Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Η…«απάντηση» της Αριστοτέλους στη ΝΔ για το στόλο του ΕΚΑΒ


Λίγο παραπάνω «χρώμα» είχε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείου Υγείας προς απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσαν 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας γύρω από τα προβλήματα στο στόλο του ΕΚΑΒ (εδώ).

Η Αριστοτέλους δίνει το στίγμα από την αρχή:

«Σοβαρή υποψηφιότητα για Χρυσό Βατόμουρο Κωμωδίας θέτει η Νέα Δημοκρατία, με την κατάθεση ερώτησης 20 βουλευτών της για το στόλο των ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)».

Κατά το Υπουργείο Υγείας, η ερώτηση «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως κακόγουστη διασκευή της ελληνικής ταινίας “Φωνάζει ο Κλέφτης”» και αφού συνεχίζει αναφέροντας πως ο διαγωνισμός προμήθειας 186 ασθενοφόρων που είχε προκηρύξει η ΝΔ το 2007 «περιπλανιόταν ως άλλος Οδυσσέας για 10 περίπου χρόνια στα συρτάρια των αρμοδίων».

Με … «ποιητική» διάθεση το Υπουργείο Υγείας προσθέτει, πριν πάει στο δια ταύτα:

«Κι αν ο Οδυσσέας δεν «εξώκειλε» στην Ανθεμόεσσα, μαγεμένος από τον ήχο των Σειρήνων, οι σειρήνες των νέων ασθενοφόρων δεν ηχούσαν, καθώς οι «μνηστήρες» δεν τα έβρισκαν στη μοιρασιά των προικιών».

Κλείνει, δε, με συστάσεις προς τους βουλευτές της ΝΔ, καλώντας τους να μετατρέψουν την ερώτηση σε επίκαιρη για να μην απαντηθεί γραπτώς, αλλά εντός της Βουλής. Επιπλέον, τους προκαλεί «να μην παραλείψουν να προσκομίσουν και τα πεπραγμένα του ΕΚΑΒ για την ανανέωση του στόλου του, επί των δικών τους κυβερνήσεων, ώστε να μπορεί να γίνει και η σύγκριση».

Η Αριστοτέλους «υπενθυμίζει» στους 20 Βουλυτές, «ότι οι ερωτήσεις έχουν σκοπό τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και όχι την προάσπιση συγκεκριμένων συμφερόντων».

«Οι πληροφοριοδότες τους, προφανώς απορροφημένοι από τον καημό τους, λόγω απώλειας των προνομίων τους, αγνοούν βασικές πληροφορίες τις οποίες θα έπρεπε να γνωρίζουν, με συνέπεια να εκθέτουν τους βουλευτές του κόμματος, στο οποίο ανήκουν», καταλήγει.

Φυσικά, το θέμα δεν θα το άφηνε να«πέσει κάτω» ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, που έσπευσε να αναρτήσει την ανακοίνωση με ένα σύντομο σχόλιο στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης το Facebook.

Το πρόβλημα

Σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σημειώνει πως το πρώτο σκέλος του διαγωνισμού, για την προμήθεια 90 ασθενοφόρων, «ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, το περασμένο φθινόπωρο και τα νέα ασθενοφόρα έχουν ήδη παραδοθεί στο σύνολό τους στις περιφέρειες για τις οποίες προορίζονταν».

Το δεύτερο σκέλος του διαγωνισμού, για 96 ασθενοφόρα, ακυρώθηκε, καθώς έθετε αντίτιμο 63.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, ενώ οι προδιαγραφές ήταν ακριβώς ίδιες με αυτές του πρώτου σκέλους.

Μάλιστα, παραθέτει τα πεπραγμένα του ΕΚΑΒ σε σχέση με την ανανέωση του στόλου του, από πέρυσι τον Οκτώβριο:

Προμήθεια 90 ολοκαίνουριων ασθενοφόρων με την ολοκλήρωση του προαναφερθέντος διαγωνισμού.
Προμήθεια 9 ασθενοφόρων, με ελάχιστα χιλιόμετρα (1.000 – 9.000 χλμ.) από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Παραχώρηση από Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία και Δήμους, 61 μεταχειρισμένων, πλήρως λειτουργικών ασθενοφόρων.
Δωρεά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών 3 ολοκαίνουριων ασθενοφόρων.
Δωρεά της Ελβετικής Πρεσβείας 2 ολοκαίνουριων ασθενοφόρων.
Δωρεά της Αυστριακής Πρεσβείας 1 ολοκαίνουριου ασθενοφόρου.
Δωρεά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2 ολοκαίνουριων ασθενοφόρων.
Δωρεά του Δήμου Σικυωνιών 1 ολοκαίνουριου ασθενοφόρου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται δωρεά του Ιδρύματος Λεβέντη, η οποία αφορά σε 2 ολοκαίνουρια ασθενοφόρα.

Στη διαδικασία έκδοσης έγκρισης σκοπιμότητας βρίσκεται νέος διαγωνισμός του ΕΚΑΒ, ο οποίος αφορά στην προμήθεια 233 ολοκαίνουριων ασθενοφόρων. Ο αριθμός των οχημάτων που τελικά θα αγορασθούν εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα των κατά τόπους Περιφερειών, καθώς και από την εξέλιξη των επαφών με γνωστό ίδρυμα για τη δωρεά 145 οχημάτων.

Το σύνολο λοιπόν ανέρχεται στα 404 ασθενοφόρα, 334 ολοκαίνουρια και 70 μεταχειρισμένα οχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου