Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Δελτίο τύπου ΠΙΣ: Νέα παράταση για αποπληρωμή παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλώνΑθήνα 15.6.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ

Νέα παράταση για αποπληρωμή παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών 

Την κυβερνητική πρόθεση να δοθεί νέα παράταση, μέσα από νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αποπληρωθούν οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, απέσπασε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη. 

Το θέμα των ληξιπρόθεσμων καθώς και άλλα που αφορούν την περίθαλψη και τους παρόχους υγείας, όπως clawback από πληρωμές υπηρεσιών κ.λπ., τέθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, τη Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017. 

Μιλώντας στο Δ.Σ. ο Πρόεδρος του ΠΙΣ είπε τα ακόλουθα: 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων, τα οποία εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ μέχρι το 2012, οφείλουν να εξοφληθούν, μέσα από Νομοθετική Ρύθμιση μέχρι 30.6.2017.

Πολλά Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΤΑΠΟΤΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, κ.λπ.), δεν έχουν ολοκληρώσει την εκκαθάριση, προκειμένου να εκδοθούν εντάλματα πληρωμών μέχρι 30 Ιουνίου 2017, με επακόλουθο την παραγραφή.

Ο κ. Βλασταράκος ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τις ενέργειες που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή, ή πρόκειται να γίνουν, προκειμένου να μη χαθεί ο κόπος και ο ιδρώτας των παρόχων υγείας τόσων ετών.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο ότι υπάρχει κυβερνητική υπόσχεση για νέα παράταση, μέσα από Νομοθετική Ρύθμιση, προκειμένου να αποπληρωθούν οι παλαιές αυτές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. ζήτησε να ανακοινωθεί άμεσα προς κάθε πάροχο το clawback του τρέχοντος αλλά και των προηγούμενων ετών, τόσο για φορολογικούς λόγους, όσο και προς γνώση των υποχρεώσεών τους.

Μετά το τέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ακολούθησε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Σ. Μπερσίμη με τον Πρόεδρο του Π.Ι.Σ. κ. Μιχάλη Βλασταράκο, παρουσία και των Προέδρων των Ομοσπονδιών της ΠΟΣΚΕ (Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών) κ. Φ. Πατσουράκο και της ΠΟΣΙΠΥ (Εργαστηριακών Ιατρών) κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου, προκειμένου να ενημερωθούν εκτενώς για τις ενέργειες που έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν για τις αποπληρωμές των παρόχων υγείας.

Κατά τη σύσκεψη αυτή ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. και οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών, εξέφρασαν την έντονη δυσφορία του κλάδου, τόσο για την καθυστέρηση αποπληρωμών όλων των ληξιπροθέσμων οφειλών, παλαιών και νέων και ζήτησαν την επιτάχυνση των πληρωμών για να αποκλιμακωθεί η απόγνωση και η αγωνία στην οποία βρίσκονται πάρα πολλοί πάροχοι υγείας, από τη καθυστέρηση αυτή.

Ζήτησαν κάθε δυνατή παρέμβαση, Νομοθετική (για τη μη παραγραφή), αλλά και λειτουργική για το σκοπό αυτό.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ από τη πλευρά του τόνισε ότι μέσα και από τις επανειλημμένες πιέσεις και παρεμβάσεις μας, προσπαθεί σε επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους να προχωρήσουν οι αποπληρωμές των παλαιών οφειλών, επανέλαβε την υπόσχεση την οποία έχει λάβει για νέα Νομοθετική Ρύθμιση παράτασης αποπληρωμής των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όσον αφορά τις οφειλές του τρέχοντος έτους, παρά τη καθυστέρηση ελπίζει σε αποπληρωμή των τριών πρώτων μηνών, μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Δήλωσε ότι η ανακοίνωση του clawback τρέχοντος και παλαιών ετών είναι στις άμεσες προτεραιότητες.

Οι εκπρόσωποι των φορέων δήλωσαν στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ότι είναι απαράδεκτο οι υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί εδώ και καιρό στους ασφαλισμένους από κάθε ιατρό κλινικό και εργαστηριακό ή διαγνωστικό εργαστήριο, να μην αποζημιώνονται καθόλου, ή με μεγάλες καθυστερήσεις και ότι η Πολιτεία και οι εμπλεκόμενοι φορείς, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προ έτους (Ιούνιος 2016) απέστειλε εξώδικο προς όλα τα Ταμεία, τα οποία εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Θα προβεί από τη πλευρά του σε κάθε περαιτέρω ενέργεια, μέσα από αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

2 σχόλια:

 1. ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ CLAW BACK ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2016.ΤΟ 10% ΤΩΝ ΕΤΩΝ 2012-2013-2014-2015 ΜΑΣ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ.ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013 ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ 4 ΜΗΝΕΣ,ΑΠΟ ΤΟ 2014 5 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2015 4 ΜΗΝΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ.ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΣΥΜΨΗΦΗΣΕΙ ΤΑ CLAW BACK ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.ΔΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΑΤΕ.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Κ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΙ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ???.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. κ Μαστοράκου,
  1. Εάν κατάλαβα καλά, ο Μπερσίμης είπε στον κολητό του Βλασταράκο, πως τον Σεπτέμβριο (τον 9ο του 2017) θα έχει πληρώσει -και αυτό υπό προυποθέσεις- τους 3 πρώτους μήνες του 2017...Δηλαδή θα έχει τους γιατρούς 6 ΕΞΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΙΣΩ...και ο Προεδρος του ΠΙΣ συμφώνησε και μάλιστα το θεώρησε και σπουδαίο κατόρθωμα...
  2) Πάλι στον Βλασταράκο ο Μπερσίμης είχε προ 6μήνου υποσχεθεί πως τον Σεπτέμβριο θα καταφέρει ο μέσος χρόνος αναμονής για τις πληρωμές να είναι 2 (μετά είπε-ξειπε 3) μήνες... Και πάλι τότε ο Βλασταράκος πανηγύριζε....
  3) Η ΚΥβέρνηση έχει υπογράψει πως ο ΕΟΠΥΥ δεν θα δημιουργεί ληιπρόθεσμα χρέη...Έξι μήνες είναι ή όχι ληξιπρόθεσμα???..Δεν ξέρω, ρωτάω τον κ Βλασταράκο και τον κ Μπερσίμη να μου πουν...
  4) Τον ΕΦΚΑ τον πληρώνει ο κ Μπερσίμης??..ή τον "κρατάνε" από την ΠΑΧΥΛΟΤΑΤΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ, δηλ. του τον πληρώνουμε εμείς...
  5) Πόσο καθυστερεί να πάρει την μισθάρα του ο κ Μπερσίμης??...3 ή 6 ώρες???
  6) Η κατάντια στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΟΠΥΥ φέρει ΞΕΚΑΘΑΡΑ την σφραγίδα της αποτυχημένης ηγεσία του...
  7) Πρέπει να φύγουν και οι τρεις (ΜΠΕΡΣΙΜΗΣ-ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ)...Δεν πάει άλλο...ΑΠΕΤΥΧΑΝ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή