Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

O τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στο HealthReport.gr! Τι λέει για νοσοκομεία, φάρμακα, γιατρούς

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος μιλά στο HealthReport.gr για όλους και για όλα.

Ως Συντονιστής της ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος, γνωρίζει το χώρο της Υγείας απ’ έξω και ανακατωτά. Όχι όμως μόνο επειδή έχει μελετήσει το σύστημα, αλλά επειδή το έζησε και από κοντά. Ως γιατρός υπηρέτησε στο ΕΣΥ επί σειρά ετών, ενώ εκτός των άλλων έχει υπάρξει Διευθυντής της Β Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Τρικάλων.

Σήμερα, από τη θέση του κυβερνητικού βουλευτή, απαντά στο HealthReport.gr στα όσα συμβαίνουν και ακούγονται για το χώρο της Υγείας.

Περιγράφει τα όσα έκανε η κυβέρνηση, αλλά και όσα πρέπει να κάνει για να βελτιωθούν οι συνθήκες στον τομέα της Υγείας.

Παραδέχεται τις ελλείψεις αλλά και τις αδικίες, ενώ εκτός των άλλων απαντά για το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό σύστημα των γιατρών, για τις προσλήψεις με «μπλοκάκι» στα νοσοκομεία, για τα όσα είχε δεσμευτεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την υπόθεση Novartis.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τη συνέντευξη του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου στο HealthReport.gr:

1. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι συνθήκες στα νοσοκομεία βελτιώνονται. Όμως οι εργαζόμενοι- και όχι μόνο η ΠΟΕΔΗΝ -φαίνεται να έχουν άλλη άποψη. Εσείς θεωρείτε ότι έγιναν θεαματικές αλλαγές;

Θεαματική αλλαγή στο δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεί η ελεύθερη πρόσβαση όλων, περιλαμβανομένων των ανασφάλιστων – των προσφύγων – των επισκεπτών της χώρας, στα Νοσοκομεία – στα Κέντρα Υγείας – στις Μονάδες του ΠΕΔΥ, για ιατρικό έλεγχο – για εργαστηριακές εξετάσεις – για φαρμακευτική αγωγή.

Σοβαρά προβλήματα στελέχωσης, εξοπλισμού, επάρκειας οικονομικών πόρων, συνεχίζουν να υπάρχουν. Όμως οι συνθήκες στα Νοσοκομεία προφανώς βελτιώνονται. Σε όλα τα πεδία. Στις προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών γιατρών ΕΣΥ – νοσηλευτών – εργαστηριακού προσωπικού, στη χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών τους, στη πολύ καλύτερη τροφοδότησή τους με υγειονομικό υλικό – αντιδραστήρια – φάρμακα, στον βιοϊατρικό εξοπλισμό τους από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και τις δημόσιες επενδύσεις.

2. Τι απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται ότι με τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού δε λύνεται το πρόβλημα στο ΕΣΥ;

Ότι έχουν δίκιο. Καλύπτουν προσωρινά κάποια κενά, αυξήθηκε ο χρόνος παραμονής τους στις ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΝΝ, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού… ( 3 χρόνια ) και στα Νοσοκομεία της περιφέρειας (2 χρόνια ), αλλά δεν λύνουν τα προβλήματα στελέχωσης του ΕΣΥ που απαιτούν μόνιμες και επαρκείς προσλήψεις.

3. Τελικά είναι δωρεάν η δημόσια υγεία στη χώρα μας δεδομένου ότι οι συμμετοχές για εξετάσεις και νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα (όπου υποχρεωτικά καταφεύγουν οι ασθενείς επειδή το ΕΣΥ δεν αντέχει να τους εξυπηρετήσει), έχουν αυξηθεί;

Η παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας είναι δωρεάν, αλλά έχει δυο σοβαρά προβλήματα. Τα συνεχιζόμενα κενά και τις απαιτήσεις αρκετών – δυστυχώς – γιατρών του ΕΣΥ να απαιτούν – ακόμη – «φακελάκια».

Σκοπεύουμε να καλύψουμε αρκετά από τα κενά με τις νέες προσλήψεις : 1666 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων κλάδων εργαζόμενων στα Νοσοκομεία – λήγει στις 31/1/17 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο ΑΣΕΠ -, 2000 νέων θέσεων γιατρών ΕΣΥ που συμπληρώνουν τις 760 που ήδη προκηρύχθηκαν, 4000 εργαζόμενων 12μηνης θητείας, 1200 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού για τα Νοσοκομεία του Κέντρου προκειμένου να βοηθηθούν οι μετατάξεις στη περιφέρεια…

Οι προσλήψεις αυτές στα Νοσοκομεία θα ενισχυθούν και από τη μεγάλη μεταρρύθμιση στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα γίνει μέσα στο 2017 και θα περιλαμβάνει Τοπικές Μονάδες Υγείας στα Αστικά Κέντρα με οικογενειακούς γιατρούς – Γενικής Ιατρικής, Παθολόγους, Παιδιάτρους – και Διεπιστημονική Ομάδα Υγείας – νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, οδοντιάτρους… -.

Θα ενισχυθούν επίσης με την οργάνωση Αυτοτελών ΤΕΠ, την ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ, την αναβάθμιση της επείγουσας περίθαλψης.

Ο Σάκης Παπαδόπουλος

4. Γιατί παραμένουν ακόμη κλειστές 150 κλίνες ΜΕΘ τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας έχει αντίθετη άποψη;

Είναι προτεραιότητά μας να αποδοθούν σε λειτουργία όλες οι έτοιμες κλίνες ΜΕΘ με τις προσλήψεις που κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον συνολικό σχεδιασμό προσλήψεων που αναφέραμε.

5. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα έλεγε και στην Υγεία και άλλα εφαρμόζει τελικά. Ενδεικτικά να αναφέρω την περίπτωση της εταιρείας ΕΣΑΝ ΑΕ για τα οικονομικά των Νοσοκομείων, για την οποία έλεγε ότι θα την καταργήσει. Αντίθετα όμως συνεχίζει να λειτουργεί και μάλιστα χωρίς αντικείμενο. Τι σχολιάζετε;

Οι παρεμβάσεις μας στην Υγεία είναι ένα συνολικό σχέδιο με ριζικές τομές και επείγουσες μεταρρυθμίσεις, που όταν ολοκληρωθούν θα κάνουν και τους πιο δύσπιστους να αναιρέσουν τις αιτιάσεις που απευθύνουν, ακόμη και για τη τελική τύχη της ΕΣΑΝ Α.Ε.

6. Αντίστοιχα και οι προσλήψεις με ιδιωτικά κριτήρια στα νοσοκομεία και στο ΠΕΔΥ, όπου προσλαμβάνονται γιατροί και εργαζόμενοι με μπλοκάκι. Κάτι που αντιμαχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι άλλαξε τελικά;

Οι προσλήψεις με μπλοκάκι είναι ελάχιστες, σε ειδικότητες που έχουν τεράστια κενά, ιδιαίτερα στα Νησιά και θα εξαφανιστούν με τη κάλυψη των κενών στα Νοσοκομεία και στο ΠΕΔΥ.

7. Σε ότι αφορά στα φάρμακα, σας κατηγορούν ότι η υπόθεση με την εταιρεία Novartis έχει καθαρά επικοινωνιακό και πολιτικό χαρακτήρα και ότι η κυβέρνηση την προβάλει προκειμένου να καλυφθούν άλλα θέματα επικαιρότητας όπως η αξιολόγηση. Τι απαντάτε;

Το Σκάνδαλο ΝΟΒΑΡΤΙΣ είναι εκρηκτικό, υπερβαίνει αυτό της ΖΗΜΕΝΣ και βγάζει στην επιφάνεια την απίστευτη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος στην υγεία, τις μίζες που δίνονταν, το μέγεθος της συνολικής διαφθοράς που υπήρχε, από ένα διαπλεκόμενο σύστημα προμηθειών το οποίο απλώνονταν παντού, με συνενοχή πολιτικών προσώπων και δημόσιων λειτουργών.

Το Σκάνδαλο ΝΟΒΑΡΤΙΣ είναι αποκαλυπτικό και για τα αίτια των τεράστιων ελλειμάτων και της υπερχρέωσης της Ελλάδας.
Η 2η Αξιολόγηση είναι ένα άλλο σοβαρότατο ζήτημα που ελπίζουμε να κλείσει σύντομα και θετικά για μια χώρα που δικαιούται να αλλάξει σελίδα, να ανασυγκροτηθεί, να περάσει στην ενάρετη οικονομική περίοδο – στη νέα ιστορική επαφή.

8. Σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό- φορολογικό των γιατρών και των άλλων επιστημόνων, η κυβέρνηση ουσιαστικά με το νέο νόμο οδηγεί τους ιδιώτες γιατρούς στο απόσπασμα όπως οι ίδιοι λένε, αφού πρέπει να καταβάλουν ακόμη και το 80% των εισοδημάτων τους. Θεωρείτε ότι είναι δίκαιο το νέο σύστημα;

Το Ασφαλιστικό – Φορολογικό καθεστώς για τους ιδιώτες γιατρούς περιλαμβάνει μεγάλες αδικίες για τους νέους και τους ειλικρινείς φορολογούμενους. Χρειαζόμαστε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που να αποκαλύπτει τα πραγματικά έσοδα, να φορολογεί υπαρκτό πλούτο, να ελαφρύνει τούς υψηλούς φορολογικούς δείκτες και τις δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές. Γι αυτό επικροτώ και την πρόταση Τσακαλώτου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την κατάρτιση επιτέλους του Περιουσιολογίου.

2 σχόλια:

  1. ΙΔΙΩΤΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΝΙΩΣΕΙ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ CLAW BACK ΚΑΙ ΡΕΒΑΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΙΣ ΥΓΕΙΑΣ!!!ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΧΤΙΣΑΝ ΠΕΛΑΤΑΚΙΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΑΕΙ Ο ΜΗΝΑΣ 1 ΚΑΙ 15!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΩΣΤΟΣ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΣΑΝ ΜΕ ΤΑ RB KAI C.B,TA ΔΕΧΟΝΤΑΙ, ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΞΕΣΚΙΣΕΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ.

      Διαγραφή