Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων: Η άποψη των ασθενών


Χωρίς προβλήματα έγιναν σήμερα οι χημειοθεραπείες στο «Λαϊκό» νοσοκομείο, το οποίο στις αρχές του μήνα είχε έλλειψη ογκολογικών φαρμάκων με αποτέλεσμα να αναβληθούν οι προγραμματισμένες θεραπείες πολλών καρκινοπαθών.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, η προαναφερόμενη ανωμαλία οφείλεται στην προγραμματισμένη ετήσια διαδικασία απογραφής φαρμάκων, κατά τη διάρκεια της οποίας τυχόν παραγγελίες πραγματοποιούνται με δελτία αποστολής.

«Η αδυναμία συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, αποκλειστικής αντιπροσώπου συγκεκριμένων ογκολογικών φαρμάκων, να ανταποκριθεί στο αίτημα του νοσοκομείου για προμήθεια των ανωτέρω φαρμάκων με δελτία αποστολής, οδήγησε στην αναβολή των ογκολογικών θεραπειών της Δευτέρας 9/1/2017 για περιορισμένο αριθμό ασθενών» αναφέρει σχετικά ο διοικητής, Ηρακλής Χαρμανίδης.

Όπως τονίζει επιπλέον, το «Λαϊκό» δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα χρηματοδότησης, ενώ έχει προμηθευτεί και διαθέτει όλα τα φάρμακα και υλικά που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του και τη φροντίδα των ασθενών.

Τη σταδιακή πραγματοποίηση των ανακληθεισών χημειοθεραπειών μέχρι και τις 12/1, επιβεβαιώνει στο Virus η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η λύση που δόθηκε έχει μόνο προσωρινό χαρακτήρα.

«Αυτή η δουλειά γίνεται εδώ κι ενάμιση χρόνο, από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος για τους ανασφάλιστους» λέει χαρακτηριστικά. Όπως τονίζει η κα Γραμματόγλου, όσο δεν αυξάνεται ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου το φαινόμενο θα επαναλαμβάνεται κάθε λίγο και λιγάκι. «Ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων έχουν κι άλλα νοσοκομεία άλλωστε, απλά τυχαίνει να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση του Συλλόγου μας για ότι συμβαίνει στο Λαϊκό» συμπληρώνει.

Σύμφωνα πάντως με την πρόεδρο του ΚΕΦΙ, η έλλειψη φαρμάκων στο «Λαϊκό» αφορά πάντα σε προϊόντα της ίδιας φαρμακοβιομηχανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου