Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Ελλείψεις μεταφραστών στους προσφυγικούς καταυλισμούς – Οι γιατροί δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους ασθενείς



Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Η απώλεια ενός βρέφους μόλις 2 μηνών συγκλονίζει το πανελλήνιο, αφού φέρνει με τον πιο τραγικό τρόπο στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το δράμα των προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και την ενδοχώρα. Οι λεπτομέρειες της νέας αυτής απώλειας παιδιού όμως, δίνουν άλλη διάσταση στο συγκεκριμένο γεγονός: Η μητέρα του το πήγε στο νοσοκομείο για εξέταση, οι γιατροί της συνέστησαν νοσηλεία σε νοσοκομείο Παίδων των Αθηνών και εκείνη το πήρε και έφυγε! «Δεν υπήρχε διερμηνέας και δεν κατάλαβε τι της έλεγαν» εξήγησε κλαίγοντας ο πατέρας του βρέφους.

Η Χαλκίδα δεν είναι η μόνη περιοχή όπου υποτίθεται ότι υπάρχουν διερμηνείς στο νοσοκομείο για να συνεννοούνται οι γιατροί με τους πρόσφυγες και μετανάστες από το κέντρο φιλοξενίας Ριτσώνας. Το ίδιο υποτίθεται ότι συμβαίνει στην Λέσβο, την Χίο και σε άλλα νησιά. Αλλά ακόμα κι αν υπάρχουν στην κάθε περιοχή διερμηνείς, δεν υπάρχουν 24 ώρες το 24ωρο εντός του νοσοκομείου. Και η ασθένεια, το έκτακτο γεγονός, η ανάγκη δεν έχουν ώρα.

Αυτό είναι ένα μόνο από τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές με πρόσφυγες... Κανείς δεν έχει δώσει σημασία στην ουσιαστική οργάνωση των επαγγελματιών που έχουν σταλεί να βοηθήσουν στο προσφυγικό. Τι νόημα έχει να υπάρχουν διερμηνείς αν δεν κάνουν βάρδιες στο νοσοκομείο ώστε να βοηθούν ανά πάσα στιγμή το έργο των γιατρών;

Το μωράκι θα είχε σχεδόν σίγουρα σωθεί εάν η νεαρή μητέρα του, είχε καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης και είχε παραμείνει στο νοσοκομείο ακολουθώντας τις συμβουλές των γιατρών. Καθώς όμως δεν μπορούσε να καταλάβει τι της έλεγαν, πήρε το παιδί της και εξαφανίστηκε επιστρέφοντας στο κρύο κοντέϊνερ όπου διέμεναν. Τα μεσάνυχτα το αγγελούδι χειροτέρεψε, ένας γιατρός που βρισκόταν στον καταυλισμό δεν κατάλαβε την σοβαρότητα της κατάστασής του, και το κακό δεν άργησε να συμβεί.

Όπως αποκαλύπτει μάλιστα ο πατέρας του μωρού, υπήρχε εδώ κι ένα μήνα έγγραφο του Ερυθρού Σταυρού που σύστηνε να στεγαστεί το συγκεκριμένο βρέφος σε κανονικό σπίτι κοντά στο νοσοκομείο και να παρακολουθείται στενά η υγεία του καθώς πιθανώς έπασχε από κυστική ίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου