Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Επανασχεδιάζεται ο νόμος για τη δημοσιοποίηση ονομάτων των γιατρών που πάνε σε συνέδρια! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες



Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Ανακινεί και πάλι το νόμο για τη δημοσιοποίηση ονομάτων των γιατρών που πάνε σε συνέδρια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr.

Πρόκειται για τον νόμο ο οποίος είχε ψηφιστεί τον Δεκέμβριο του 2014 επί υπουργίας Μάκη Βορίδη και προέβλεπε να δημοσιοποιούνται τα ονόματα των γιατρών που λαμβάνουν χορηγίες ή πηγαίνουν σε συνέδρια με φαρμακευτικές εταιρείες.

Ωστόσο ο νόμος είχε μπλοκάρει πριν λίγους μήνες μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην οποία είχε προσφύγει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας. Δείτε ΕΔΩ πως μπλόκαρε: «Ανατροπή στις φαρμακευτικές: «Μπλόκο» στη δημοσιοποίηση ονομάτων γιατρών!»

Να σημειωθεί ότι το το HealthReport.gr, αποκάλυψε πρώτο τη λίστα ονομάτων που βγήκε στον «αέρα», αλλά απέσυρε το σχετικό κατάλογο συμβαδίζοντας με την απόφαση της Αρχής. Διαβάστε ΕΔΩ: «Όλα τα ονόματα, οι αμοιβές και οι χορηγίες γιατρών από φαρμακευτική! Όλος ο κατάλογος»

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επανασχεδιάσει τα μέτρα για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών που πάνε σε συνέδρια με φαρμακευτικές εταιρείες, εκμεταλλευομένη και τη χρονική συγκυρία και την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στην αγορά φαρμάκου και όχι μόνο, η υπόθεση με την εταιρεία Novartis.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η ηγεσία του υπουργείου υγείας προτίθεται κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της υπόθεσης, να παρουσιάσει την εφαρμογή του νόμου περί δημοσιοποίησης των ονομάτων των γιατρών, ως ένα ακόμη ξεκαθάρισμα στο πλαίσιο των μέτρων για την πάταξη του μαύρου χρήματος στην Υγεία.

Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επιβεβαιώνει την επανεκκίνηση της διαδικασίας για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών. Έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί στο φάρμακο μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών και απαντώντας σχετικά με την υπόθεση Novartis και με το πως μπορούν να περιορισθούν ανάλογα φαινόμενα.

Είπε χαρακτηριστικά ότι η απάντηση είναι:

«1. Διαπραγμάτευση τιμών αποζημίωσης.
2. Διαφανές και δίκαιο σύστημα τιμολόγησης.
3. Ελεγχος ζήτησης (HTA-πρωτόκολλα).
4. Θεσμικές δικλίδες ασφαλείας, π.χ. δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ και κάθε φαρμακευτικής εταιρείας των οικονομικών συναλλαγών των εταιρειών με γιατρούς ή επιστημονικές εταιρείες είτε για συμμετοχή σε ιατρικά συνέδρια είτε για κλινικές μελέτες κ.λπ.
5. Ισχυρή πολιτική βούληση “ηθικοποίησης” του Συστήματος Υγείας».

Να σημειωθεί όμως πως ήδη για να συμμετάσχει ένας γιατρός σε συνέδριο με τη χορηγία φαρμακευτικής εταιρείας ζητείται η έγκριση του ΕΟΦ, ενώ κατατίθενται όλα τα σχετικά στοιχεία.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι από το καλοκαίρι του 2016 είχαν αρχίσει στον ΕΟΦ συσκέψεις για την αλλαγή του νόμου ώστε να μην προσκρούει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αλλά η διαδικασία για άγνωστους λόγους πάγωσε. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Αλλάζει ο νόμος για τη δημοσιοποίηση ονομάτων των γιατρών που πάνε σε συνέδρια!»

Άγνωστο παραμένει βέβαια μέχρι στιγμής πως θα ξεπεραστούν τα νομικά προσκόμματα για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων.

1 σχόλιο:

  1. ΑΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή