Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Νέο κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β στην Μυτιλήνη - Νοσηλεύεται στο «Π. & Α. Κυριακού»Ένα νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας τύπου Β σε αγοράκι 4,5 ετών παρουσιάστηκε στην περιοχή Γέρα της Μυτιλήνης την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», μετά από σηψαιμικό σοκ που υπέστη.

Onmed.gr

Συγκεκριμένα, το αγοράκι ανέβασε υψηλό πυρετό κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ βρισκόταν στον παιδικό σταθμό.

Το ίδιο απόγευμα η οικογένειά του επισκέφθηκε την παιδίατρο, η οποία και του χορήγησε άμεσα αντιπυρετικό. Χωρίς να παρουσιάζει κάποιο άλλο σύμπτωμα μηνιγγίτιδας, λίγες ώρες αργότερα ο πυρετός συνέχισε να ανεβαίνει ιδιαίτερα γρήγορα, ενώ παράλληλα το νήπιο παρουσίασε εξανθήματα στο σώμα του, με αποτέλεσμα η παιδίατρος να το παραπέμψει επειγόντως στο «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου και νοσηλεύτηκε επειγόντως με ιδιαίτερα υψηλό πυρετό. Κατά την διάρκεια της νύχτας το παιδί υπέστη σηψαιμικό σοκ και νωρίς το πρωί κρίθηκε απαραίτητη η επείγουσα αεροδιακομιδή του στην Αθήνα και στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», όπου το παιδί μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου νοσηλεύεται μέχρι σήμερα. Έπειτα από σειρά εξετάσεων, διαπιστώθηκε ότι το αγοράκι είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής Γέρα στη Μυτιλήνη, καθώς ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους, παρά το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή της Γέρας, συμπεριλαμβανομένου και του εν λόγω παιδικού σταθμού, έλαβε χημειοπροφύλαξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες, καθώς την παραμονή των Χριστουγέννων ένα κοριτσάκι 10 μηνών διεγνώσθη με Μηνιγγίτιδα τύπου Β στην περιοχή του Πειραιά.

Αναφορικά με το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα τύπου Β να πούμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, και όπως όλα δείχνουν, ούτε πρόκειται, με μόνη ελπίδα για τους παιδιάτρους και γονείς, να υπάρξουν εξαιρέσεις.

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ) με επιστολή της στον υπουργό Υγείας, ζήτησε να ενταχθεί (να υπάρξει δηλαδή εξαίρεση στην υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί) τουλάχιστον για την ηλικιακή ομάδα υψηλού ρίσκου, δηλαδή για τα βρέφη κάτω του ενός έτους. Οι Παιδίατροι, επαναδιατύπωσαν το αίτημα που είχαν θέσει προς το υπουργείο Υγείας τον Οκτώβριο του 2016, ενώ ακολούθησε και επίσημη επιστολή, στηρίζοντας την θέση της ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ από τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου