Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

“Γονάτισε” το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας




Οδυνηρές συνέπειες για τη λειτουργία Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου (ΠΓΝ) Λάρισας έχει ο προϋπολογισμός λιτότητας του 2017, που μειώθηκε κατά 4,6 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι, «κατρακυλώντας» στα επίπεδα του 2015.

Ο οικονομικός «στραγγαλισμός» του νοσηλευτικού ιδρύματος έχει οδηγήσει σε αναστολή τη λειτουργία του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, που ξέμεινε από υλικά, με αποτέλεσμα ν’ αδυνατεί να διενεργήσει όχι μόνο εξειδικευμένες εξετάσεις (π.χ. γρίπη, ηπατίτιδες) αλλά και απλές, όπως η καλλιέργεια ούρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, σχετικό αίτημα για την παραγγελία αντιδραστηρίων έχει κατατεθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά η έγκριση έχει «παγώσει» ελλείψει κονδυλίων. Την κατάσταση επιδεινώνει η έλλειψη προσωπικού, αφού στο πρόσφατο παρελθόν 3 άτομα έφυγαν με μόνιμη μετακίνηση, ενώ τώρα ζητείται και μία (1) παρασκευάστρια.

Από μία κλωστή κρέμεται και η λειτουργία του Τμήματος Αιμοδοσίας στο ΠΓΝ Λάρισας, με κίνδυνο για δεκάδες χειρουργεία.

Τόσο οι αιμοληψίες όσο και η διακίνηση φιαλών αίματος έχουν σταματήσει, ενόψει της μεταφοράς της Αιμοδοσίας στο έτερο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης. Αυτό απαιτεί, ωστόσο, την έκδοση σχετικής ΥΑ και τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ. Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει γίνει.

Επιπλέον πλήγμα για το Τμήμα αποτελεί η απόσπαση 2 ατόμων στο άλλο νοσοκομείο, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνει η απογευματινή και η βραδινή βάρδια με μία (1) αδερφή. Γνωρίζοντες τα πράγματα επισημαίνουν στο Virus πως ένα άτομο είναι αμφίβολο αν θα μπορεί μόνο του να χειριστεί τις φιάλες που απαιτούνται για τα χειρουργεία που γίνονται ταυτόχρονα, εγείροντας ζητήματα ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου