαγές στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μετακινήσεις προσωπικού, αλλαγή κτιρίου αλλά και αρμοδιοτήτων, περιλαμβάνει το «μενού» της αναδόμησης του ΕΚΕΠΥ, του φορέα που σήμερα συντονίζει τις υγειονομικές μονάδες ολης της χώρας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, σχεδιάζει την πλήρη αναδιάρθρωση του ΕΚΕΠΥ, ενώ ήδη έχουν διαφανεί οι πρώτες κινήσεις.

Πρόκειται για τον φορέα που συντονίζει όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ μέχρι σήμερα ασχολούνταν και με τη διαχείριση κρίσεων στον τομέα της Υγείας.
Ο φορέας είχε δημιουργηθεί πριν περίπου 10 χρόνια, ενώ από τότε δεν είχε υλοποιηθεί το οργανόγραμμά του. Είναι ενδεικτικό ότι το ΕΚΕΠΥ διαθέτει ακόμη και σήμερα «δανεικούς» γιατρούς από το ΚΕΕΛΠΝΟ οι οποίοι και αμείβονται και από εκεί.
Μετακινήσεις προσωπικού

Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας όπου και αποφασίστηκαν οι αλλαγές που θα γίνουν, ενώ στο μεταξύ έχουν ζητηθεί από εμπλεκόμενους φορείς να κάνουν τις δικές τους προτάσεις.

Πάντως ήδη άρχισαν να απομακρύνονται ορισμένοι σύμβουλοι που είχαν τοποθετηθεί στο ΕΚΕΠΥ τα προηγούμενα χρόνια, όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.
Παράλληλα προσωπικό που είχε μετακινηθεί προς το ΕΚΕΠΥ από τα νοσοκομεία χωρίς μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχει και η έγκριση των Διοικήσεων, πρόκειται να επιστρέψει στην αρχική του θέση.

Από την άλλη σχεδιάζεται η αλλαγή του νομικού καθεστώτος απασχόλησης των γιατρών που σήμερα αμείβονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά απασχολούνται στο ΕΚΕΠΥ, ώστε να μπορούν να αμείβονται κανονικά από το ΕΣΥ με τη μορφή εφημεριών.

Αλλαγή κτιρίου και αρμοδιοτήτων

Εκτός των άλλων προωθείται νέο οργανόγραμμα ενώ θα καθοριστούν επ’ ακριβώς και οι αρμοδιότητες του ΕΚΕΠΥ, καθώς διαπιστώθηκε πως σήμερα αυτές που κατείχε δεν είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας ή άλλους συναρμόδιους φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό το ΕΚΕΠΥ όπως σημειώνουν πληροφορίες του HealthReport.gr, αναμένεται να αναλάβει και το συντονισμό της φιλοξενίας των προσφύγων στις δομές ανά τη χώρα, ενώ θα του αφαιρεθεί το κομμάτι της διαχείρισης κρίσεων, αφού θεωρήθηκε άσχετο με το αντικείμενο του Κέντρου.

Έτσι αναμένεται και να μετακομίσει από το κτίριο της Λεωφόρου Κηφισίας όπου βρίσκεται σήμερα, με κατεύθυνση τον 5ο όροφο του υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους όπου και βρισκόταν παλαιότερα το αντίστοιχο συντονιστικό όργανο.

Να σημειωθεί ότι το ΕΚΕΠΥ εδρεύει σήμερα σε κεντρικό κτίριο της Λεωφόρου Κηφισίας (παλαιές εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων) όπου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν και ο ΕΟΠΥΥ.
Ωστόσο στο συγκεκριμένο κτίριο της Λεωφόρου Κηφισίας, το οποίο σήμερα αξιοποιείται περίπου στο 10%, καταβάλλεται ενοίκιο περίπου 3 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Έρχεται πόρισμα ελέγχου

Η διαδικασία των αλλαγών πάντως είχε αρχίσει να προωθείται ήδη εδώ και καιρό, καθώς είχε ξεκινήσει και μια πρώτη «εκκαθάριση» αφού εστάλησαν οι ράμπο Υγείας (ΣΕΥΥΠ), προκειμένου να κάνουν οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο για τις προηγούμενες χρονιές. Διαβάστε ΕΔΩ το αποκλειστικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Αποκλειστικό: Έρχεται πόρισμα φωτιά για το ΕΚΕΠΥ! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες».

Πάντως ήδη με τις πρώτες μετακινήσεις προσωπικού έχουν αρχίσει και οι αντιδράσεις όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και οι όποιες οριστικές αλλαγές αποφασισθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου