Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

«Κυανόκρανοι» έγιναν οι Υγειονομικές Περιφέρειες κατά την Κατερίνα Παπακώστα



Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Η βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου που έχει υπάρξει και υφυπουργός Υγείας, απευθύνθηκε σήμερα προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ζητώντας διευκρινήσεις για τον προγραμματισμό που έχει το υπουργείο για τις ΥΠΕ. Συγκεκριμένα, ανέφερε το αδήριτο δεδομένο της οικονομικής δυσπραγίας, η οποία υπάρχει παρά την αύξηση της εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, υπό το ισχύον καθεστώς οι ΥΠΕ τελούν χρέη «κυανόκρανου», καθώς αναγκάζονται να διαμεσολαβούν μεταξύ νοσοκομειακών διοικήσεων και να προσπαθούν να επιλύουν συμβιβαστικά αιτήματα, χωρίς να έχουν όμως την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια που χρειάζονται.

Σε παρέμβαση για το μέλλον των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) προέβη σήμερα η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με αφορμή την ακρόαση του προτεινόμενου νέου Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδος, κ. Παναγιώτη Νικολόπουλου.

Η Κατερίνα Παπακώστα επεσήμανε πως τα μέλη της Επιτροπής οφείλουν να αντιμετωπίζουν την υγεία ως υπέρτερο αγαθό κρίσιμης σημασίας, ενώ δεν επιτρέπεται να κινούνται «στην διελκυστίνδα της αγοραίας αντιπολίτευσης». Σε αυτό το πλαίσιο παρατήρησε, ότι η Επιτροπή δεν έχει διαμορφώσει έως τώρα ατζέντα για ένα Εθνικό Σχέδιο για την Υγεία, πάνω στο οποίο οφείλουν να διαβουλευτούν οι βουλευτές όλων των παρατάξεων.

Η κ. Παπακώστα ρώτησε τον κ. Πολάκη αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι ικανοποιημένη από την αρχιτεκτονική των ΥΠΕ και την πρακτική τους λειτουργία στην καθημερινότητα της υγείας και των πολιτών. Ζήτησε επιπλέον να ενημερωθεί, αν υπάρχει σχέδιο παρέμβασης στην λειτουργία τους, και αν αυτό θα έρθει προς συζήτηση ως νομοθετική πρωτοβουλία στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ακόμη και προτού δημοσιευθεί στην διαβούλευση.

Επιπλέον, σχετικά με τις αναφορές του υπουργού Υγείας κ. Ξανθού για ισχυρή χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ρώτησε αν έχει συνταχθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, καθώς στον προϋπολογισμό του 2017 που κατατέθηκε και ψηφίστηκε, αυτή δεν προβλέπεται.

Οι ερωτήσεις της βουλευτού δεν απαντήθηκαν μέχρι στιγμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου