Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Στην κυβερνητική σύσκεψη και η ΠΦΥ


Το πράσινο φως στο σχεδιασμό για τις «Τοπικές και περιφερειακές δομές πρώτης υποδοχής και εξυπηρέτησης πολιτών» έδωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο συμπληρωματικών μεταξύ τους τοπικών και περιφερειακών δομών και υπηρεσιών πανελλαδικής εμβέλειας, για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και στη «γειτονιά», την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την εδραίωση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών, που αναδιοργανώνονται, ενώ άλλες τρεις κατηγορίες νέων δομών και υπηρεσιών τοπικού και περιφερειακού χαρακτήρα προστίθενται.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται οι o Τοπικές Μονάδες Υγείας της ΠΦΥ, που σχεδιάζει ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Σ. Βαρδαρός.

Το σχέδιο της Αριστοτέλους παρουσίασε στο ΚΥΣΚΟΙΠ ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό θα συσταθούν 240 ToMY σε 60 αστικές περιοχές της χώρας με δυνατότητα κάλυψης περισσότερων από 2 εκατομμύρια πολιτών.

Κάθε Μονάδα θα στελεχώνεται συνολικά από 10μελή διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών Υγείας (οικογενειακό ιατρό, παθολόγο, παιδίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας κοινωνικό λειτουργό και διοικητικό προσωπικό). Παράλληλα, οι Το.Μ.Υ. θα δικτυώνονται με Μονάδες Ψυχικής Υγείας και Μονάδες καταπολέμησης των εξαρτήσεων.

Στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε δημόσιες δομές Υγείας, που βρίσκονται στη «γειτονιά» τους. Οι Μονάδες αυτές, σε στενή συνεργασία με υφιστάμενες δομές και υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, θα τονώσουν την αίσθηση ασφάλειας των πολιτών, θα καλλιεργήσουν το αίσθημα εγγύτητάς τους στο Σύστημα Υγείας και μεσομακροπρόθεσμα θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της φροντίδας και στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

Οι νέες δομές αποτελούν ένα αποφασιστικό βήμα ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην κατεύθυνση της προσφοράς υψηλής ποιότητας υπηρεσιών με έμφαση στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, την εξωστρέφεια, τον κοινοτικό προσανατολισμό, την πρόληψη, την αγωγή και προαγωγή υγείας, καθώς και την κατ’ οίκον φροντίδα υγείας.

Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο σχέδιο της Κυβέρνησης, στο ΚΥΣΚΟΙΠ παρουσιάστηκαν τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των διαδικασιών αναδιοργάνωσης του front-desk Υπουργείου Εργασίας και Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), της εξυπηρέτησης ασφαλισμένων Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) και των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης.

Εκτός από τις ΤοΜΥ, οι νέα δομές «γειτονιάς» είναι Τα Κέντρα Κοινότητας και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, καθώς και τα Γραφεία Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, αλλά και η δωρεάν νομική υποστήριξη δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα.

2 σχόλια:

  1. Οτι ναναι!Τρικυμια εν κρανιω ! Οι αστειες δομες για τις οποιες δεν εχουν σεντ και ψευδως ισχυριζονται οτι θα τις χρημστοδοτησουν με ΕΣΠΑ θα ειχαν μια ελπιδα επιτυχιας με 5πλασιους γιατρους και 10πλασιους νοσηλευτες αλλα καμια ετσι!Μιλουν για ιατρεια της γειτονιας αλλα αντι για γειτονια θα καλυπτουν .......7000 κοσμο (πριν ηταν......10000)ανα ιατρειο με ......3 γιατρους για .......ολιστικη αντιμετωπιση και κατι ......ανεκδοτα ακουσα και για 24ωρα !!! Η αληθεια ομως ειναι οτι ο αστικος πληθυσμος της χωρας ειναι 8000000 και σε καθε ΤΟΜΥ θα αντιστοιχουν ......30000 κοσμος εκτος και αν ......φουσκωτοι πετανε εξω τους παρεισακτους !!! Κατα συνεπεια απλα θα δημιουργηθει ενα τριτοκοσμικο χαος και μοιραια θα αρχισουν να συγκρινουν οι ασφαλισμενοι τα ......σταυλαρχεια με τα ιατρεια των συμβεβλημενων ! Η δε φρουδα ελπιδα οτι θα πεσει το......κοστος διοτι θα μειωθουν οι παραπομπες σε ειδικους ειναι καταδικασμενες οταν ο ΓΙ δεν θα εχει χρονο ουτε για.....καλημερα , θα φοβαται το αναποφευκτο λαθος και η ενταση λογω υπερπληθυσμου θα ειναι στο ζενιθ! Ηδη οι γιατροι/ νοσηλευτες τις ......τρωνε στα Νοσοκομεια αφοτου ο Πολακης.....βελτιωσε το ΕΣΥ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!!!
    ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΙ ΠΙΝΕΤΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή