Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Διχάζουν τα δικαιώματα συνταγογράφησης “εκτός γνωστικού αντικειμένου”


Αντιεπιστημονική χαρακτηρίζουν οι καρδιολόγοι την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να κλητεύσει σε απολογία συναδέλφους τους που συνταγογραφούν αντιδιαβητικά φάρμακα, με το επιχείρημα ότι ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) δεν εμπίπτει στο γνωστικό τους αντικείμενο. Αντιτείνουν, μάλιστα, ότι ο ΣΔ αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

“Το να στερείς την αναγραφή φαρμάκων για τον σακχαρώδη διαβήτη σε μία ειδικότητα που τα πρώτα 2 χρόνια της ειδίκευσης είναι στην παθολογία, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό” σημειώνει σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΕΟΠΥΥ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδας (ΕΕΚΕ), Φώτης Πατσουράκος. “Την ίδια στιγμή επιτρέπεται η αναγραφή των ίδιων φαρμάκων από τους γενικούς ιατρούς που έχουν κάνει 6 μήνες παθολογία (και καλώς φυσικά επιτρέπεται), αλλά ακόμη και στους άνευ ειδικότητας στα πλαίσια ενδεχομένως της κοινωνικής πολιτικής” τονίζει περαιτέρω στην επιχειρηματολογία του.

Προκειμένου να λυθούν τα συνεχή προβλήματα κλήσεως γιατρών για συνταγογράφηση εκτός γνωστικού αντικειμένου, η ΕΕΚΕ καλεί την πολιτεία να θεσπίσει κανόνες συνταγογράφησης και αντιστοίχισης φαρμάκου με πάθηση (ICD-10) και ειδικότητα που μπορεί να το συνταγογραφεί. Αντίστοιχη ρύθμιση υπήρξε πρόσφατα για τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, στα πλαίσια των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που από τον Μάιο του 2014 είχαν παραδώσει οι Επαγγελματικές Ενώσεις και Ομοσπονδίες των γιατρών – δια μέσου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου – στο Υπουργείο Υγείας.

Η ΕΕΚΕ εφιστά, παράλληλα, την προσοχή στα μέλη της να συνταγογραφούν με γνώμονα την ιατρική δεοντολογία για τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών, εντός των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών.

Όπως έχει γράψει ξανά το Virus, δεν είναι μόνο οι καρδιολόγοι αλλά μία σειρά ιατρικές ειδικότητες η συνταγογράφηση των οποίων θεωρείται ότι επιβαρύνει υπέρμερτα τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να έχουν ενταθεί οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών. Ανάλογες αντιδράσεις για παράδειγμα έχουν προκαλέσει στην κοινότητα των γενικών γιατρών οι κλήσεις σε απολογία για τη συνταγογράφηση εκτός ορίων ειδικότητας, κυρίως για πνευμονολογικά νοσήματα (ΧΑΠ, άσθμα). Κι όλ’ αυτά, ενώ το Υπουργείο Υγείας τον περασμένο Φλεβάρη (κι ενώ η κατάρτιση της Θετικής λίστας ήταν σε διαδικασία διαβούλευσης) διευκρίνιζε πως οι γενικοί γιατροί θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα για το άσθμα και τη ΧΑΠ, ακριβώς όπως έκαναν μέχρι σήμερα.

“Στην τελική θετική λίστα του ΕΟΦ τέθηκε περιορισμός μόνο στη συνταγογράφηση των νεότερων έτοιμων συνδυασμών LAMA/LABA, για τους οποίους επέβαλλε η πρώτη συνταγή να είναι από πνευμονολόγο, λανθασμένα κατ’ εμάς και με παντελή έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης. Προς επικύρωση των ανωτέρω στην μετέπειτα εκδοθείσα, τελευταία αναθεώρηση της παγκόσμιας ομοφωνίας για τη ΧΑΠ – GOLD 2017- οι συνδυασμοί LAMA/LABA τοποθετούνται πλέον στο δεύτερο βήμα στην φαρμακευτική αντιμετώπιση της ΧΑΠ σε όλες τις κατηγορίες ασθενών και προηγούνται της προσθήκης ICS, που χορηγούνται μόνο σε περιπτώσεις ασθενών με συχνές υποτροπές και εμμένοντα συμπτώματα. Παραδόξως ο ΕΟΦ απαγορεύει σε εμάς το δεύτερο βήμα, ενώ μας επιτρέπει το τρίτο” επισημαίνει ο Ανάργυρος Μαριόλης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ). “Επίσης μας επιτρέπει να χορηγούμε LAMA και LABA σε ξεχωριστές συσκευές, αλλά όχι σε μια, παρόλο που ο έτοιμος συνδυασμός είναι περισσότερο εύκολος για τον ασθενή και βελτιώνει τη συμμόρφωση στη θεραπεία” συμπληρώνει. 

Η ασυνέχεια λόγων και έργων αναφορικά με τη συνταγογράφηση έχει δημιουργήσει έντονο εκνευρισμό στους κόλπους των γενικών γιατρών, δεδομένου πως στα κυβερνητικά σχέδια για την αναδιοργάνωση της ΠΦΥ οι γενικοί γιατροί καλούνται να παίξουν κυρίαρχο ρόλο.

“Η ολιστικότητα της φροντίδας – που αποτελεί το οργανωτικό χαρακτηριστικό κλειδί της ΠΦΥ που το ΥΥΚΑ οραματίζεται στα πρότυπα όλων των σύγχρονων συστημάτων υγείας – ισοδυναμεί με την παροχή όλων των απαραίτητων υπηρεσιών υγείας στην ΠΦΥ. Εκτός από αυτές που αφορούν καταστάσεις που είναι αρκετά ασυνήθεις για τον γενικό γιατρό στην κοινότητα, ώστε να μην μπορεί να διατηρεί την αναγκαία επάρκεια στην αντιμετώπιση τους, χωρίς βοήθεια” αναφέρει σχετικά ο κος Μαριόλης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΧΑΠ αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία, καθώς αποτελεί ένα από τα κυριότερα αίτια νοσηρότητας και θνησιμότητας (4η αίτια θανάτου παγκοσμίως). Η μεγάλη επίπτωση της ΧΑΠ στον γενικό πληθυσμό, την καθιστά μάλιστα ένα από τα συχνότερα χρόνια νοσήματα σε επίπεδο ιατρείου Γενικής Ιατρικής.

2 σχόλια:

  1. Η αντιγραφη τουλαχιστον συνταγης επρεπε να ειναι ελευθερη!Απο πκ
    που και ως που ο γιατρος δεν ειναι ικανος να......αντιγραψει συνταγη αλλης ειδικοτητας? Αλλα ειναι ικανοι οι ......δρόμο Λουραντοι και οι αμαθεις νοσηλευτες? Σε ποια χωρα ισχυουν αυτες οι ΞανθοΤακηστικες μπουρδες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμφανως διχαστικη πολιτικη.Η Ιατρικη ειναι ενιαια επιστημη.Εκτιμώ οτι και οι ενδοκρινολογοι οπως οι παθολογοι γενικοι ιατροι και γιατι οχι παιδιατροι(σε παιδια) δικαιουνται να γραφουν φαρμακα διαβητη.Το προβλημα δεν ειναι τοσο ποιος τα γραφει αλλα τι γραφει

    ΑπάντησηΔιαγραφή