Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Στον υπερχρεωμένο ΕΦΚΑ στρέφεται ο ΕΟΠΥΥ για ρευστότητα



Στο νεοσύστατο, πλην όμως ελλειμματικό, ασφαλιστικό "υπερ- ταμείο” στρέφεται φέτος ο ΕΟΠΥΥ για να εξασφαλίσει τη ρευστότητα που χρειάζεται, ώστε αφενός να καταφέρει να εξοφλεί έγκαιρα τους επιχειρηματίες της Υγείας (γιατρούς, φαρμακοποιούς, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακευτικές και λοιπούς παρόχους), αφετέρου για να αντισταθμίσει τις απώλειες από τη μειωμένη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το πλάνο της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός θα πρέπει να λάβει από τα ταμεία για εισφορές περίθαλψης συνολικά 4,440 δισ. ευρώ, δηλαδή 315 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με το 2016, όταν συνολικά είχε καταφέρει να πάρει 4,125 δισ. Το κατά πόσο βέβαια ο ΕΟΠΥΥ θα καταφέρει να "πιάσει” το στόχο αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση, δεδομένου πως ήδη στο φετινό προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, στον οποίο εντάσσονται εννέα ασφαλιστικοί φορείς, 4,2 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι, προβλέπεται έλλειμμα που αναμένεται να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ τα παλιά του χρέη ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τις εισφορές της Υγείας, που αποτελούν τη βασική "πηγή” εσόδων για τον ΕΟΠΥΥ, υπολογίζεται πως οι οφειλές των ταμείων ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που παρακρατήθηκαν από ασφαλισμένους και συνταξιούχους υπέρ του ΕΟΠΥΥ, όμως δεν έφτασαν ποτέ σε αυτόν, καθώς χρησιμοποιήθηκαν για την καταβολή συντάξεων. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, πως ο Οργανισμός έλαβε από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης 3,46 δισ. ευρώ το 2015 και 3,34 δισ. ευρώ το 2014.

Η χρονιά δεν είναι εύκολη για τη διοίκηση του Οργανισμού που ναι μεν έχει επανειλημμένα δηλώσει την πρόθεσή της να ομαλοποιήσει τις πληρωμές προς τους παρόχους της περίθαλψης, δεν έχει εντούτοις την απαραίτητη ρευστότητα. Εξάλλου, το 2017 η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι κατά 200 εκατ. ευρώ μικρότερη, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο ακέραιο. Ταυτόχρονα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το Νοέμβριο, τα συνολικά χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις φτάνουν τα 1,34 δισ. ευρώ.

Σε σύσκεψη πάντως που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Εργασίας, παρουσία της Έφης Αχτσιόγλου, των υπουργών Υγείας Α. Ξανθού και Π. Πολάκη, του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη και του διοικητή του ΕΦΚΑ Α. Μπακαλέξη, σχεδιάστηκε η πλήρης απόδοση των προϋπολογισθέντων ασφαλιστικών εισφορών κατά το 2017, ώστε να προχωρήσει και το πλάνο πληρωμών για το 2017 προς τις επιχειρήσεις- παρόχους.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

3 σχόλια:

  1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΕΝΑΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΜΕΡΑ ΧΡΩΣΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟ! ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ Ο ΕΟΠΥΥ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΩΣΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟ (ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΘΑΜΕΝΟΥΣ)! ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΔΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ Ο ΕΟΠΥΥ ΣΕ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ,ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟ! ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ Ή ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 30 Δις παλαιά χρέη...
    Εχουμε πλεόνασμα να μοιράσουμε...
    Κερδαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή