Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

ΔΗΣΥ: Τρεις μεταρρυθμίσεις απαιτούνται στην Υγεία

Virus

Τις θέσεις της για την Υγεία διατύπωσε σε Ημερίδα που διοργάνωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με θέμα «Χαράσσουμε τη νέα Εθνική Πολιτική Υγείας. Συνδιαμορφώνουμε το νέο ΕΣΥ» και κεντρικό ομιλητή το βουλευτή Λάρισας Κ. Μπαργιώτα.

Ο τελευταίος, επικαλούμενος το παράδειγμα της περιφέρειάς του, μίλησε για το πώς η υγεία μπορεί να λειτουργήσει ως “μοχλός” για την ανάπτυξης μιας περιοχής.

«Οι επενδύσεις στην Ελλάδα, δημόσιες και ιδιωτικές, έχουν ισχυρό αποτύπωμα στους δείκτες ανάπτυξης. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι ο τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκε η Λάρισα, καθώς η ίδρυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και η μεγέθυνση του, δεν δημιούργησε μόνο τον μεγαλύτερο εργοδότη στη Θεσσαλία, αλλά προσέλκυσε χάρη στη συγκέντρωση γνώσης και επιστημονικού δυναμικού τεράστιες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η υγεία να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης» είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την άποψη του κ. Μπαργιώτα, στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει άμεσα να γίνουν τρεις μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ. Η πρώτη από αυτές αφορά στη Διοίκηση.

«Η διοίκηση είναι πραγματικά μια απελπισία. Δεν μπορεί, όχι να μελετήσει αλλαγές, αλλά ούτε να τις εφαρμόσει, με τον τρόπο που λειτουργεί. Τα δημόσια ιδρύματα πρέπει να γίνουν ανεξάρτητα, να «μονωθούν» από τον κομματικό μηχανισμό και τις παρεμβάσεις είτε με τη μορφή των ΝΠΙΔ είτε με τη μορφή των ΑΕ του Δημοσίου. Χρειάζεται σίγουρα νέα δομή και οργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών και αυτή είναι η πρώτη και η σημαντικότερη επένδυση» σημείωσε.

Η δεύτερη επένδυση σύμφωνα με το βουλευτή της ΔΗΣΥ είναι η εφαρμογή του προτύπου που λέγεται Evidence Based Medicine, δηλαδή ιατρική με βάση αποδείξεις, με βάση μετρήσιμα αποτελέσματα. Κάτι που – όπως εκτίμησε – στην Ελλάδα είναι άβατο.

«Η πολιτική και οι πολιτικοί αρνούνται παραδοσιακά να μπουν στο χώρο του ελέγχου, με αποτέλεσμα όχι μόνο να βασιλεύει η διαφθορά, αλλά να υπάρχουν τεράστιες σπατάλες. Έχουν προταθεί διάφοροι τρόποι: τα ΚΕΝ, η αναμόρφωση του ΚΕΣΥ και των ρυθμιστικών σωμάτων, η δημιουργία Centers of Excellence ανά ειδικότητα, η εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η αναμόρφωση της ιατρικής εκπαίδευσης, η εισαγωγή ελέγχων ποιοτικών, η αξιολόγηση της ποιότητας του ιατρικού έργου. Όλα αυτά πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμοστούν» ανέφερε σχετικά.

Ο τρίτος όρος για τον κ. Μπαργιώτα αφορά στην εισαγωγή της αριθμητικής και της στατιστικής στα ελληνικά νοσοκομεία.

«Σήμερα, η διαχείριση των δεδομένων είναι κάτι πιο εύκολο από ότι ήταν παλιά, υπό την προϋπόθεση ότι τα νοσοκομεία μας θα περάσουν σε μια νέα ψηφιακή φάση. Για να γίνουν αυτά, το σημαντικότερο δεν είναι η ψήφιση ενός νόμου, αλλά η δημιουργία μηχανισμών εφαρμογής και η διαρκής παρακολούθηση των αλλαγών» κατέληξε.

3 σχόλια:

  1. η υγεια από τα χρονια του Ιπποκρατη εως του Παπανικολάου ειχε ως κεντρικο στοχο την ευεξια σωματικη και ψυχικη του ανθρωπου και όχι την οικονομικη αναπτυξη που είναι στοχος του εμποριου και του επιχειρειν, ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ γιατι δεν εχουν τα ιδια κινητρα και τις ιδιες αφετηρίες, αλλωστε γιαυτο οι ιδιωτες ιατροι δεν προτιμουν την σκληρη και ανηφορικη ζωη του ΕΣΥ της νησιωτικης ΕΛΛΑΔΑΣ και εχουν το ιδιωτικο τους ιατρειο με κυριο κινητρο τους το κερδος, αυτό είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΕΒΑΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ αλλα επιβεβαιωνει την ΘΕΣΗ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΛΛΟ ΥΓΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι και βέβαια την είδαμε τη σκληρή και ανηφορική ζωή του ΕΣΥ στην επαρχία, όπου ο γιατρός επειδή θεωρεί ότι έχει το μονοπώλιο και παρουσιάζεται ως θεός που θεραπεύει τα πάντα ζητάει και το φακελάκι του ανελλιπώς...Ολόκληρες μυθικές περουσίες εχουν κτίσει αυτοί οι άμοιροι γιατροί του εσύ..Και εάν εμφανιστεί κανένας δύσμοιρος νέος ιδιώτης στο διάβα του, ειδικά στις μικρές επαρχίες,ο πόλεμος που του γίνεται δεν έχει προηγούμενο, γιατί του χαλάει την πιάτσα...Ενας παθών που ετοιμάζεται για το εξωτερικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πρώτο που χρειάζεται για τα νοσοκομεία,είναι η κατάργηση της μονιμότητας των γιατρών και η μη πλήρης και αποκλειστική απασχόληση. Πρίν από το περίφημο ΕΣΥ θυμάμαι ,ως συνταξιούχος τώρα, τα νοσοκομεία είχαν γιατρούς με συμβάσεις, που μέλημά τους ήταν η σωστή ιατρική,προκειμένου να διακριθούν και καταξιοθούν έναντι της κοινωνίας,που αυτό, θα είχε και απολαβή στο ιδιωτικό ιατρείο τους με νόμιμο τρόπο. Το ΕΣΥ αδίκησε πολλούς άξιους ιατρούς που αμοίβονταν με ένα χαμηλό μισθό,εργαζόμενοι τίμια και ευνόησε σκανδαλωδώς άλλους που φυτεμένοι εκεί για 30 και πλέον χρόνια ήταν οι τυχεροί για κάθε άνομία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή