Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

Λόγος και αντίλογος για το κόστος της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα – Έρευνα στον ΕΟΠΥΥ

Ιατρικές νοσοκομειακές πηγές σχολιάζουν πως η μεγαλύτερη βλάβη που προκαλεί η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών Υγείας είναι κυρίως η πρακτική να βαφτίζονται ως ασθενείς άτομα υγιή.
IATRONET

Σε αντιπαράθεση με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχουν έρθει οι σύλλογοι και τα σωματεία επαγγελματιών – επιστημόνων που παρέχουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες.

Όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Iatronet, η διοίκηση του Οργανισμού έχει θέσει υπό διερεύνηση το κόστος της ειδικής αγωγής, καθώς η ετήσια δαπάνη των 106 εκατομμυρίων ευρώ είναι σχεδόν ίδια με το συνολικό κόστος των ιατρικών επισκέψεων (111 εκατομμύρια).

Οι σύλλογοι προχωρούν στις 9 το πρωί της Δευτέρας σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση – διαμαρτυρία και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Καταγγέλλουν ότι οι χρήστες των υπηρεσιών ειδικής αγωγής (γονείς και παιδιά) κινδυνεύουν να βρεθούν από τις 25 Ιανουαρίου χωρίς κάλυψη της δαπάνης για τις υπηρεσίες αυτές.

Παρότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιδιώκει οριζόντια περικοπή της δαπάνης, οι επαγγελματίες εμφανίζονται διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε μία ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Καλούν τον ΕΟΠΥΥ να ορίσει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας τριών μηνών, κατά το οποίο θα τούς δοθεί η ευκαιρία να διαπραγματευτούν ουσιαστικά.

Καλούν το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει σοβαρά το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών “Ειδικής Αγωγής” όπως ορίζεται στο Ν 4447/2016, να ορίσει τον προϋπολογισμό για τις δαπάνες “Ειδικής Αγωγής” και συγκεκριμένα για κάθε κλάδο, να καταργήσει το “claw back” και να προχωρήσει στην κατάρτιση των όρων λειτουργίας για τους χώρους και τις δομές παροχής υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής”.

Αντίλογος

Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν πως δεν είναι δυνατό η δαπάνη ειδικής αγωγής να είναι ισόποση της συνολικής δαπάνης για ιατρικές εξετάσεις.

Ιατρικές νοσοκομειακές πηγές σχολιάζουν πως η μεγαλύτερη βλάβη που προκαλεί η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών Υγείας, δεν είναι εκροή πόρων. Είναι κυρίως η πρακτική να βαφτίζονται ως ασθενείς άτομα υγιή.

Λανθασμένο

Θεωρούν επιστημονικά λανθασμένο να υποβάλλεται μεγάλο μέρος του παιδικού πληθυσμού σε ειδικές θεραπείες χωρίς αξιόπιστα θεραπευτικά πρωτόκολλα και μάλιστα το ποσοστό αυτών των παιδιών να αυξάνεται ραγδαία χρόνο το χρόνο.

Οι ίδιες πηγές καλούν το υπουργείο Υγείας να ζητήσει από τις αντίστοιχες εταιρείες ειδικής αγωγής να καταθέσουν θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία μετά από εμπεριστατωμένη διαβούλευση θα θεσμοθετηθούν, προκειμένου να καθοριστούν οι δαπάνες που θα εγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου