Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Guardian: Η Ελλάδα έχει τρεις εβδομάδες να αντιμετωπίσει το «πιθανά καταστροφικό» χρέος

Όριο το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου - protothema.gr


«Στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης» η Αθήνα βρέθηκε μόνη της καθώς ακόμα και η παραδοσιακά σύμμαχός της Κομισιόν δεν βρέθηκε στο πλευρό της» παρατηρεί η εφημερίδαΣτα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια με τα οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη η κυβέρνηση αναφέρεται σε άρθρο του ο βρετανικός Guardian τονίζοντας ότι η Αθήνα έχει πλέον μόνο τρεις εβδομάδες προκειμένου να λύσει το γόρδιο δεσμό στις ολοένα και πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ή σε διαφορετική περίπτωση θα δει το θέμα του χρέους της να έρχεται ξανά στην επιφάνεια με ανανεωμένη ένταση.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα οι φόβοι για περαιτέρω αβεβαιότητα στο πιο αδύναμο μέλος της Ευρώπης επανέρχονται μετά την έκθεση του ΔΝΤ στην οποία προβλέπεται ότι το βάρος του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να γίνει «εκρηκτικό» μέχρι το 2030.

«Είναι κρίσιμο να υπάρξει συμβιβασμός. Αν οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν έως τις 20 Φεβρουαρίου τότε θα βρεθούμε μπροστά σε μια πιθανά καταστροφική πολιτική αναταραχή που θα μπορούσε να φέρει ξανά με ένταση το σενάριο του Grexit» εκτιμά ο καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αθηνών Αριστείδης Χατζής.

Η βρετανική εφημερίδα επαναλαμβάνει ότι η βασική διαφωνία ανάμεσα στους δανειστές έχει να κάνει με την ικανότητα της Αθήνας να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 υπενθυμίζοντς ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι δεν ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι εφικτός χωρίς νομοθέτηση περικοπών στις συντάξεις και μείωσης του αφορολογήτου.

«Στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης» η Αθήνα βρέθηκε μόνη της καθώς ακόμα και η παραδοσιακά σύμμαχός της Κομισιόν δεν βρέθηκε στο πλευρό της» παρατηρεί η εφημερίδα.

Με δόσεις για το χρέος ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων μέχρι το καλοκαίρι, μια επανάληψη της κρίσης χρέους περιμένει στη γωνία, αν οι εκταμιεύσεις δεν γίνουν. Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας μοιάζει ζοφερό. Σε μια αποκαρδιωτική εκτίμηση που θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία των γεγονότων, το ΔΝΤ προειδοποίησε πως ακόμα και αν οι μεταρρυθμίσεις υλοποιηθούν με θρησκευτική ευλάβεια – και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέους ενεργοποιηθούν – το χρέος της Αθήνας είναι καταδικασμένο να γίνει «εκρηκτικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου